Pytanie na Śniadanie

Nie tylko kajmakowy - nietypowe mazurki na Wielkanoc

Tradycyjny wielkanocny stół bez mazurka? Niemożliwe! W końcu to ciasto jest nieodłączonym elementem świąt Wielkiejnocy. Za najpopularniejszy wypiek uchodzi mazurek kajmakowy. Często jest to ciasto z orzechami i bakaliami. Ale my - dla odmiany - pokażemy, jak przygotować nietypowe wersje mazurka i zaskoczyć bliskich na święta.

MAZUREK MALINOWY

Składniki na kruche ciasto:

  • 170 g mąki pszennej
  • 25 g cukru pudru
  • 100 g masła, schłodzonego
  • pół łyżki kwaśnej śmietany 18%
  • 1 żółtko
  • szczypta soli

Nadzienie:

  • 1 szklanka dżemu/konfitury malinowej
  • 80 ml śmietany kremówki 30% lub 36%
  • 180 g białej czekolady
  • mus malinowy (8 malin przetartych przez sito) lub malinowy barwnik

Dekoracja:

  • liofilizowane owoce maliny i truskawki

Składniki na ciasto zagnieć, uformuj kulę, przykryj folią i wstaw do lodówki na pół godziny - godzinę. Po tym czasie, rozwałkuj kulę między arkuszami papieru do pieczenia na grubość ok. 0,5 cm, wyłóż dno formy. Z pozostałej części ciasta uformuj wałeczek na grubość 1 cm i przyklej za pomocą białka (pędzelek zamocz w białku i posmaruj boki). Ciasto nakłuj widelcem i wstaw do piekarnika na 200 C i piecz 18 min.

Śmietanę kremówkę przelej do małego garnuszka, podgrzej prawie do wrzenia, zdejmij z palnika. Dodaj posiekaną czekoladę, odstaw na 2 minuty. Po tym czasie wymieszać do powstania gładkiego sosu czekoladowego. Do gorącego sosu dodaj mus malinowy i wymieszaj do połączenia. Lekko przestudź.

Na wystudzonym spodzie rozprowadź równo dżem malinowy, a na wierzch wylej lekko ciepłą polewę z białej czekolady. Mazurek posyp owocami liofilizowanymi, odstaw do stężenia (najszybciej w lodówce).


MAZUREK KAWOWY

Składniki na kruche ciasto:

  • 170 g mąki pszennej
  • 25 g cukru pudru
  • 100 g schłodzonego masła 
  • pół łyżki kwaśnej śmietany 18%
  • 1 żółtko
  • szczypta sól

Nadzienie:

  • 300 g masy krówkowej 
  • 180 g serka mascarpone
  • 4 łyżeczki kawy rozpuszczalnej

Do ozdoby:

  • kawa mielona
  • pokruszone ciasteczko kakaowe
  • złoty pył jadalny

Składniki na ciasto zagnieć, uformuj kulę, przykryj folią i wstaw do lodówki na pół godziny-godzinę. Po tym czasie, rozwałkuj ciasto między arkuszami papieru do pieczenia na grubość ok. 0,5 cm i wyłóż dno formy. Z pozostałej części ciasta uformuj wałeczek lub inny kształt na grubość 1 cm i przyklej za pomocą białka (pędzelek zamocz w białku i posmaruj boki). Ciasto nakłuj widelcem i wstaw do piekarnika na 200 C i piecz 18 min.

Nadzienie:

Do rondelka przełóż masę krówkową i wsyp kawę rozpuszczalną. Podgrzej na najmniejszym ogniu cały czas mieszaj, aż składniki się połączą. Wystudź. Następnie dodaj serek mascarpone i dokładnie wymieszaj. Przełóż na upieczone kruche ciasto i wyrównaj. Wstaw do lodówki na kilka godzin. Na koniec udekoruj.


MAZUREK RÓŻANY

Składniki na kruche ciasto:

  • 150 g mąki pszennej
  • 20 g cukru pudru
  • 80 g masła, schłodzonego
  • pół łyżki kwaśnej śmietany 18%
  • 1 żółtko
  • szczypta sól

Nadzienie:

  • 150-200 g konfitury z płatków róży
  • 250 g serka mascarpone

Dekoracja:

  • 50 g płatków migdałów
  • 1 świeża róża (same płatki)

Składniki na ciasto zagnieć, uformuj kulę, przykryj folią i wstaw do lodówki na pół godziny-godzinę. Po tym czasie rozwałkuj ciasto między arkuszami papieru do pieczenia na grubość ok. 0,5 cm. i wyłóż dno formy. Z pozostałej części ciasta uformuj wałeczek lub inny kształt na grubość 1 cm i przyklej za pomocą białka (pędzelek zamocz w białku i posmaruj boki). Ciasto nakłuj widelcem i wstaw do piekarnika na 200 C i piecz 18 min.

Na wystudzony spód wyłóż cienką warstwę konfitury, a następnie krem różany: zmiksuj konfiturę różaną z serkiem mascarpone i rozsmaruj na spodzie. Na koniec posyp płatkami migdałów. Wstaw do lodówki. Przed samym podaniem udekoruj płatkami róży. 

Więcej na ten temat