Perliczka faszerowana porami z boczkiem
- perliczka w całości
- por 4 sztuki
- 50 g masła
- 100 ml białego wytrawnego wina
- 2 jabłka
- 1,5 kg ziemniaków
- 0,5 l kwaśnej śmietany
- 200 g wędzonego boczku
- sól
- pieprz
- gałązka rozmarynu
- czosnek granulowany
- olej do smażenia
- wędzona mielona papryka
Boczek kroimy w kostkę, przekładamy na zimną patelnię i smażymy aż tłuszcz się wytopi, następnie dodajemy pokrojone wcześniej w krążki pory i razem obsmażamy, doprawiamy solą, pieprzem, gdy pory będą już zarumienione i zeszklone dolewamy białe wino i odparowujemy je do zera, farsz odkładamy do wystygnięcia, gdy wystygnie dodajemy starce jabłko i dokładnie mieszamy. Perliczkę oczyszczamy i osuszamy, nacieramy przyprawami: solą, pieprzem, czosnkiem i napełniamy farszem, zszywamy za pomocą wykałaczek. Ziemniaki obieramy i kroimy w plastry o grubości ok 0,5cm i przekładamy do miski doprawiamy solą, pierzem, wędzoną papryką, czosnkiem i rozmarynem. Na dno naczynia żaroodpornego wykładamy warstwę śmietany wymieszanej z solą i pieprzem ok 2cm. Na to układamy talarki a na wierzch układany delikatnie wciskając perliczkę, wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni i wypiekamy przez ok 50 – 60minut do momentu aż perliczka się zarumieni a talarki będą miękkie.
Pierś z kaczki podwędzana w sianie z szczypiorkowym puree
- 4 sztuki fileta z kaczki
- siano do wędzenia
- główka czosnku
- sól
- pieprz
- 2 kg ziemniaków
- 50 g masła
- 50 ml śmietanki 36%
- pęczek szczypiorku
- 1 kg marchwi
- gałązka rozmarynu
- łyżka miodu
- łyżka cukru
- 50 ml octu balsamicznego
- 50 ml kremu balsamicznego
- 200 ml czerwonego wytrawnego wina
- liść laurowy
- ziele angielskie
- 30 g suszonych grzybów
- pęczek natki
- biała cebula
- 2 cytryny
Piersi z kaczki oczyszczamy, doprawiamy solą, pieprzem, w garnku umieszczamy sianko, kładziemy na nim filię aluminiową, na niej układamy piersi i główkę czosnku przekrojoną na pół, garnek przykrywamy i kładziemy na ogniu, podgrzewamy aż sianko zacznie się tlić i dymić, wyłączamy i odstawiamy przykryte na kilka minut, następnie wyjmujemy. Filety z kaczki nacinamy od strony skóry i smażymy na niej zaczynając od zimnej patelni, obsmażamy z obu stron i wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni na 5 minut. Ziemniaki gotujemy w osolonej wodzie, następnie odcedzamy i tłuczemy dodając masło, śmietankę i siekany szczypiorek, ubijamy do osiągnięcia gładkiej masy. Marchew kroimy w plastry, doprawiamy solą, pieprzem, miodem i rozmarynem, wkładamy do naczynia żaroodpornego i pieczemy w temp 200 stopni przez 15 minut. W rondlu sporządzamy karmel, dolewamy do niego ocet balsamiczny, wino, liść laurowy, ziele angielskie i krem balsamiczny, wszystko razem gotujemy i redukujemy do osiągnięcia konsystencji sosu. Grzyby wcześniej namoczone i ugotowane kroimy w paski, smażymy na maśle z cebulką, i odrobiną czosnku, na koniec dodajemy natkę i sok z cytryny. Gotową pierś kroimy w plastry i podajemy z puree, pieczoną marchwią, grzybami i sosem balsamicznym.
Pieczone faszerowane udka z kurczaka z pieczonymi warzywami i sosem koktajlowym
- 2 udka z kurczaka
- 1 cebula podsmażona na maśle
- 1 bułka pszenna namoczona w mleku
- 2 ząbki czosnku
- 80 g parmezanu
- 1 łyżeczka soli
- 1/2 łyżeczki pieprzu
- 1/3 szklanki oleju roślinnego
- 3 łyżki majonezu
- łyżeczka tabasco
- łyżeczka musztardy
- czosnek granulowany
- przyprawa curry
- papryka słodka mielona
- 2 łyżki ketchupu
- natka pietruszki
- 2 marchewki
- 1 seler
- 2 pietruszki
Przy pomocy ostrego noża usuwamy skórę z udek z kurczaka. Robimy to tak, aby jej nie uszkodzić. Następnie odcinamy kawałki mięsa od kości i wkładamy do robota kuchennego. Dodajemy starty ser. Cebulę drobno siekamy, podsmażamy na patelni i dodajemy do mięsa. Następnie dorzucamy obrane ząbki czosnku i doprawiamy całość pieprzem i solą. Kawałki bułki moczymy w mleku i następnie dorzucamy do reszty. Całość mixujemy przy pomocy robota kuchennego w jednolitą masę. Zdjętą wcześniej skórę z kurczaka wypełniamy przygotowanym farszem i zawijamy. Układamy przygotowane udka w naczyniu żaroodpornym. Olej mieszamy z czosnkiem, papryką mieloną, curry, solą i pieprzem i smarujemy nim przygotowane mięso. Wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 170 stopni Celsjusza na 20-25 minut. Po tym czasie nasze udka są już gotowe. Serwuj je z sosem koktajlowym sporządzonym z majonezu, ketchupu, tabasco, musztardy i natki pietruszki. Oraz z ulubionymi pieczonymi warzywami.