Pytanie na Śniadanie

Pomysły na mięsne zawijasy cz.4

Rolada wołowa z ogórkiem konserwowym i boczkiem

Składniki na 4 osoby: 

  • 600g ligawy wołowej, 
  • 200g wędzonego boczku w kawałku, 
  • 1 duży ogórek konserwowy, 
  • 1 biała cebula, 
  • sól, pieprz, 
  • mąka, 
  • natka pietruszki, 
  • 1 kg klusek śląskich z dziurką, 
  • olej do smażenia, 
  • musztarda ostra, 

Ligawę potnij w cienkie plastry i rozklep na desce, posól, popieprz i skrop olejem. Boczek i ogórka pokrój w grube pasy a cebulę w piórko. Posmaruj mięso musztardą, ułóż cebulę, boczek i ogórka a następnie zwiń roladę i zepnij ją wykałaczkami. Smaż na oleju na małym ogniu z każdej strony. Podlej wodą i duś około 20 minut. W międzyczasie ugotuj kluski, wyłóż je a na nich połóż rolady. Całość polej sosem i posyp pietruszką. Gotowe


Zawijaniec schabowy z chrzanem, białą kiełbasą i siekanym jajkiem

Składniki na 6 osób: 

  • 1 kg schabu, 
  • sól, pieprz, 
  • 1 cały korzeń chrzanu, 
  • 1 pęczek natki pietruszki, 
  • 1 kostka masła, 
  • 4 ząbki czosnku, 
  • 2 białe surowe kiełbasy, 
  • 4 ugotowane jajka, 

Schab oczyść i natnij wzdłuż tak aby rozkroić go na jeden płaski kwadratowy płat mięsa. Natrzyj startym chrzanem, posól, popieprz, zetrzyj ugotowane jajka, rozsmaruj surową kiełbasę i przygotuj miękkie masło łącząc je z przetartym czosnkiem i natką pietruszki. Posmaruj całość, zwiń, włóż w siatkę wędzarniczą i posmaruj z zewnątrz resztą masła. Ułóż w brytfance i piecz w piekarniku nagrzanym na 180 stopni przez 60 minut. Przestudź i podawaj w plastrach. Gotowe


Rolowane udziki kurczęce ze śliwkami i pancettą

Składniki na 4 osoby: 

  • 800 g udzików kurzych bez kostki, 
  • 100g pancetty, 
  • 15 śliwek kalifornijskich, 
  • sól, 
  • olej do smażenia, 
  • gwiazdki anyżu, 
  • cynamon

Śliwki zawijaj w doprawionego solą kurczaka a kurczaka zawijaj w pancettę. Przekłuj wykałaczką. Ułóż w naczyniu żaroodpornym, dodaj anyż i laski cynamonu i piecz przez około 20 minut w temperaturze 180 stopni. Gotowe

Więcej na ten temat