Pytanie na Śniadanie

Dania z perliczką w roli głównej cz.2

Żur na bazie elementów perliczki podany z tłuczonymi ziemniakami i smażoną perliczką 

Na 2 l bulionu:

  • 1 perliczka  
  • 200g boczku wędzonego 
  • 2 cebule  
  • 1 pęczek włoszczyzny  
  • Gałązka lubczyku 
  • Sól, pieprz, 
  • ziele, angielskie, 
  • liść laurowy do smaku 

Żur:

  • Ok 500ml zakwasu na żur 
  • 1 kg ugotowanych ziemniaków 
  • 2 łyżki masła 
  • 4 jaja – ugotowane na półtwardo – 7 minut 
  • 2 łyżki tartego chrzanu  
  • Ok 150 ml śmietanki 18% 
  • Majeranek 

Perliczkę wyluzować oddzielając elementy (piersi, nogi, korpus).

Bulion - Cebulę obrać i opalić na złoto. Z włoszczyzny, przypraw, korpusu, mięsa z nogi i opalonej cebuli, majeranku, lubczyku ugotować bulion – ok 30 minut.

Powstały bulion połączyć z zakwasem, podsmażonym boczkiem i krótko ugotować – kolejne 10 minut.

Finalnie doprawić do smaku solą, pieprzem, chrzanem, śmietanką. 

Ziemniaki – ugotować w lekko osolonej wodzie. Miękkie odcedzić, utłuc z odrobiną śmietany i chrzanu. 

Filet perliczki oprószyć solą i pieprzem, obsmażyć na maśle na złoto i dopiec w piekarniku ustawiając cel ok 70 C.

Sposób podania – w talerzu ułożyć tłuczone ziemniaki, kawałki usmażonego fileta i ugotowane mięso z nogi perliczki oraz ugotowane jajo. Finalnie zalać całość gorącym żurkiem.


Filet i noga z perliczki z musem z zielonego groszku 

  • Korpus perliczki 
  • 1 szklanka białego wina 
  • 2 piersi perliczki 
  • 2 nogi z perliczki 
  • 1 główka czosnku 
  • 250 g groszku świeżego lub mrożonego 
  • 3-4 liście świeżej mięty 
  • Ocet winny do smaku 
  • 2 szt czerwonej cebuli 
  • Sól/pieprz/cukier 
  • Ok 50ml śmietanki 30% 
  • 100 g masła 
  • 2 łyżki łuskanych pistacji 

Perliczki -piersi i nogi z perliczki oprószyć solą, pieprzem. Na rozgrzanej patelni z olejem obsmażyć mięso a obu stron. Pod koniec smażenia dodać przekrojoną główkę czosnku i 1 łyżkę masła.  

Całość dopiec w piekarniku w temperaturze 170 C. ok 15 minut – Nogi z perliczki piec ok 20 minut dłużej. 

Cebulę pokroić w piórka, zeszklić w rondlu na oleju i kiedy po kilku minutach zmięknie dodać ocet. Dusić kilka minut i doprawić solą, cukrem, pieprzem.  

Groszek ugotować we wrzątku ok 2 minuty i zmiksować z zimnym masłem, siekaną miętą, doprawić do smaku. 

Pistacje uprażyć na patelni, posiekać i oprószyć gotowe danie.

Korpus – elementy obsmażyć w rondlu, dodać białe wino i ok 200ml bulionu, liść laurowy, ulubione zioła (natka pietruszki, tymianek.) Całość wolno gotować (wyredukować ok 30 minut), aby powstał własny sos. Finalnie polać mięso sosem własnym.

Sposób podania – na talerzu umieścić purée z groszku, upieczone elementy perliczki, karmelizowaną cebulę. Całość polać własnym sosem powstałym z korpusu, warzyw i białego wina. Podawać z ziemniakami. 


Perliczka nadziewana boczkiem, orzechami i żurawiną 

  • 1 perliczka 
  • Kilka plastrów wędzonego boczku  
  • 150 g suszonej żurawiny 
  • ½ szklanki orzechów włoskich  
  • 1 mała cebula 
  • 8 listków szałwii 
  • 2 łyżki masła  
  • Sól, pieprz do smaku 
  • 1 szklanka białego wina + do podlania perliczek 
  • 1 łyżeczka majeranku 
  • ½ szklanki ugotowanego pęczaku  

Perliczkę natrzeć solą, pieprzem, majerankiem i pozostawić w lodówce na godzinę. 

Kaszę ugotować na sypko i wystudzić.  

Cebulkę posiekać i zeszklić na maśle, dodać siekany boczek, żurawinę, szałwię i po chwili wino. Całość lekko odparować. 

Przygotowanym nadzieniem wypełnić perliczkę, związać i upiec w piekarniku – 170 C ok 50 minut lub z termo sondą do uzyskania 85 C wewnątrz. Odczekać chwile przed krojeniem, po to aby ustabilizować soki wewnątrz. Będzie soczysta! Podawać z warzywami pieczonymi - burakami, marchewką, cykorią. 

Więcej na ten temat