Smaczny, bardzo aromatyczny i przyjemnie pachnący - taki jest cynamon. Można go wykorzystać na wiele sposobów, ale najczęściej kojarzy nam się z wypiekami. Warto wiedzieć, że cynamon to przyprawa, której stosowanie niesie za sobą naprawdę wiele korzyści zdrowotnych. Teraz naukowcy dają kolejny powód, by często jadać cynamon: dba o kondycję mózgu.
Mus-krem cynamonowy
- 2 serki mascarpone po 250 g
- 2 łyżki śmietany 36%
- 5 łyżek miodu
- 1,5 łyżki cynamonu
Mascarpone łączymy ze śmietaną, miodem oraz cynamonem. Wszystko dokładnie mieszamy. Gotową masę wykładamy do pucharków i dekorujemy pokruszoną bezą oraz laską cynamonu.
Tarta z jabłkami i cynamonem
- 2,5 szklanki mąki
- 140 g masła
- 100 g cukru pudru
- 1 jajko
Nadzienie:
- 1 budyń waniliowy
- 2 łyżeczki cukru (do budyniu)
- 3 jabłka
- 2 łyżki cukru
- 2 łyżki cynamonu
Do dekoracji:
- laska cynamonu
Z podanych składników zagnieć ciasto i małą część odłóż do zrobienia kratki na cieście. Większą część wyłóż dno blachy. Nakłuj widelcem i wstaw do piekarnika na 15 min. Po podpieczeniu spodu, rozrób budyń i wylej go na dno tarty. Następnie jabłka pokrój w cienkie plastry, przełóż je na patelnię, posyp cukrem oraz cynamonem i podsmaż aż jabłka lekko zmiękną. Podsmażone jabłka ułóż na budyń. Rozwałkuj pozostałą część ciasta na 1 cm i potnij paski tak, żeby ułożyć kratkę na cieście. Gotowe ciasto wstaw do piekarnika na 30-35 min i piecz w temp. 180 C. Na koniec udekoruj tartę cukrem pudrem albo cynamonem.
Sernik cynamonowy
Spód:
- 1 opakowanie herbatników
- 2 łyżki roztopionego masła
Masa serowa:
- 5 jajek
- 1 kg sera na sernik
- 250 g serka mascarpone
- 1 szklanka cukru pudru
- budyń waniliowy
- 2 łyżki cynamonu
Dekoracja:
- orzechy włoskie
- laska cynamonu
Składniki podane są na duża tortownicę: 24-25 cm.
Ciastka skrusz i ułóż na dno blachy. Boki blachy wyłóż papierem do pieczenia. Wszystkie składniki wsyp do misy miksera i zmiksuj na jednolitą masę. Całość wylej na spód z ciastek. Piecz góra-dół w 150 C przez 1 godzinę. Po upieczeniu udekoruj według swojego gustu. Ps. Ciasto przechowuj w lodówce. Gotowe!