Grillowana polędwica ze szpinakiem i pomidorkami koktajlowymi
Składniki na 4 osoby:
- 600g polędwicy wołowej,
- sól, pieprz,
- olej do smażenia,
- 2 ząbki czosnku,
- 1 gałązka rozmarynu,
- 500g mrożonego szpinaku,
- 4 gałązki pomidorków koktajlowych,
- 100g ricotty,
- 100g masła
Szpinak ułóż na perforowanej blaszce, posól i ułóż na nim pomidorki. Całość posól i wstaw do piekarnika nagrzanego na 180 stopni i piecz około 10 minut. W międzyczasie wyporcjuj polędwice, nasmaruj olejem, posól i popieprz i smaż wedle gustu. Wykończ steki polewając je stopionym na patelni masłem i aromatyzując czosnkiem i rozmarynem. Szpinak wymieszaj z ricottą, ułóż na nim pomidorki i steki. Gotowe
Zapiekane jajka w cieście francuskim
Składniki na 12 porcji:
- 12 jajek,
- 12 płatów mrożonego ciasta francuskiego,
- 100g tartego parmezanu,
- sól, pieprz,
- masło,
- szczypiorek,
- blaszka na muffiny
Nasmaruj blachę masłem, wyłóż ciastem francuskim, wbij jajka, posól je i popieprz i przykryj tartym parmezanem. Zapiekaj przez około 10 minut, posyp szczypiorkiem. Gotowe
Ciastka francuskie z malinami i borówkami z cukrem pudrem
Składniki na 4 osoby:
- 8 płatów ciasta francuskiego,
- 100g masła,
- konfitura malinowa,
- konfitura jagodowa,
- 50g malin,
- 50g borówek,
- cukier puder
Posmaruj płaty ciasta masłem, połowę z nich konfiturą malinową a drugą połowę jagodową. Ułóż płaty „malinowe” pod „jagodowymi” i złóż 4 takie zestawy. Piecz w piekarniku przez około 8 minut. Wyjmij, dekoruj borówkami, malinami i całość posyp cukrem pudrem. Gotowe