Pytanie na Śniadanie

Wiosenna kuchnia Braci Budnik - sernik baskijski

Wielkanocna pascha z waniliowym mascarpone i bakaliami 

  • 1 kg zmielonego trzykrotnie twarogu 
  • 250g mascarpone waniliowego z białą czekoladą 
  • 250 g masła 
  • 1 szklanka cukru pudru 
  • 1 opakowanie cukru wanilinowego 
  • 1/2 łyżeczki startej skórki z cytryny 
  • 5 żółtek 
  • 50 g skórki pomarańczowej 
  • 50 g orzechów włoskich lub obranych migdałów 
  • 50 g suszonych fig lub moreli 
  • 100 g rodzynek 
  • opcjonalnie 1 łyżka alkoholu 

Masło, jajka i ser wyjmujemy wcześniej z lodówki aby się ogrzały. Miękkie masło ucieramy z cukrem pudrem, cukrem wanilinowym oraz skórką z cytryny na puszysty biały krem. Cały czas cierpliwie ubijając dodajemy po jednym żółtku. 

Dodajemy zmielony twaróg oraz mascarpone i miksujemy na jednolitą masę. Dodajemy skórkę pomarańczową, posiekane orzechy lub migdały i posiekane figi lub morele oraz rodzynki (wcześniej można je zalać alkoholem i namoczyć, następnie w razie potrzeby odsączyć). Wszystko delikatnie mieszamy. Ustawiamy duże sito (min. 20 cm średnicy) na misce. Sito wyścielamy podwójnie złożoną gazą. Wykładamy do niego masę serową, zawijamy wystające brzegi gazy na wierzch. Przykrywamy talerzykiem i obciążamy. Wstawiamy do lodówki na całą noc.


Świąteczny sernik migdałowy z waniliowym mascarpone z białą czekoladą 

Spód: 

  • 150 g migdałów 
  • 1 łyżka kakao 
  • 60 g masła 

Masa serowa: 

  • 300 g białej czekolady 
  • 250 g serka mascarpone 
  • 500 g twarogu (dwukrotnie zmielonego ze śmietanką)
  • 50ml śmietanki 
  • Łyżeczka aromatu waniliowego 
  • 3 jajka 
  • 20 g skrobi ziemniaczanej lub kukurydzianej 
  • 50 g cukru 
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego
  • skórka starta z 1 cytryny 
  • sok wyciśnięty z 1 cytryny 

Dno tortownicy o średnicy 23- 24cm wyłożyć papierem do pieczenia, a następnie zacisnąć obręcz. Przygotować spód: Ciasteczka zmielić i wymieszać z kakao. Masło roztopić i od razu gorące dodać do zmielonych ciasteczek, wymieszać. (Powstanie konsystencja mokrego piasku). Masę ciasteczkową wyłożyć na dnie formy i ugnieść tylną stroną łyżki. 

Podpiec w nagrzanym piekarniku ok. 10 minut w temperaturze 180°C (grzałka góra- dół). Pozostawić, aby trochę ostygło. Następnie dno i boki tortownicy owinąć od zewnętrznej strony kilkakrotnie i szczelnie folią aluminiową. (Sernik pieczony będzie w kąpieli wodnej). Tortownicę wstawić do większego, żaroodpornego naczynia. 

Przygotować masę serową: Czekoladę połamać na kawałki i roztopić w kąpieli wodnej. Pozostawić do ostygnięcia. 

W miseczce wymieszać skrobią z cukrem. Do misy miksera włożyć twaróg, mascarpone, jajka, skórkę i sok z cytryny, cukier waniliowy, cukier ze skrobią oraz płynną (lekko ciepłą lub chłodną) czekoladę. Wszystkie składniki dokładnie zmiksować, tylko do momentu połączenia się składników. W międzyczasie zagotować cały czajnik wody i rozgrzać piekarnik do temperatury 180°C, grzałka góra-dół. 

Masę serową wyłożyć do tortownicy i wyrównać. Wrzątek wlać ostrożnie do żaroodpornego naczynia mniej więcej do połowy wysokości tortownicy. Całość wsunąć do piekarnika i piec 30 minut w temperaturze 180°C, grzałka góra-dół. Następnie zmniejszyć temperaturę do 160°C i piec kolejne 30 minut. Po tym czasie sernik powinien być upieczony. (Sprawdzić środek, dotykając delikatnie opuszkiem palca lub patyczkiem do szaszłyków. Ciasto powinno być na środku ścięte. Jeśli nie jest, piec dłużej). 

Sernik wyciągnąć z wody i pozostawić w formie do całkowitego ostygnięcia. Chłodny sernik wstawić na noc do lodówki.


Ciasto serowo-makowe z rodzynkami

MASA MAKOWA 

  • 250g masy makowej 
  • 100g rodzynek 
  • 4 jajka 
  • 4 łyżki mąki 
  • 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 
  • 65g margaryny 
  • 1 łyżeczka aromatu migdałowego 

MASA SEROWA 

  • 800g sera półtłustego 
  • 6 jajek 
  • 1 i 1/2 szklanki cukru
  • 150g margaryny 
  • 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej 
  • 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 

Przepis na masę makową: Żółtka ucieramy i dodajemy do maku. Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia, dodajemy do maku i dokładnie mieszamy. Następnie dodajemy stopioną, ostudzoną margarynę, rodzynki i wszystko razem mieszamy. Białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywną pianę, dodajemy do masy makowej i delikatnie mieszamy. 

Przepis na masę serową: Ser mielimy 2 razy. Żółtka ucieramy z cukrem na gładką, puszystą masę, dodajemy do sera i mieszamy. Następnie dodajemy stopioną, ostudzoną margarynę, mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i ponownie mieszamy (można zmiksować na małych obrotach tylko do połączenia się składników). Na koniec dodajemy ubitą na sztywno pianę z białek i delikatnie mieszamy łyżką. 

Pieczenie: Foremkę wykładamy papierem do pieczenia. Obie masy przekładamy do oddzielnych worków cukierniczych i szprycujemy paski na przemian na blaszce w obie strony, tak żeby powstała kratka. Następnie wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 190 stopni na 60 minut. Po tym czasie wyłączamy piekarnik i studzimy przez 10 minut w lekko uchylonym piekarniku, następnie wyjmujemy, całkowicie wystudzamy i wyjmujemy z foremki i wstawić do lodówki, na kilka godzin, a najlepiej na całą noc.


Sernik Baskijski na ciasteczkowym spodzie 

  • 180 g ulubionych ciasteczek 
  • 3 łyżki masła 
  • 750 g twarogu zmielonego trzykrotnie na małym sitku 
  • 250 g gęstego jogurtu greckiego, odsączonego z serwatki na sitku 
  • 1 ¼ szklanki (250 g) drobnoziarnistego cukru 
  • 6 dużych jajek 
  • 1 ½ szklanki (400 ml) śmietany kremówki 36% 
  • 1 płaska łyżeczka drobnej soli morskiej 
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego 
  • 2 łyżki cukru pudru 

Rozgrzej piekarnik wraz z blachą do 200 stopni (góra-dół). Tortownicę wysmaruj masłem, spód i boki wyłóż papierem do pieczenia tak, aby wystawał 4 – 5 cm ponad formę. Ciasteczka zblenduj na pył, wymieszaj z roztopionym masłem. Przełóż do tortownicy, dokładnie dociskając masę. Piecz przez około 6 minut, do „wysuszenia”. Wystudź. Podnieś temperaturę piekarnika do 240 stopni Celsjusza. Przypilnuj, aby był mocno nagrzany. 

Ser, jogurt i cukier utrzyj mikserem, aż masa będzie gładka i aksamitna. Zacznij dodawać stopniowo jajka, jedno po drugim, cały czas miksując. Wlej śmietanę, sól i wanilię, zmiksuj. Masa będzie dość płynna. 

Masę serową wylej bardzo powoli na wystudzony spód. Piecz przez około 30 minut, aż wierzch się skarmelizuje na kolor ciemno bursztynowy (możliwie, że nieregularnie np. tylko brzegi), a środek sernika będzie się trząść jak galareta, wydając się surowy w środku. Zetnie się podczas studzenia. Sernik wystudź w temperaturze pokojowej, a następnie przełóż do lodówki na minimum 8 godzin (po tym czasie zyska odpowiednią, wymarzoną konsystencję). Jeśli sernik się nie skarmelizował, możesz posypać go cukrem pudrem i skarmelizować go za pomocą palnika kuchennego do crèmu brûlée.

Więcej na ten temat