Coq au vin czyli kurczak pieczony z maślaną skórką
Składniki na 4 osoby:
- 1 średni kurczak
- 1 kostka masła
- sól, pieprz
- 1 opakowanie włoszczyzny
- 500 g ziemniaków
- 200 ml czerwonego wina
Kurczaka posmaruj miękkim masłem, posól i popieprz. Ułóż kurczaka w głębokiej brytfance na pokrojonych warzywach i ziemniakach, wlej wino. Piecz w temperaturze 180 stopni aż będzie rumiany (min. 45 minut). Najlepiej sprawdź sondą jego temperaturę w pachwinie nogi, w najgrubszym miejscu. Powinna być powyżej 70 stopni. Co jakiś czas smaruj masłem skórę na piersiach kurczaka. Podawaj kurczaka z ziemniakami i warzywami polewając go gęstym sosem z winem. Gotowe!
Pieczona Dorada w papilotach z maślanym sosem
Składniki na 4 osoby:
- 2 duże dorady
- 1 fenkuł
- 2 papryczki chili
- 1 cytryna
- sól, pieprz
- 100 ml białego wina
- 100 g masła
- papier do pieczenia
- folia aluminiowa
Doradę wyfiletuj, usuń łuski, natnij skórę, lekko posyp solą i pieprzem. Z papieru i folii aluminiowej utwórz koperty w których zamkniesz dorady. Do środa zetrzyj skórkę z cytryny, wlej wino i dodaj masło pocięte w kostkę. Piecz w piekarniku nagrzanym na 180 stopni przez 15 minut. Gotowe!
Ciasto kruche według Neli Rubinstein z malinami
Składniki na 1 tartę:
- 120 g masła
- 3 łyżki cukru
- 2 żółtka
- 200 g i 3 łyżki mąki
- ½ łyżeczki soli
- 200 ml śmietany kremówki 36%
- 250 g mascarpone
- 50 g cukru pudru
- 250 g malin
- mięta
Piekarnik nagrzej do 200 stopni. Masło (w temperaturze pokojowej) rozetrzyj łyżką, dodawaj kolejno: cukier, żółtka, mąkę i sól. Zagnieć ciasto i uformuj kulę. Dno i boki formy do tarty o średnicy ok. 24 cm wylep równomiernie ciastem i nakłuj widelcem. Piecz przez 12-15 minut, aż nabierze złocistego koloru. Zostaw do przestudzenia. Śmietanę ubij mikserem. Gdy zacznie sztywnieć dodaj stopniowo cukier puder i miksuj jeszcze chwilę. Dodaj serek mascarpone i delikatnie mieszaj łopatką do połączenia składników. Kremem wypełnij upieczoną i wystudzoną tartę. Na wierzchu układaj maliny, dekoruj listkami mięty. Gotowe!
Croissanty z masłem i czekoladą
Składniki na 4 osoby:
- 4 płaty ciasta francuskiego
- 50 g miękkiego masła
- 150 g kremu czekoladowego
- 2 jajka
- sól gruboziarnista
Ciasto podziel na podłużne trójkąty równoramienne, posmaruj cienko miękkim masłem i kremem czekoladowym, zwiń w charakterystyczny rogalik, lekko zagnij i posmaruj delikatnie roztrzepanym jajkiem, posyp solą gruboziarnistą. Przełóż croissanty na papier i na blachę i piecz w temperaturze 200 stopni przez około 7-9 minut. Gotowe!