Tradycyjny wielkanocny stół bez mazurka? Niemożliwe! W końcu to ciasto jest nieodłączonym elementem świąt Wielkiejnocy. Za najpopularniejszy wypiek uchodzi mazurek kajmakowy. Często jest to ciasto z orzechami i bakaliami. Ale my - dla odmiany - pokażemy, jak przygotować nietypowe wersje mazurka i zaskoczyć bliskich na święta.
MAZUREK MALINOWY
Składniki na kruche ciasto:
- 170 g mąki pszennej
- 25 g cukru pudru
- 100 g masła, schłodzonego
- pół łyżki kwaśnej śmietany 18%
- 1 żółtko
- szczypta soli
Nadzienie:
- 1 szklanka dżemu/konfitury malinowej
- 80 ml śmietany kremówki 30% lub 36%
- 180 g białej czekolady
- mus malinowy (8 malin przetartych przez sito) lub malinowy barwnik
Dekoracja:
- liofilizowane owoce maliny i truskawki
Składniki na ciasto zagnieć, uformuj kulę, przykryj folią i wstaw do lodówki na pół godziny - godzinę. Po tym czasie, rozwałkuj kulę między arkuszami papieru do pieczenia na grubość ok. 0,5 cm, wyłóż dno formy. Z pozostałej części ciasta uformuj wałeczek na grubość 1 cm i przyklej za pomocą białka (pędzelek zamocz w białku i posmaruj boki). Ciasto nakłuj widelcem i wstaw do piekarnika na 200 C i piecz 18 min.
Śmietanę kremówkę przelej do małego garnuszka, podgrzej prawie do wrzenia, zdejmij z palnika. Dodaj posiekaną czekoladę, odstaw na 2 minuty. Po tym czasie wymieszać do powstania gładkiego sosu czekoladowego. Do gorącego sosu dodaj mus malinowy i wymieszaj do połączenia. Lekko przestudź.
Na wystudzonym spodzie rozprowadź równo dżem malinowy, a na wierzch wylej lekko ciepłą polewę z białej czekolady. Mazurek posyp owocami liofilizowanymi, odstaw do stężenia (najszybciej w lodówce).
MAZUREK KAWOWY
Składniki na kruche ciasto:
- 170 g mąki pszennej
- 25 g cukru pudru
- 100 g schłodzonego masła
- pół łyżki kwaśnej śmietany 18%
- 1 żółtko
- szczypta sól
Nadzienie:
- 300 g masy krówkowej
- 180 g serka mascarpone
- 4 łyżeczki kawy rozpuszczalnej
Do ozdoby:
- kawa mielona
- pokruszone ciasteczko kakaowe
- złoty pył jadalny
Składniki na ciasto zagnieć, uformuj kulę, przykryj folią i wstaw do lodówki na pół godziny-godzinę. Po tym czasie, rozwałkuj ciasto między arkuszami papieru do pieczenia na grubość ok. 0,5 cm i wyłóż dno formy. Z pozostałej części ciasta uformuj wałeczek lub inny kształt na grubość 1 cm i przyklej za pomocą białka (pędzelek zamocz w białku i posmaruj boki). Ciasto nakłuj widelcem i wstaw do piekarnika na 200 C i piecz 18 min.
Nadzienie:
Do rondelka przełóż masę krówkową i wsyp kawę rozpuszczalną. Podgrzej na najmniejszym ogniu cały czas mieszaj, aż składniki się połączą. Wystudź. Następnie dodaj serek mascarpone i dokładnie wymieszaj. Przełóż na upieczone kruche ciasto i wyrównaj. Wstaw do lodówki na kilka godzin. Na koniec udekoruj.
MAZUREK RÓŻANY
Składniki na kruche ciasto:
- 150 g mąki pszennej
- 20 g cukru pudru
- 80 g masła, schłodzonego
- pół łyżki kwaśnej śmietany 18%
- 1 żółtko
- szczypta sól
Nadzienie:
- 150-200 g konfitury z płatków róży
- 250 g serka mascarpone
Dekoracja:
- 50 g płatków migdałów
- 1 świeża róża (same płatki)
Składniki na ciasto zagnieć, uformuj kulę, przykryj folią i wstaw do lodówki na pół godziny-godzinę. Po tym czasie rozwałkuj ciasto między arkuszami papieru do pieczenia na grubość ok. 0,5 cm. i wyłóż dno formy. Z pozostałej części ciasta uformuj wałeczek lub inny kształt na grubość 1 cm i przyklej za pomocą białka (pędzelek zamocz w białku i posmaruj boki). Ciasto nakłuj widelcem i wstaw do piekarnika na 200 C i piecz 18 min.
Na wystudzony spód wyłóż cienką warstwę konfitury, a następnie krem różany: zmiksuj konfiturę różaną z serkiem mascarpone i rozsmaruj na spodzie. Na koniec posyp płatkami migdałów. Wstaw do lodówki. Przed samym podaniem udekoruj płatkami róży.