Pytanie na Śniadanie

Krem ziemniaczany z warzywną salsą

Krem ziemniaczany z grillowanym kurczakiem i ognistą salsą warzywną (Składniki dla 4 osób)

 1 l bulionu z białych i zielnych warzyw (seler naciowy, pietruszka, cebula, seler korzeń) 
4-5 dużych ziemniaków
 2-3 łyżki śmietany 12 % lub jogurtu naturalnego
 2 filety z kurczaka 
2 łyżki oleju rzepakowego 
Sól, pieprz, 
otarta skórka z cytryny 
1 łyżeczka koncentratu pomidorowego 
1 ząbek czosnku 
1 mała cebula czerwona 
1 mała papryka 
2 posiekane pomidory 
3-4 posiekane suszone pomidory
 Sok z cytryny, 
sól, pieprz, chilli, cukier do smaku, 
siekany szczypiorek 

Sposób przygotowania Z białych i zielonych warzyw ugotować bulion – ok 40 minut. Do bulionu dodać pokrojone w plasterki ziemniaki i ugotować do miękkości. Kiedy ziemniaki zmiękną całość zmiksować na gładko dodać śmietanę i doprawić do smaku. Kurczak rozciąć w formę motylka-na pół jak książkę. Oprószyć solą, pieprzem, otartą skórką cytryny z olejem i ugrillować ok 10 minut obracając. Salsa – paprykę, cebulę, czosnek, pomidory i suszone pomidory drobno posiekać, połączyć z olejem rzepakowym, szczypiorkiem i finalnie doprawić do smaku. 

Ryba z piekarnika z warzywami na parze z dodatkiem smakowego oleju ziołowego 

Składniki 
2 filety ulubionej ryby – każdy po 200g 
1 brokuł
 2 ziemniaki 
1 marchewka 
1 cukinia 
200ml oleju rzepakowego 
150g świeżych ziół – koperek, natka pietruszki, kolendra 2 ząbki czosnku 
Sól pieprz do smaku 

Sposób przygotowania Warzywa umyć, obrać i podzielić na małe cząstki. Ułożyć w naczyniu do gotowania na parze. Na warzywach umieścić kawałki ryby i uparować w piekarniku przez ok 20minut w 95C W międzyczasie posiekać zioła. Olej rzepakowy podgrzać do ok 160C i zalać nim świeże zioła z czosnkiem. Całość zmiksować, doprawić do smaku i przecedzić przez drobne sito – powstanie piękny zielony olej ziołowy do dania. 

Pieczone skrzydełka drobiowe z aioli z pieczonym czosnkiem 

Składniki 600g skrzydełek drobiowych 
1 łyżka czosnku niedźwiedziego 
1 łyżka czosnku suszonego 
1 łyżka papryki słodkiej 
1 łyżka oregano 
1 łyżeczka soli, 
½ łyżeczki pieprzu 
3 łyżki oleju rzepakowego
 2 cytryny do skropienia gotowych skrzydełek

 Do Aioli 
200ml oleju rzepakowego 
1 główka czosnku 
1 jajo 
50 ml białego octu winnego 

Sposób przygotowania
 Skrzydełka oczyścić, odciąć tzw lotki. Mięso wymasować z przyprawami i upiec w 200 C ok 25 minut. Upieczone skropić obficie sokiem z cytryny. 

Aioli – Główkę czosnku zawinąć w folię aluminiową i upiec w piekarniku ok 30 minut w temperaturze 180 C. Składniki aioli wlać do wysokiego najlepiej przezroczystego naczynia. Blendować pulsacyjnie do uzyskania gęstego dipu. Na końcu wcisnąć pieczony czosnek i finalnie doprawić do smaku.

Pierożki z tofu z gorącym dressingiem ziołowym 

 Składniki 
1 opakowanie ciasta na pierożki won-ton 
1 duża marchewka 
200g ulubionego tofu 
1 por 
2 ząbki czosnku 
Kawałek kapusty
 2-3 łyżki sosu sojowego 
1 łyżka maki ziemniaczanej 

Dressing 
Mały pęczek szczypiorku 
1 cebula czerwona 
1 papryczka chilli 
2 ząbki czosnku 
1 mała papryka 
2-3 łyżki octu winnego 
1 łyżka sosu sojowego 
1 łyżka cukru lub miodu 

Sposób przygotowania Marchewkę zetrzeć na drobnych oczkach tarki, kapustę, por i czosnek drobno posiekać. Całość krótko podsmażyć na oleju rzepakowym, połączyć z tartym tofu i finalnie doprawić do smaku. Masę wystudzić. Przygotowana masa nadziewać ciasto won ton. Uparować ok 5 minut. Dressing – składniki dressingu drobno posiekać i umieścić w naczyniu. Olej rzepakowy podgrzać do 180 C i zalać nim posiekane składniki. Całość doprawić do smaku solą, cukrem, octem i sosem sojowym. Podać z uparowanymi pierożkami
Więcej na ten temat