Pytanie na Śniadanie

Kaszanka znów na topie. Co nietypowego można z niej przygotować?

Polski kawior, kiełbasa ubogich czy black pudding, bo tak nazywają ją Brytyjczycy, którzy umieścili kaszankę na liście superfood. Co przesądza o jej wyjątkowości i jakie kulinarne cuda można z niej wyczarować?

DOMOWE PIEROGI Z KASZANKĄ 

CIASTO  

  • 500 g mąki („poznańska”) 
  • 1 płaska łyżeczka soli 
  • ok. 40-45 ml oleju (4 łyżki stołowe) 
  • 280-300 ml bardzo gorącej wody  

FARSZ  

  • 500 g kaszanki 
  • 1 duża cebula 
  • 2 łyżki smalcu (lub olej) 
  • 1 jabłko (małe i kwaśne) 
  • 1 płaska łyżka suszonego majeranku  
  • Pieprz i sól 

DO PODANIA

  • podsmażona na maśle cebulka  

Składniki ciasta wymieszać i zagniatać ok. 5 minut, zawinąć w folię i odłożyć na kwadrans.  

Cebulę i jabłko pokroić w kostkę i podsmażyć na smalcu do zrumienienia. Dodać kawałki kaszanki (wyjąć wcześniej z osłonki) i smażyć na małym ogniu, aż się rozpadnie. Wsypać majeranek, doprawić do smaku solą i pieprzem. Smażyć jeszcze kilka minut, następnie odstawić do wystudzenia.  

Podsypać blat mąką i cienko (ok. 2 mm) rozwałkować połowę ciasta. Wycinać kółka np. szklanką, nakładać porcję farszu i mocno skleić brzegi ciasta. Pierogi gotować porcjami w osolonej wodzie (ok. 1 minuty od wypłynięcia). 


  • WYTRAWNE DROŻDŻÓWKI Z KASZANKĄ I CEBULĄ  

CIASTO 

  • 500 g mąki pszennej 
  • 30 g świeżych drożdży  
  • 250 ml mleka  
  • 50 g miękkiego masła 
  • 1 jajko 
  • 1 łyżeczka cukru 
  • 1 łyżeczka soli 

Dodatkowo: 

  • jajko do smarowania ciasta  

NADZIENIE  

  • 500 g kaszanki  
  • 2 cebule 
  • 1 jabłko  
  • 1 łyżka musztardy  
  • 1 łyżeczka majeranku  
  • 1 żółtko  
  • Sól i pieprz do smaku  
  • Olej do smażenia  

Masło podgrzać z mlekiem i cukrem, wymieszać. Drożdże wkruszyć do miseczki, zalać kilkoma łyżkami (letniego) mleka i wsypać 3 łyżki mąki. Wymieszać i odstawić na 15 minut, aż drożdże zaczną pracować. Mąkę przesiać z solą, dodać wyrośnięty rozczyn, jajko i wyrobić ciasto, aż będzie gładkie (około 15 minut). Nakryć i odstawić do wyrośnięcia na godzinę.  

Cebulę pokroić w piórka i podsmażyć na oleju, aż zmięknie. Dodać pokrojone w kostkę jabłko i majeranek. Chwilę smażyć, dołożyć obraną z osłonki i podzieloną na kawałki kaszankę i łyżkę musztardy. Wymieszać i smażyć kilka minut, doprawić do smaku solą i pieprzem. Odstawić do ostygnięcia, dodać żółtko i przemieszać.  

Ciasto wyjąć na stolnicę podsypaną mąką, wyrabiać minutę, uformować wałek i podzielić na 12-14 części. Z każdego kawałka uformować kulkę, następnie lekko ją rozpłaszczyć i w środku mocno zrobić wgłębienie np. dnem szklanki. Bułeczki przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Brzegi ciasta posmarować rozmąconym jajkiem, a do wgłębienia włożyć farsz. Nakryć i odstawić do wyrośnięcia na 30 minut. Wstawić do piekarnia nagrzanego do 180 stopni i piec 20-25 minuty na złoty kolor.  


KOTLETY Z KASZANKI (JAK MIELONE) 

  • 500 g kaszanki  
  • 1 cebula 
  • 1 (sucha) kajzerka + ½ szklanki mleka 
  • 1 jajko  
  • 1 łyżeczka majeranku 
  • 1/ 2 łyżeczki pieprzu ziołowego  
  • Sól i pieprz do smaku  
  • Bułka tarta do obsmażania kotletów 
  • Olej do smażenia 

Kajzerką namoczyć w mleku, kiedy zmięknie odcisnąć i rozdrobnić. Cebulę pokroić w kostkę i podsmażyć na oleju. Kaszankę wyjąć z osłonki, rozdrobnić widelcem i przełożyć do miski. Dodać jajko, usmażoną cebulę, bułkę i przyprawy. Wymieszać. Uformować kotlety, obtoczyć w bułce tartej i smażyć na rozgrzanym oleju kilka minut z każdej strony. Kotlety można również upiec w piekarniku (25 minuty w 180 stopniach, w połowie pieczenia należy je odwrócić). 

Więcej na ten temat