Pytanie na Śniadanie

Grillowana polędwica ze szpinakiem i pomidorkami koktajlowymi

Grillowana polędwica ze szpinakiem i pomidorkami koktajlowymi

Składniki na 4 osoby: 

  • 600g polędwicy wołowej, 
  • sól, pieprz, 
  • olej do smażenia, 
  • 2 ząbki czosnku, 
  • 1 gałązka rozmarynu, 
  • 500g mrożonego szpinaku, 
  • 4 gałązki pomidorków koktajlowych, 
  • 100g ricotty, 
  • 100g masła

Szpinak ułóż na perforowanej blaszce, posól i ułóż na nim pomidorki. Całość posól i wstaw do piekarnika nagrzanego na 180 stopni i piecz około 10 minut. W międzyczasie wyporcjuj polędwice, nasmaruj olejem, posól i popieprz i smaż wedle gustu. Wykończ steki polewając je stopionym na patelni masłem i aromatyzując czosnkiem i rozmarynem. Szpinak wymieszaj z ricottą, ułóż na nim pomidorki i steki. Gotowe


Zapiekane jajka w cieście francuskim

Składniki na 12 porcji: 

  • 12 jajek, 
  • 12 płatów mrożonego ciasta francuskiego, 
  • 100g tartego parmezanu, 
  • sól, pieprz, 
  • masło, 
  • szczypiorek, 
  • blaszka na muffiny

Nasmaruj blachę masłem, wyłóż ciastem francuskim, wbij jajka, posól je i popieprz i przykryj tartym parmezanem. Zapiekaj przez około 10 minut, posyp szczypiorkiem. Gotowe


Ciastka francuskie z malinami i borówkami z cukrem pudrem

Składniki na 4 osoby: 

  • 8 płatów ciasta francuskiego, 
  • 100g masła, 
  • konfitura malinowa, 
  • konfitura jagodowa, 
  • 50g malin, 
  • 50g borówek, 
  • cukier puder

Posmaruj płaty ciasta masłem, połowę z nich konfiturą malinową a drugą połowę jagodową. Ułóż płaty „malinowe” pod „jagodowymi” i złóż 4 takie zestawy. Piecz w piekarniku przez około 8 minut. Wyjmij, dekoruj borówkami, malinami i całość posyp cukrem pudrem. Gotowe

Więcej na ten temat