Placek ziemniaczany
Składniki na 4 osoby:
- 4 duże ziemniaki,
- 4 łyżki mąki pszennej,
- sól, pieprz,
- 1 jajko,
- olej do smażenia,
- 200 ml kwaśnej śmietany
Ziemniaki umyj, obierz i zetrzyj na drobnym oczku, odciśnij wodę, dodaj jajko, mąkę, sól i pieprz. Nakładaj placki łyżką na patelnie z rozgrzanym olejem i smaż aż będą złote. Podawaj z kwaśną śmietaną i gulaszem. Gotowe
Gulasz wieprzowy
Składniki na 4 osoby:
- 4 plastry karkówki,
- 4 białe cebule,
- 4 ząbki czosnku,
- 1 czerwona papryka,
- 1 żółta papryka,
- 1 litr przecieru pomidorowego,
- sól, pieprz,
- 1 łyżka suszonej słodkiej papryki,
- 1 łyżeczka suszonego majeranku
Mięso i warzywa pokrój w równą kostkę. Podsmaż w garnku na oleju mięso, dodaj cebule i czosnek. Całość smaż około 10 minut a potem dodaj papryki i przyprawy. Całość zalej woda i duś około 30 minut. Dodaj przecier i gotuj następne 15 minut. Dopraw solą i pieprzem. Podawaj z plackiem. Gotowe
Kiełbasa z grilla
Składniki na 4 osoby:
- 2 pętka kiełbasy,
- 2 białe cebule,
- sól,
- olej do smażenia
Kiełbasę ponacinaj na całej długości i grilluj długo z każdej strony. Cebulkę potnij w piórka i duś na oleju z solą na oddzielnej patelni. Gotowe
Pierogi z serem i ziemniakami
Składniki na 4 osoby (20 pierogów):
- 500 g mąki na pierogi,
- 300-350 ml gorącej wody,
- 3 duże upieczone i przetarte ziemniaki,
- 500g tłustego twarogu,
- sól, czarny pieprz
Ziemniaki połącz z twarogiem, dopraw solą i pieprzem. Mąkę zaparz wodą i zagnieć ciasto. Odstaw na 15 minut do przestygnięcia, rozwałkuj i wytnij okręgi szklanką do pierogów.
Faszeruj pierogi i gotuj w osolonym wrzątku. Gotowe