Pampuchy z jagodami
- 500 g mąki,
- 30 g świeżych drożdży,
- 1 szklanka mleka,
- 2 jajka,
- 3 łyżki masła,
- 3 łyżki cukru,
- szczypta soli,
- 1 szklanka czarnych jagód
Drożdże rozetrzeć z łyżką cukru, 3 łyżkami mąki i połową szklanki ciepłego mleka. Przykryć ściereczką i zostawić do wyrośnięcia na około 15 minut. Resztę mąki przesiać i wymieszać z solą i resztą cukru. W pozostałym mleku stopić masło. Wyrośnięty zaczyn drożdżowy dodać do mąki razem z jajkami. Zarobić ciasto, dodając stopniowo mleko z masłem. Dobrze wyrobić na gładkie, lśniące i elastyczne ciasto. Uformować kulę, przełożyć do czystej miski, przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia na około godzinę, aż ciasto podwoi swoją objętość. Wyrośnięte ciasto przełożyć na blat i podzielić na 12 równych części. Każdy kawałek ciasta rozciągnąć lekko palcami i nałożyć na środek 1-2 łyżeczki jagód (mogą być wymieszane z cukrem). Dokładnie skleić i uformować kulkę, tak jak bułeczkę lub pączka. Uformowane pampuchy ułożyć na ściereczce, przykryć i odstawić do ponownego wyrośnięcia, aż lekko się napuszą (na około pół godziny).
Bułeczki Bao
- 525 g mąka pszenna
- 50 ml mleko
- 200 ml woda
- 7 g drożdży w proszku
- 1 łyżka oleju słonecznikowego
- 1 łyżka octu ryżowego
- 2 łyżki cukru
- 1 łyżeczka soli
- 4 piersi z kurczaka pokrojone w małe kawałki
- 1 szklanka (240 ml) maślanki
- ½ łyżeczki soli
- ¼ łyżeczki białego pieprzu
- ¼ łyżeczki soli czosnkowej
- 1 ½ szklanki (180 g) zwykłej (uniwersalnej) mąki
- 1 łyżeczka soli
- 1 łyżeczka mielonego czarnego pieprzu
- ½ łyżeczki soli czosnkowej
- ½ łyżeczki soli selerowej
- 1 łyżeczka suszonego tymianku
- 1 łyżeczka papryki
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka płatków chilli
- olej roślinny do głębokiego smażenia
sos:
- 2 łyżki pasty gochujang
- 2 łyżki miodu
- 4 łyżki brązowego cukru
- 4 łyżki sosu sojowego
- 2 ząbki czosnku obrane i posiekane
- 2 łyżeczki mielonego imbiru
- 1 łyżka oleju roślinnego
- 1 łyżka oleju sezamowego
dodatkowo:
- 1 mała czerwona cebula - cienko pokrojona
- ¼ ogórka - pokrojonego na małe kawałki
- Mały pęczek świeżej kolendry grubo posiekanej
- 2 łyżeczki czarnego i białego sezamu.
Łączymy wszystkie suche składniki. Dodajemy mokre i wyrabiamy 10 min hakiem. Z ciasta formujemy kulę i odstawiamy pod przykryciem na 1 godzinne do wyrośnięcia. Ciasto rozwałkowujemy na grubość ok 1,5 cm na blacie oprószonym mąką. Wycinamy krążki ok 10 cm średnicy i każdy krążek smarujemy z góry olejem. Składamy krążek na pół i umieszczamy na wyciętym, kwadratowym kawałku papieru do pieczenia. Odstawiamy na ok 20 min. Po wyrośnięciu gotujemy bułeczki na parze 15-20 min. Umieść kurczaka w misce. Dodaj maślankę, sól, pieprz i sól czosnkową. Wymieszać, przykryć i wstawić do lodówki do zamarynowania na co najmniej 1 godzinę. W małej misce wymieszaj składniki chrupiącej panierki. Wyjmij kurczaka z lodówki. Podnieś kawałek z maślanki i pozwól, aby nadmiar spłynął. Zanurz kurczaka w chrupiącej panierce – upewniając się, że jest całkowicie pokryta. Umieść na tacy i powtarzaj, aż cały kurczak zostanie pokryty. Gdy olej będzie wystarczająco gorący, dodaj 10-12 kawałków kurczaka. Możesz dodać więcej lub mniej w zależności od wielkości patelni, tylko pamiętaj, aby nie przepełnić kurczaka. Smaż przez 3-5 minut, aż uzyskasz złoty kolor i upieczesz w środku. Możesz to sprawdzić, rozcinając kawałek kurczaka, jeśli nie jest już różowy w środku, jest ugotowany. Umieść gochujang, miód, cukier, sos sojowy, czosnek, imbir, olej roślinny i olej sezamowy w rondlu i wymieszaj. Doprowadzić do wrzenia, a następnie gotować na wolnym ogniu przez 5 minut, aż zgęstnieje. Umieść całego ugotowanego kurczaka w misce i polej go sosem. Ostrożnie otwórz gotowane na parze bułeczki bao i nadziewaj je koreańskim kurczakiem. Przed podaniem udekoruj plastrami czerwonej cebuli, ogórka, świeżej kolendry (kolendry) i sezamu.
Bułeczki bao wege
- 525 g mąka pszenna
- 50 ml mleko
- 200 ml woda
- 7 g drożdży w proszku
- 1 łyżka oleju słonecznikowego
- 1 łyżka octu ryżowego
- 2 łyżki cukru
- 1 łyżeczka soli
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- 2 pudełka ulubionych pieczarek (enoki i boczniaków)
- 2 zielone cebule obrane i pokrojone
- 2 ząbki czosnku obrane i posiekane
- 2 łyżki sosu sojowego
- 1 łyżeczka oleju sezamowego
- 1 łyżeczka ostrego sosu Sriracha
- Sól koszerna do smaku
- 2 łyżeczki nasion sezamu plus więcej do dekoracji
- 1 długi ogórek pokrojony w plasterki
- 1 marchewka obrana i pokrojona
- Garść mikro zieleniny
W dzieży miksera łączymy wszystkie suche składniki. Dodajemy mokre i wyrabiamy 10 min hakiem. Z ciasta formujemy kulę i odstawiamy pod przykryciem na 1 godzinne do wyrośnięcia. Ciasto rozwałkowujemy na grubość ok 1,5 cm na blacie oprószonym mąką. Wycinamy krążki ok 10 cm średnicy i każdy krążek smarujemy z góry olejem. Składamy krążek na pół i umieszczamy na wyciętym, kwadratowym kawałku papieru do pieczenia. Odstawiamy na ok 20 min. Po wyrośnięciu gotujemy bułeczki na parze 15-20 min. Na małą patelnię, ustaw na średnim ogniu, dodaj oliwę z oliwek. Dodaj pieczarki i zieloną cebulę. Gotuj, aż zmiękną, około 5 do 7 minut. Dorzuć czosnek, sos sojowy, olej sezamowy i Srirachę. Wymieszaj i pozwól mu gotować przez dodatkowe 2 do 3 minut. Sól dla smaku. Wmieszaj nasiona sezamu. Do Bułki bao dodaj łyżkę nadzienia do bułek bao i napełnij kilkoma plasterkami ogórków, marchewką w julienne i mikro zieleniną. Pokazujemy włączenie piekarnika i wybór funkcji Gotowanie wspomagane opisując jej zalety.