Pytanie na Śniadanie

Wielkanocne smaki Braci Budnik - perliczka faszerowana z boczkiem

Perliczka faszerowana porami z boczkiem

  • perliczka w całości 
  • por 4 sztuki 
  • 50 g masła 
  • 100 ml białego wytrawnego wina 
  • 2 jabłka 
  • 1,5 kg ziemniaków 
  • 0,5 l kwaśnej śmietany 
  • 200 g wędzonego boczku 
  • sól 
  • pieprz 
  • gałązka rozmarynu 
  • czosnek granulowany 
  • olej do smażenia 
  • wędzona mielona papryka

Boczek kroimy w kostkę, przekładamy na zimną patelnię i smażymy aż tłuszcz się wytopi, następnie dodajemy pokrojone wcześniej w krążki pory i razem obsmażamy, doprawiamy solą, pieprzem, gdy pory będą już zarumienione i zeszklone dolewamy białe wino i odparowujemy je do zera, farsz odkładamy do wystygnięcia, gdy wystygnie dodajemy starce jabłko i dokładnie mieszamy. Perliczkę oczyszczamy i osuszamy, nacieramy przyprawami: solą, pieprzem, czosnkiem i napełniamy farszem, zszywamy za pomocą wykałaczek. Ziemniaki obieramy i kroimy w plastry o grubości ok 0,5cm i przekładamy do miski doprawiamy solą, pierzem, wędzoną papryką, czosnkiem i rozmarynem. Na dno naczynia żaroodpornego wykładamy warstwę śmietany wymieszanej z solą i pieprzem ok 2cm. Na to układamy talarki a na wierzch układany delikatnie wciskając perliczkę, wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni i wypiekamy przez ok 50 – 60minut do momentu aż perliczka się zarumieni a talarki będą miękkie.


Pierś z kaczki podwędzana w sianie z szczypiorkowym puree

  • 4 sztuki fileta z kaczki 
  • siano do wędzenia 
  • główka czosnku 
  • sól 
  • pieprz 
  • 2 kg ziemniaków 
  • 50 g masła 
  • 50 ml śmietanki 36% 
  • pęczek szczypiorku 
  • 1 kg marchwi 
  • gałązka rozmarynu 
  • łyżka miodu 
  • łyżka cukru 
  • 50 ml octu balsamicznego 
  • 50 ml kremu balsamicznego 
  • 200 ml czerwonego wytrawnego wina 
  • liść laurowy 
  • ziele angielskie 
  • 30 g suszonych grzybów 
  • pęczek natki 
  • biała cebula 
  • 2 cytryny 

Piersi z kaczki oczyszczamy, doprawiamy solą, pieprzem, w garnku umieszczamy sianko, kładziemy na nim filię aluminiową, na niej układamy piersi i główkę czosnku przekrojoną na pół, garnek przykrywamy i kładziemy na ogniu, podgrzewamy aż sianko zacznie się tlić i dymić, wyłączamy i odstawiamy przykryte na kilka minut, następnie wyjmujemy. Filety z kaczki nacinamy od strony skóry i smażymy na niej zaczynając od zimnej patelni, obsmażamy z obu stron i wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni na 5 minut. Ziemniaki gotujemy w osolonej wodzie, następnie odcedzamy i tłuczemy dodając masło, śmietankę i siekany szczypiorek, ubijamy do osiągnięcia gładkiej masy. Marchew kroimy w plastry, doprawiamy solą, pieprzem, miodem i rozmarynem, wkładamy do naczynia żaroodpornego i pieczemy w temp 200 stopni przez 15 minut. W rondlu sporządzamy karmel, dolewamy do niego ocet balsamiczny, wino, liść laurowy, ziele angielskie i krem balsamiczny, wszystko razem gotujemy i redukujemy do osiągnięcia konsystencji sosu. Grzyby wcześniej namoczone i ugotowane kroimy w paski, smażymy na maśle z cebulką, i odrobiną czosnku, na koniec dodajemy natkę i sok z cytryny. Gotową pierś kroimy w plastry i podajemy z puree, pieczoną marchwią, grzybami i sosem balsamicznym.


Pieczone faszerowane udka z kurczaka z pieczonymi warzywami i sosem koktajlowym 

  • 2 udka z kurczaka 
  • 1 cebula podsmażona na maśle 
  • 1 bułka pszenna namoczona w mleku 
  • 2 ząbki czosnku 
  • 80 g parmezanu 
  • 1 łyżeczka soli 
  • 1/2 łyżeczki pieprzu 
  • 1/3 szklanki oleju roślinnego 
  • 3 łyżki majonezu 
  • łyżeczka tabasco 
  • łyżeczka musztardy 
  • czosnek granulowany 
  • przyprawa curry 
  • papryka słodka mielona 
  • 2 łyżki ketchupu 
  • natka pietruszki 
  • 2 marchewki 
  • 1 seler 
  • 2 pietruszki

Przy pomocy ostrego noża usuwamy skórę z udek z kurczaka. Robimy to tak, aby jej nie uszkodzić. Następnie odcinamy kawałki mięsa od kości i wkładamy do robota kuchennego. Dodajemy starty ser. Cebulę drobno siekamy, podsmażamy na patelni i dodajemy do mięsa. Następnie dorzucamy obrane ząbki czosnku i doprawiamy całość pieprzem i solą. Kawałki bułki moczymy w mleku i następnie dorzucamy do reszty. Całość mixujemy przy pomocy robota kuchennego w jednolitą masę. Zdjętą wcześniej skórę z kurczaka wypełniamy przygotowanym farszem i zawijamy. Układamy przygotowane udka w naczyniu żaroodpornym. Olej mieszamy z czosnkiem, papryką mieloną, curry, solą i pieprzem i smarujemy nim przygotowane mięso. Wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 170 stopni Celsjusza na 20-25 minut. Po tym czasie nasze udka są już gotowe. Serwuj je z sosem koktajlowym sporządzonym z majonezu, ketchupu, tabasco, musztardy i natki pietruszki. Oraz z ulubionymi pieczonymi warzywami.

Więcej na ten temat