Krem ziemniaczany z grillowanym kurczakiem i ognistą salsą warzywną (Składniki dla 4 osób)
1 l bulionu z białych i zielnych warzyw (seler naciowy, pietruszka, cebula, seler korzeń)
4-5 dużych ziemniaków
2-3 łyżki śmietany 12 % lub jogurtu naturalnego
2 filety z kurczaka
2 łyżki oleju rzepakowego
Sól, pieprz,
otarta skórka z cytryny
1 łyżeczka koncentratu pomidorowego
1 ząbek czosnku
1 mała cebula czerwona
1 mała papryka
2 posiekane pomidory
3-4 posiekane suszone pomidory
Sok z cytryny,
sól, pieprz, chilli, cukier do smaku,
siekany szczypiorek
Sposób przygotowania Z białych i zielonych warzyw ugotować bulion – ok 40 minut. Do bulionu dodać pokrojone w plasterki ziemniaki i ugotować do miękkości. Kiedy ziemniaki zmiękną całość zmiksować na gładko dodać śmietanę i doprawić do smaku. Kurczak rozciąć w formę motylka-na pół jak książkę. Oprószyć solą, pieprzem, otartą skórką cytryny z olejem i ugrillować ok 10 minut obracając. Salsa – paprykę, cebulę, czosnek, pomidory i suszone pomidory drobno posiekać, połączyć z olejem rzepakowym, szczypiorkiem i finalnie doprawić do smaku.
Ryba z piekarnika z warzywami na parze z dodatkiem smakowego oleju ziołowego
Składniki
2 filety ulubionej ryby – każdy po 200g
1 brokuł
2 ziemniaki
1 marchewka
1 cukinia
200ml oleju rzepakowego
150g świeżych ziół – koperek, natka pietruszki, kolendra 2 ząbki czosnku
Sól pieprz do smaku
Sposób przygotowania
Warzywa umyć, obrać i podzielić na małe cząstki. Ułożyć w naczyniu do gotowania na parze. Na warzywach umieścić kawałki ryby i uparować w piekarniku przez ok 20minut w 95C W międzyczasie posiekać zioła. Olej rzepakowy podgrzać do ok 160C i zalać nim świeże zioła z czosnkiem. Całość zmiksować, doprawić do smaku i przecedzić przez drobne sito – powstanie piękny zielony olej ziołowy do dania.
Pieczone skrzydełka drobiowe z aioli z pieczonym czosnkiem
Składniki 600g skrzydełek drobiowych
1 łyżka czosnku niedźwiedziego
1 łyżka czosnku suszonego
1 łyżka papryki słodkiej
1 łyżka oregano
1 łyżeczka soli,
½ łyżeczki pieprzu
3 łyżki oleju rzepakowego
2 cytryny do skropienia gotowych skrzydełek
Do Aioli
200ml oleju rzepakowego
1 główka czosnku
1 jajo
50 ml białego octu winnego
Sposób przygotowania
Skrzydełka oczyścić, odciąć tzw lotki. Mięso wymasować z przyprawami i upiec w 200 C ok 25 minut. Upieczone skropić obficie sokiem z cytryny.
Aioli – Główkę czosnku zawinąć w folię aluminiową i upiec w piekarniku ok 30 minut w temperaturze 180 C. Składniki aioli wlać do wysokiego najlepiej przezroczystego naczynia. Blendować pulsacyjnie do uzyskania gęstego dipu. Na końcu wcisnąć pieczony czosnek i finalnie doprawić do smaku.
Pierożki z tofu z gorącym dressingiem ziołowym
Składniki
1 opakowanie ciasta na pierożki won-ton
1 duża marchewka
200g ulubionego tofu
1 por
2 ząbki czosnku
Kawałek kapusty
2-3 łyżki sosu sojowego
1 łyżka maki ziemniaczanej
Dressing
Mały pęczek szczypiorku
1 cebula czerwona
1 papryczka chilli
2 ząbki czosnku
1 mała papryka
2-3 łyżki octu winnego
1 łyżka sosu sojowego
1 łyżka cukru lub miodu
Sposób przygotowania Marchewkę zetrzeć na drobnych oczkach tarki, kapustę, por i czosnek drobno posiekać. Całość krótko podsmażyć na oleju rzepakowym, połączyć z tartym tofu i finalnie doprawić do smaku. Masę wystudzić. Przygotowana masa nadziewać ciasto won ton. Uparować ok 5 minut. Dressing – składniki dressingu drobno posiekać i umieścić w naczyniu. Olej rzepakowy podgrzać do 180 C i zalać nim posiekane składniki. Całość doprawić do smaku solą, cukrem, octem i sosem sojowym. Podać z uparowanymi pierożkami