Pytanie na Śniadanie

Sposoby na mięsa w cieście cz.1

Rolada z mięsem mielonym w cieście francuskim

  • ok. 1 kg mięsa mielonego/wieprzowo-wołowego
  • sól, pieprz 
  • olej do smażenia 
  • 1 opakowanie majeranku
  • papryczka chilli
  • 1 opakowanie ciasta francuskiego
  • 2 jajka
  • sezam do posypania/czarnuszka
  • 1 cebula, 
  • 2 ząbki czosnku 
  • garść pietruszki

Mięso mielone doprawiamy solą, pieprzem, drobno pokrojoną papryczką, majerankiem. Przez praskę wyciskamy czosnek, siekamy cebule i pietruszkę i łączymy z mięsem. Wbijamy jajko, wszystko dokładnie wyrabiamy. 

Ciasto francuskie rozkładamy na blat, wykładamy na nie równomiernie przygotowane wcześniej mięso. Następnie zwijamy ścisle, jak roladę. Smarujemy rozmąconym jajkiem, posypujemy sezamem/czarnuszka. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika do 180’ na ok 30 min.


Wrap z mięsem mielonym i warzywami

  • 6-8 placków tortilli
  • 1 kg mięsa mielonego /wieprzowo-wołowego
  • 2 cebule
  • 3 ząbki czosnku
  • sól, pieprz
  • łyżka ketchupu
  • 2 łyżki majonezu
  • łyżka musztardy 
  • 2 pomidory 
  • 1 ogórek świeży 
  • 2 cebule czerwone
  • 1 główka sałaty lodowej lub rzymskiej

Mięso mielone doprawiamy solą, pieprzem. Dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek i posiekana cebulę. Pomidory, ogórka, czerwoną cebulę kroimy w plastry, sałatę lodowa/rzymska rwiemy. 

Sos:

Do miseczki wkładamy dwie łyżki majonezu, łyżkę musztardy i keczupu. Mieszamy. 

Z mięsa mielonego formujemy małe kuleczki, smażymy. 

Na tortille wykładamy łyżkę sosu, smarujemy po całym krążku, układamy sałatę i pozostałe warzywa. Układamy dwa, trzy klopsiki i zwijamy w wrapa.


Pieczeń rzymska z jajkami w cieście kruchym

  • 800 g mięsa mielonego wieprzowego
  • 1 cebula 
  • 1 czerstwa bułka 
  • 2-3 ząbki czosnku
  • łyżeczka słodkiej papryki 
  • 4 ugotowane jajka
  • 2 pęczki natki pietruszki 
  • łyżeczka majeranku suszonego 
  • 1 surowe jajko 
  • sól, pieprz
  • Ciasto kruche:
  • 150 g mąki pszennej 
  • 100 g masła
  • 1 jajko 

Mięso mielone dokładnie wymieszać z usmażoną cebulą i czosnkiem. Dodać namoczoną bułkę. Doprawić słodką papryką, majerankiem i drobno pokrojoną natką pietruszki. Rozwałkowane ciasto nałożyć na blachę (keksówkę) wyłożoną pergaminem, na ciasto połowę mięsnego farszu, na to ugotowane jaja. Kolejna porcja mięsnego farszu. Wierzch posmarować roztrzepanym jajem. Piec w temperaturze około 180 0 C przez około 1h.


Klopsiki z serem w cieście francuskim z warzywami

  • 300 g mięsa mielonego 
  • 1 cebula 
  • 1 opakowanie ciasta francuskiego 
  • 1 jajko 
  • 100 g sera cheddar
  • 4 ząbki czosnku 
  • 4 pomidorki koktajlowe 
  • 1 cukinia 
  • 1 czerstwa bułka
  • połowa pęczka natki pietruszki 
  • olej rzepakowy do smażenia
  • 3-4 łyżki mąki pszennej do obtoczenia klopsików 
  • sól, pieprz
  • 100 ml jogurtu naturalnego 

Bułkę namoczyć. Do mielonego mięsa dodać, drobno pokrojony czosnek, jedną drobno posiekaną, zeszkloną cebulę. Następnie dodać odciśniętą bułkę, drobno posiekaną pietruszką. Dokładnie przyprawić solą oraz pieprzem. Przygotować małe klopsiki, obtoczyć w mące pszennej. Smażyć na złoty kolor z każdej strony. Wyjąć klopsiki. Z ciasta francuskiego wyciąć kwadrat 8cm x 8 cm. Na środek położyć ser cheddar, cienki plasterek cukinii oraz pomidora koktajlowego, następnie klopsik. Zawinąć w kopertę. Posmarować jajem. Piec w rozgrzanym piekarniku przez około 15 minut na złoty kolor. Podawać z sosem jogurtowym.

Więcej na ten temat