Pytanie na Śniadanie

Śniadanie - kajzerki nadziewane kurczakiem i warzywami

Kajzerki nadziewane kurczakiem i warzywami 

  • 4 bułki kajzerki 
  • 1 cebula czerwona 
  • 1 papryka czerwona 
  • dymka 
  • jajko 
  • 3 łyżki mleka 
  • 2 ząbki czosnku 
  • mozzarella tarta 
  • natka pietruszki 
  • sól 
  • pieprz 
  • płatki suszonych pomidorów 
  • oregano 
  • oliwa 
  • 300 g piersi z kurczaka 

Kurczaka kroimy w kostkę 1,5-2 cm. Pokrojoną pierś zalewamy 10 ml oliwy i dobrze obtaczamy w niej każdą kosteczkę mięsa. Następnie zasypujemy pierś z kurczaka ulubionymi przyprawami i dokładnie wszystko wymieszamy. Rozgrzewamy patelnię z nieprzywierającą powłoką. Kurczaka o temperaturze pokojowej podsmażamy po ok. 2 min z obu stron. Gotowego kurczaka przekładamy do miski. Paprykę pokroimy w kostkę i przekładamy do dużej miski. Cebulę również kroimy w kostkę i dodajemy do papryki. Dymkę siekamy i dodajemy do reszty. Całość mieszamy. Do dużej miski z warzywami dodajemy kurczaka oraz większą część startego sera. Dokładnie łączymy składniki . Jajko wbijamy do miski i dolewamy do niego mleko. Następnie dodajemy trochę soli, świeżo mielony pieprz, płatki pomidorów oraz nieco oregano. Mieszamy i wlewamy do dużej miski z resztą składników. Do miseczki z dwiema łyżkami oliwy dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek oraz posiekaną natkę pietruszki. Dokładnie mieszamy. Kajzerki nacinamy pod delikatnym kątem wzdłuż widocznych nacięć rozgwiazdy. Bułkę trzeba naciąć dosyć nisko. Ugniatamy wnętrze bułki – zarówno na spodzie, jak i na ramionach. Na spodzie każdej kajzerki smarujemy łyżeczkę oliwy z czosnkiem i natką pietruszki. Rozgrzewamy piekarnik do 200 stopni – grzanie góra-dół. Bułki kładziemy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Delikatnie otwieramy kajzerkę i wsuwamy farsz pod łapki (zmieści się ok. garść farszu). Na górze każdej kajzerki umieszczamy pozostały starty ser. Blaszkę z bułkami umieszczamy w górnej części piekarnika. Nadziewane kajzerki pieczemy ok. 8-10 min.

Więcej na ten temat