SAŁATKA COBB
- 200 g piersi z kurczaka
- 40 g sałaty rzymskiej
- 150 g boczku wędzonego
- 1 szt. awokado
- 50 g czerwonej cebuli
- 2 jajka
- 60 g sera lazur
- 150 g pomidorków cherry
- 1 czosnek
- 10 ml soku z cytryny
- oliwa z oliwek
- ocet winny
- musztarda
- miód
- sól
- pieprz
- sól morska
- słodka papryka
Ser lazur wyjmujemy z lodówki 30 minut przed podaniem sałatki, żeby jego aromat był lepiej wyczuwalny. Kroimy go w kostkę. Do małego garnka wlewamy zimną wodę. Wkładamy do niej jajka i podgrzewamy na średniej mocy palnika. Kiedy zacznie się gotować, nastawiamy zegar na 8 minut. Po upływie tego czasu jajka wyjmujemy z wrzątku i wkładamy do zimnej kąpieli wodnej. Kiedy ostygną, obieramy je ze skorupki i kroimy w ósemki. Filet z piersi kurczaka oczyszczamy i osuszamy. Smarujemy go łyżką oliwy. Posypujemy solą, pieprzem i słodką, mieloną papryką. Grillujemy na mocno rozgrzanej patelni przez około 7 minut z każdej strony. Przekładamy na deskę i pozwalamy mu odpocząć przez kilka minut, po czym kroimy go w dużą kostkę. Plastry surowego wędzonego boczku układamy na suchej patelni. Na początku podgrzewamy na małym ogniu, żeby wytopił się tłuszcz, a potem podkręcamy temperaturę, żeby boczek stał się chrupiący. Kiedy się zarumieni, przekładamy go na ręcznik papierowy. Dzięki temu pozbywamy się nadmiaru tłuszczu. Kiedy ostygnie, łamiemy go na mniejsze kawałki. Sałatę myjemy w zimnej wodzie i rozkładamy na ściereczce do wyschnięcia lub używamy wirówki. Cebulę obieramy i kroimy w cienkie piórka. Awokado przekrajamy na pół i usuwamy pestkę za pomocą noża. Dużą łyżką wyjmujemy miąższ w całości i kroimy go na mniejsze kawałki. Skrapiamy go odrobiną soku z cytryny, żeby nie ściemniał. Pomidorki myjemy, osuszamy i przekrajamy na połówki. Do miseczki wlewamy ocet winny, sok z cytryny, musztardę i miód. Przeciskamy przez praskę ząbek czosnku i dodajemy go do pozostałych składników. Łączymy wszystko za pomocą rózgi kuchennej. Cienkim strumieniem wlewamy 50 ml oliwy, cały czas mieszając, żeby powstała emulsja. Doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Jeśli dressing jest zbyt gęsty, możemy dodać odrobinę przegotowanej wody. Na dużym talerzu tworzymy wachlarz z sałaty, tak żeby listki wystawały spod elementów dania. Wszystkie składniki sałatki układamy obok siebie. Posypujemy gruboziarnistą solą i świeżo zmielonym pieprzem. Dressing możemy podać obok lub polać nim od razu potrawę.
STEK WOŁOWY
- 2 szt. steka wołowego
- 2 łyżki oliwi
- szczypta soli do smaku
- szczypta pieprzu czarnego ziarnistego
Godzinę lub najmniej 30 minut przed smażeniem mięso należy wyjąć z lodówki, by nabrało temperatury pokojowej. Wybrany kawałek mięsa kroimy na steki o grubości 3-4 cm. Wołowinę nacieramy oliwą czarnym świeżo mielonym pieprzem i solą. Steki smażymy na dobrze rozgrzanej patelni grillowej 2-4 minuty w zależności od tego jaki stopień wysmażenia chcemy osiągnąć. Do obracania mięsa używamy łopatki lub szczypców a nie widelca. Mięsa nie można nakłuwamy. Po usmażeniu mięso odkładamy na bok aby odpoczęło (ok. 3-5 min). W tym czasie soki rozłożą się równomiernie w steku. Podajemy z ulubionymi dodatkami, u nas z sałatką COBB