Rolada wołowa z ogórkiem konserwowym i boczkiem
Składniki na 4 osoby:
- 600g ligawy wołowej,
- 200g wędzonego boczku w kawałku,
- 1 duży ogórek konserwowy,
- 1 biała cebula,
- sól, pieprz,
- mąka,
- natka pietruszki,
- 1 kg klusek śląskich z dziurką,
- olej do smażenia,
- musztarda ostra,
Ligawę potnij w cienkie plastry i rozklep na desce, posól, popieprz i skrop olejem. Boczek i ogórka pokrój w grube pasy a cebulę w piórko. Posmaruj mięso musztardą, ułóż cebulę, boczek i ogórka a następnie zwiń roladę i zepnij ją wykałaczkami. Smaż na oleju na małym ogniu z każdej strony. Podlej wodą i duś około 20 minut. W międzyczasie ugotuj kluski, wyłóż je a na nich połóż rolady. Całość polej sosem i posyp pietruszką. Gotowe
Zawijaniec schabowy z chrzanem, białą kiełbasą i siekanym jajkiem
Składniki na 6 osób:
- 1 kg schabu,
- sól, pieprz,
- 1 cały korzeń chrzanu,
- 1 pęczek natki pietruszki,
- 1 kostka masła,
- 4 ząbki czosnku,
- 2 białe surowe kiełbasy,
- 4 ugotowane jajka,
Schab oczyść i natnij wzdłuż tak aby rozkroić go na jeden płaski kwadratowy płat mięsa. Natrzyj startym chrzanem, posól, popieprz, zetrzyj ugotowane jajka, rozsmaruj surową kiełbasę i przygotuj miękkie masło łącząc je z przetartym czosnkiem i natką pietruszki. Posmaruj całość, zwiń, włóż w siatkę wędzarniczą i posmaruj z zewnątrz resztą masła. Ułóż w brytfance i piecz w piekarniku nagrzanym na 180 stopni przez 60 minut. Przestudź i podawaj w plastrach. Gotowe
Rolowane udziki kurczęce ze śliwkami i pancettą
Składniki na 4 osoby:
- 800 g udzików kurzych bez kostki,
- 100g pancetty,
- 15 śliwek kalifornijskich,
- sól,
- olej do smażenia,
- gwiazdki anyżu,
- cynamon
Śliwki zawijaj w doprawionego solą kurczaka a kurczaka zawijaj w pancettę. Przekłuj wykałaczką. Ułóż w naczyniu żaroodpornym, dodaj anyż i laski cynamonu i piecz przez około 20 minut w temperaturze 180 stopni. Gotowe