Pytanie na Śniadanie

Polish plate, czyli zestaw polskich smakołyków - gulasz wieprzowy

Placek ziemniaczany

Składniki na 4 osoby: 

  • 4 duże ziemniaki, 
  • 4 łyżki mąki pszennej, 
  • sól, pieprz, 
  • 1 jajko, 
  • olej do smażenia, 
  • 200 ml kwaśnej śmietany

Ziemniaki umyj, obierz i zetrzyj na drobnym oczku, odciśnij wodę, dodaj jajko, mąkę, sól i pieprz. Nakładaj placki łyżką na patelnie z rozgrzanym olejem i smaż aż będą złote. Podawaj z kwaśną śmietaną i gulaszem. Gotowe


Gulasz wieprzowy

Składniki na 4 osoby: 

  • 4 plastry karkówki, 
  • 4 białe cebule, 
  • 4 ząbki czosnku, 
  • 1 czerwona papryka, 
  • 1 żółta papryka, 
  • 1 litr przecieru pomidorowego, 
  • sól, pieprz, 
  • 1 łyżka suszonej słodkiej papryki, 
  • 1 łyżeczka suszonego majeranku

Mięso i warzywa pokrój w równą kostkę. Podsmaż w garnku na oleju mięso, dodaj cebule i czosnek. Całość smaż około 10 minut a potem dodaj papryki i przyprawy. Całość zalej woda i duś około 30 minut. Dodaj przecier i gotuj następne 15 minut. Dopraw solą i pieprzem. Podawaj z plackiem. Gotowe

 

Kiełbasa z grilla

Składniki na 4 osoby: 

  • 2 pętka kiełbasy, 
  • 2 białe cebule, 
  • sól, 
  • olej do smażenia 

Kiełbasę ponacinaj na całej długości i grilluj długo z każdej strony. Cebulkę potnij w piórka i duś na oleju z solą na oddzielnej patelni. Gotowe


Pierogi z serem i ziemniakami

Składniki na 4 osoby (20 pierogów): 

  • 500 g mąki na pierogi, 
  • 300-350 ml gorącej wody, 
  • 3 duże upieczone i przetarte ziemniaki, 
  • 500g tłustego twarogu, 
  • sól, czarny pieprz

Ziemniaki połącz z twarogiem, dopraw solą i pieprzem. Mąkę zaparz wodą i zagnieć ciasto. Odstaw na 15 minut do przestygnięcia, rozwałkuj i wytnij okręgi szklanką do pierogów.

Faszeruj pierogi i gotuj w osolonym wrzątku. Gotowe

Więcej na ten temat