Pytanie na Śniadanie

Bułeczki na parze według Joli Kleser cz.3

Pampuchy z jagodami

  • 500 g mąki, 
  • 30 g świeżych drożdży, 
  • 1 szklanka mleka, 
  • 2 jajka, 
  • 3 łyżki masła, 
  • 3 łyżki cukru, 
  • szczypta soli, 
  • 1 szklanka czarnych jagód 

Drożdże rozetrzeć z łyżką cukru, 3 łyżkami mąki i połową szklanki ciepłego mleka. Przykryć ściereczką i zostawić do wyrośnięcia na około 15 minut. Resztę mąki przesiać i wymieszać z solą i resztą cukru. W pozostałym mleku stopić masło. Wyrośnięty zaczyn drożdżowy dodać do mąki razem z jajkami. Zarobić ciasto, dodając stopniowo mleko z masłem. Dobrze wyrobić na gładkie, lśniące i elastyczne ciasto. Uformować kulę, przełożyć do czystej miski, przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia na około godzinę, aż ciasto podwoi swoją objętość. Wyrośnięte ciasto przełożyć na blat i podzielić na 12 równych części. Każdy kawałek ciasta rozciągnąć lekko palcami i nałożyć na środek 1-2 łyżeczki jagód (mogą być wymieszane z cukrem). Dokładnie skleić i uformować kulkę, tak jak bułeczkę lub pączka. Uformowane pampuchy ułożyć na ściereczce, przykryć i odstawić do ponownego wyrośnięcia, aż lekko się napuszą (na około pół godziny).


Bułeczki Bao 

  • 525 g mąka pszenna 
  • 50 ml mleko 
  • 200 ml woda 
  • 7 g drożdży w proszku 
  • 1 łyżka oleju słonecznikowego 
  • 1 łyżka octu ryżowego 
  • 2 łyżki cukru 
  • 1 łyżeczka soli 
  • 4 piersi z kurczaka pokrojone w małe kawałki 
  • 1 szklanka (240 ml) maślanki 
  • ½ łyżeczki soli 
  • ¼ łyżeczki białego pieprzu 
  • ¼ łyżeczki soli czosnkowej 
  • 1 ½ szklanki (180 g) zwykłej (uniwersalnej) mąki 
  • 1 łyżeczka soli 
  • 1 łyżeczka mielonego czarnego pieprzu 
  • ½ łyżeczki soli czosnkowej 
  • ½ łyżeczki soli selerowej
  • 1 łyżeczka suszonego tymianku 
  • 1 łyżeczka papryki 
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia 
  • 1 łyżeczka płatków chilli 
  • olej roślinny do głębokiego smażenia 

sos:

  • 2 łyżki pasty gochujang 
  • 2 łyżki miodu 
  • 4 łyżki brązowego cukru 
  • 4 łyżki sosu sojowego 
  • 2 ząbki czosnku obrane i posiekane 
  • 2 łyżeczki mielonego imbiru 
  • 1 łyżka oleju roślinnego 
  • 1 łyżka oleju sezamowego 

dodatkowo:

  • 1 mała czerwona cebula - cienko pokrojona 
  • ¼ ogórka - pokrojonego na małe kawałki 
  • Mały pęczek świeżej kolendry grubo posiekanej 
  • 2 łyżeczki czarnego i białego sezamu. 

Łączymy wszystkie suche składniki. Dodajemy mokre i wyrabiamy 10 min hakiem. Z ciasta formujemy kulę i odstawiamy pod przykryciem na 1 godzinne do wyrośnięcia. Ciasto rozwałkowujemy na grubość ok 1,5 cm na blacie oprószonym mąką. Wycinamy krążki ok 10 cm średnicy i każdy krążek smarujemy z góry olejem. Składamy krążek na pół i umieszczamy na wyciętym, kwadratowym kawałku papieru do pieczenia. Odstawiamy na ok 20 min. Po wyrośnięciu gotujemy bułeczki na parze 15-20 min. Umieść kurczaka w misce. Dodaj maślankę, sól, pieprz i sól czosnkową. Wymieszać, przykryć i wstawić do lodówki do zamarynowania na co najmniej 1 godzinę. W małej misce wymieszaj składniki chrupiącej panierki. Wyjmij kurczaka z lodówki. Podnieś kawałek z maślanki i pozwól, aby nadmiar spłynął. Zanurz kurczaka w chrupiącej panierce – upewniając się, że jest całkowicie pokryta. Umieść na tacy i powtarzaj, aż cały kurczak zostanie pokryty. Gdy olej będzie wystarczająco gorący, dodaj 10-12 kawałków kurczaka. Możesz dodać więcej lub mniej w zależności od wielkości patelni, tylko pamiętaj, aby nie przepełnić kurczaka. Smaż przez 3-5 minut, aż uzyskasz złoty kolor i upieczesz w środku. Możesz to sprawdzić, rozcinając kawałek kurczaka, jeśli nie jest już różowy w środku, jest ugotowany. Umieść gochujang, miód, cukier, sos sojowy, czosnek, imbir, olej roślinny i olej sezamowy w rondlu i wymieszaj. Doprowadzić do wrzenia, a następnie gotować na wolnym ogniu przez 5 minut, aż zgęstnieje. Umieść całego ugotowanego kurczaka w misce i polej go sosem. Ostrożnie otwórz gotowane na parze bułeczki bao i nadziewaj je koreańskim kurczakiem. Przed podaniem udekoruj plastrami czerwonej cebuli, ogórka, świeżej kolendry (kolendry) i sezamu.


Bułeczki bao wege 

  • 525 g mąka pszenna 
  • 50 ml mleko 
  • 200 ml woda 
  • 7 g drożdży w proszku 
  • 1 łyżka oleju słonecznikowego 
  • 1 łyżka octu ryżowego 
  • 2 łyżki cukru 
  • 1 łyżeczka soli 
  • 1 łyżka oliwy z oliwek 
  • 2 pudełka ulubionych pieczarek (enoki i boczniaków) 
  • 2 zielone cebule obrane i pokrojone 
  • 2 ząbki czosnku obrane i posiekane 
  • 2 łyżki sosu sojowego 
  • 1 łyżeczka oleju sezamowego 
  • 1 łyżeczka ostrego sosu Sriracha 
  • Sól koszerna do smaku 
  • 2 łyżeczki nasion sezamu plus więcej do dekoracji 
  • 1 długi ogórek pokrojony w plasterki 
  • 1 marchewka obrana i pokrojona 
  • Garść mikro zieleniny 

W dzieży miksera łączymy wszystkie suche składniki. Dodajemy mokre i wyrabiamy 10 min hakiem. Z ciasta formujemy kulę i odstawiamy pod przykryciem na 1 godzinne do wyrośnięcia. Ciasto rozwałkowujemy na grubość ok 1,5 cm na blacie oprószonym mąką. Wycinamy krążki ok 10 cm średnicy i każdy krążek smarujemy z góry olejem. Składamy krążek na pół i umieszczamy na wyciętym, kwadratowym kawałku papieru do pieczenia. Odstawiamy na ok 20 min. Po wyrośnięciu gotujemy bułeczki na parze 15-20 min. Na małą patelnię, ustaw na średnim ogniu, dodaj oliwę z oliwek. Dodaj pieczarki i zieloną cebulę. Gotuj, aż zmiękną, około 5 do 7 minut. Dorzuć czosnek, sos sojowy, olej sezamowy i Srirachę. Wymieszaj i pozwól mu gotować przez dodatkowe 2 do 3 minut. Sól dla smaku. Wmieszaj nasiona sezamu. Do Bułki bao dodaj łyżkę nadzienia do bułek bao i napełnij kilkoma plasterkami ogórków, marchewką w julienne i mikro zieleniną. Pokazujemy włączenie piekarnika i wybór funkcji Gotowanie wspomagane opisując jej zalety.


Więcej na ten temat