Polski kawior, kiełbasa ubogich czy black pudding, bo tak nazywają ją Brytyjczycy, którzy umieścili kaszankę na liście superfood. Co przesądza o jej wyjątkowości i jakie kulinarne cuda można z niej wyczarować?
DOMOWE PIEROGI Z KASZANKĄ
CIASTO
- 500 g mąki („poznańska”)
- 1 płaska łyżeczka soli
- ok. 40-45 ml oleju (4 łyżki stołowe)
- 280-300 ml bardzo gorącej wody
FARSZ
- 500 g kaszanki
- 1 duża cebula
- 2 łyżki smalcu (lub olej)
- 1 jabłko (małe i kwaśne)
- 1 płaska łyżka suszonego majeranku
- Pieprz i sól
DO PODANIA
- podsmażona na maśle cebulka
Składniki ciasta wymieszać i zagniatać ok. 5 minut, zawinąć w folię i odłożyć na kwadrans.
Cebulę i jabłko pokroić w kostkę i podsmażyć na smalcu do zrumienienia. Dodać kawałki kaszanki (wyjąć wcześniej z osłonki) i smażyć na małym ogniu, aż się rozpadnie. Wsypać majeranek, doprawić do smaku solą i pieprzem. Smażyć jeszcze kilka minut, następnie odstawić do wystudzenia.
Podsypać blat mąką i cienko (ok. 2 mm) rozwałkować połowę ciasta. Wycinać kółka np. szklanką, nakładać porcję farszu i mocno skleić brzegi ciasta. Pierogi gotować porcjami w osolonej wodzie (ok. 1 minuty od wypłynięcia).
- WYTRAWNE DROŻDŻÓWKI Z KASZANKĄ I CEBULĄ
CIASTO
- 500 g mąki pszennej
- 30 g świeżych drożdży
- 250 ml mleka
- 50 g miękkiego masła
- 1 jajko
- 1 łyżeczka cukru
- 1 łyżeczka soli
Dodatkowo:
- jajko do smarowania ciasta
NADZIENIE
- 500 g kaszanki
- 2 cebule
- 1 jabłko
- 1 łyżka musztardy
- 1 łyżeczka majeranku
- 1 żółtko
- Sól i pieprz do smaku
- Olej do smażenia
Masło podgrzać z mlekiem i cukrem, wymieszać. Drożdże wkruszyć do miseczki, zalać kilkoma łyżkami (letniego) mleka i wsypać 3 łyżki mąki. Wymieszać i odstawić na 15 minut, aż drożdże zaczną pracować. Mąkę przesiać z solą, dodać wyrośnięty rozczyn, jajko i wyrobić ciasto, aż będzie gładkie (około 15 minut). Nakryć i odstawić do wyrośnięcia na godzinę.
Cebulę pokroić w piórka i podsmażyć na oleju, aż zmięknie. Dodać pokrojone w kostkę jabłko i majeranek. Chwilę smażyć, dołożyć obraną z osłonki i podzieloną na kawałki kaszankę i łyżkę musztardy. Wymieszać i smażyć kilka minut, doprawić do smaku solą i pieprzem. Odstawić do ostygnięcia, dodać żółtko i przemieszać.
Ciasto wyjąć na stolnicę podsypaną mąką, wyrabiać minutę, uformować wałek i podzielić na 12-14 części. Z każdego kawałka uformować kulkę, następnie lekko ją rozpłaszczyć i w środku mocno zrobić wgłębienie np. dnem szklanki. Bułeczki przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Brzegi ciasta posmarować rozmąconym jajkiem, a do wgłębienia włożyć farsz. Nakryć i odstawić do wyrośnięcia na 30 minut. Wstawić do piekarnia nagrzanego do 180 stopni i piec 20-25 minuty na złoty kolor.
KOTLETY Z KASZANKI (JAK MIELONE)
- 500 g kaszanki
- 1 cebula
- 1 (sucha) kajzerka + ½ szklanki mleka
- 1 jajko
- 1 łyżeczka majeranku
- 1/ 2 łyżeczki pieprzu ziołowego
- Sól i pieprz do smaku
- Bułka tarta do obsmażania kotletów
- Olej do smażenia
Kajzerką namoczyć w mleku, kiedy zmięknie odcisnąć i rozdrobnić. Cebulę pokroić w kostkę i podsmażyć na oleju. Kaszankę wyjąć z osłonki, rozdrobnić widelcem i przełożyć do miski. Dodać jajko, usmażoną cebulę, bułkę i przyprawy. Wymieszać. Uformować kotlety, obtoczyć w bułce tartej i smażyć na rozgrzanym oleju kilka minut z każdej strony. Kotlety można również upiec w piekarniku (25 minuty w 180 stopniach, w połowie pieczenia należy je odwrócić).