Pytanie na Śniadanie

Ciasta i desery z cynamonem

Smaczny, bardzo aromatyczny i przyjemnie pachnący - taki jest cynamon. Można go wykorzystać na wiele sposobów, ale najczęściej kojarzy nam się z wypiekami. Warto wiedzieć, że cynamon to przyprawa, której stosowanie niesie za sobą naprawdę wiele korzyści zdrowotnych. Teraz naukowcy dają kolejny powód, by często jadać cynamon: dba o kondycję mózgu.

Mus-krem cynamonowy 

  • 2 serki mascarpone po 250 g 
  • 2 łyżki śmietany 36% 
  • 5 łyżek miodu 
  • 1,5 łyżki cynamonu 

Mascarpone łączymy ze śmietaną, miodem oraz cynamonem. Wszystko dokładnie mieszamy. Gotową masę wykładamy do pucharków i dekorujemy pokruszoną bezą oraz laską cynamonu. 


Tarta z jabłkami i cynamonem

  • 2,5 szklanki mąki 
  • 140 g masła 
  • 100 g cukru pudru 
  • 1 jajko 

Nadzienie: 

  • 1 budyń waniliowy  
  • 2 łyżeczki cukru (do budyniu) 
  • 3 jabłka 
  • 2 łyżki cukru 
  • 2 łyżki cynamonu 

Do dekoracji: 

  • laska cynamonu 

Z podanych składników zagnieć ciasto i małą część odłóż do zrobienia kratki na cieście. Większą część wyłóż dno blachy. Nakłuj widelcem i wstaw do piekarnika na 15 min. Po podpieczeniu spodu, rozrób budyń i wylej go na dno tarty. Następnie jabłka pokrój w cienkie plastry, przełóż je na patelnię, posyp cukrem oraz cynamonem i podsmaż aż jabłka lekko zmiękną. Podsmażone jabłka ułóż na budyń. Rozwałkuj pozostałą część ciasta na 1 cm i potnij paski tak, żeby ułożyć kratkę na cieście. Gotowe ciasto wstaw do piekarnika na 30-35 min i piecz w temp. 180 C. Na koniec udekoruj tartę cukrem pudrem albo cynamonem. 


Sernik cynamonowy 

Spód: 

  • 1 opakowanie herbatników  
  • 2 łyżki roztopionego masła 

Masa serowa: 

  • 5 jajek 
  • 1 kg sera na sernik 
  • 250 g serka mascarpone 
  • 1 szklanka cukru pudru 
  • budyń waniliowy 
  • 2 łyżki cynamonu 

Dekoracja: 

  • orzechy włoskie 
  • laska cynamonu 

Składniki podane są na duża tortownicę: 24-25 cm. 

Ciastka skrusz i ułóż na dno blachy. Boki blachy wyłóż papierem do pieczenia. Wszystkie składniki wsyp do misy miksera i zmiksuj na jednolitą masę. Całość wylej na spód z ciastek. Piecz góra-dół w 150 C przez 1 godzinę. Po upieczeniu udekoruj według swojego gustu. Ps. Ciasto przechowuj w lodówce. Gotowe! 

Więcej na ten temat