Pytanie na Śniadanie

Pieczona dorada z maślanym sosem oraz kurczak pieczony z maślaną skórką

Coq au vin czyli kurczak pieczony z maślaną skórką 

Składniki na 4 osoby:  

  • 1 średni kurczak 
  • 1 kostka masła 
  • sól, pieprz 
  • 1 opakowanie włoszczyzny 
  • 500 g ziemniaków 
  • 200 ml czerwonego wina 

Kurczaka posmaruj miękkim masłem, posól i popieprz. Ułóż kurczaka w głębokiej brytfance na pokrojonych warzywach i ziemniakach, wlej wino. Piecz w temperaturze 180 stopni aż będzie rumiany (min. 45 minut). Najlepiej sprawdź sondą jego temperaturę w pachwinie nogi, w najgrubszym miejscu. Powinna być powyżej 70 stopni. Co jakiś czas smaruj masłem skórę na piersiach kurczaka. Podawaj kurczaka z ziemniakami i warzywami polewając go gęstym sosem z winem. Gotowe! 


Pieczona Dorada w papilotach z maślanym sosem 

Składniki na 4 osoby:  

  • 2 duże dorady 
  • 1 fenkuł 
  • 2 papryczki chili 
  • 1 cytryna 
  • sól, pieprz 
  • 100 ml białego wina 
  • 100 g masła 
  • papier do pieczenia 
  • folia aluminiowa  

Doradę wyfiletuj, usuń łuski, natnij skórę, lekko posyp solą i pieprzem. Z papieru i folii aluminiowej utwórz koperty w których zamkniesz dorady. Do środa zetrzyj skórkę z cytryny, wlej wino i dodaj masło pocięte w kostkę. Piecz w piekarniku nagrzanym na 180 stopni przez 15 minut. Gotowe! 


Ciasto kruche według Neli Rubinstein z malinami 

Składniki na 1 tartę:  

  • 120 g masła 
  • 3 łyżki cukru 
  • 2 żółtka 
  • 200 g i 3 łyżki mąki  
  • ½ łyżeczki soli 
  • 200 ml śmietany kremówki 36% 
  • 250 g mascarpone 
  • 50 g cukru pudru 
  • 250 g malin 
  • mięta  

Piekarnik nagrzej do 200 stopni. Masło (w temperaturze pokojowej) rozetrzyj łyżką, dodawaj kolejno: cukier, żółtka, mąkę i sól. Zagnieć ciasto i uformuj kulę. Dno i boki formy do tarty o średnicy ok. 24 cm wylep równomiernie ciastem i nakłuj widelcem. Piecz przez 12-15 minut, aż nabierze złocistego koloru. Zostaw do przestudzenia. Śmietanę ubij mikserem. Gdy zacznie sztywnieć dodaj stopniowo cukier puder i miksuj jeszcze chwilę. Dodaj serek mascarpone i delikatnie mieszaj łopatką do połączenia składników. Kremem wypełnij upieczoną i wystudzoną tartę. Na wierzchu układaj maliny, dekoruj listkami mięty. Gotowe! 


Croissanty z masłem i czekoladą 

Składniki na 4 osoby:  

  • 4 płaty ciasta francuskiego 
  • 50 g miękkiego masła 
  • 150 g kremu czekoladowego 
  • 2 jajka 
  • sól gruboziarnista 

Ciasto podziel na podłużne trójkąty równoramienne, posmaruj cienko miękkim masłem i kremem czekoladowym, zwiń w charakterystyczny rogalik, lekko zagnij i posmaruj delikatnie roztrzepanym jajkiem, posyp solą gruboziarnistą. Przełóż croissanty na papier i na blachę i piecz w temperaturze 200 stopni przez około 7-9 minut. Gotowe! 

Więcej na ten temat