Pytanie na Śniadanie

Szybkie i pyszne śniadanie

Twarożkowe placuszki z konfiturą i owocami

  • 0,5 kg twarogu półtłustego  
  • 50 g cukru pudru 
  • 1-2 jajka 
  • pół łyżeczki sody 
  • 2-3 łyżki mąki pszennej 
  • dowolne owoce: truskawki, borówki, maliny
  • konfitura z czarnej porzeczki
  • olej rzepakowy

Twaróg rozgnieść. Dodać jaja, mąkę pszenną, sodę. Całość dokładnie wymieszać. Obtoczyć lekko w mące pszennej. Smażyć na rozgrzanej patelni. Podawać z dowolnymi owocami lub konfiturą.


Grzanka z awokado, boczkiem i jajem poche

  • 1-2 kromki chleba lub chałki  
  • 1 awokado 
  • oliwa z oliwek
  • sól, pieprz
  • 2 łyżki octu
  • 2 jajka
  • 2-3 plastry boczku 
  • szczypior
  • sok z połowy cytryny

Grzankę tostujemy na rozgrzanej patelni z oliwą. Awokado przecinamy wzdłuż, usuwamy pestkę i kroimy w plastry. Boczek układamy na patelni, grillujemy do uzyskania złotego koloru.

W garnku gotujemy wodę - ok. 1 l z 2 łyżkami octu, w momencie jej zagotowania, robimy „wirek” i delikatnie wlewamy jajko. Po około 2 minutach je wyciągamy.

Na talerzu układamy grzankę, następnie dajemy awokado, solimy, skrapiamy sokiem z cytryny. Układamy chipsy z boczku, na górę jajo w koszulce. Posypujemy szczypiorkiem.

Więcej na ten temat