KOTLECIKI Z MIĘSA I WARZYW
- Kurczak i warzywa z rosołu
- 2 Cebula
- 3 Jajka
- 2 łyżeczki słodkiej papryki
- 2 łyżeczki pieprzu ziołowego
- Sól do smaku
- Bułka tarta
Olej Cebule obieramy i kroimy na ćwiartki. Ugotowanego kurczaka i warzywa studzimy, oddzielamy kości a mięso i warzywa mielimy w maszynce do mielenia mięsa na średnich oczkach. Cebule również mielimy. W misce mieszamy mięso z cebulą, przyprawami, jajkami i bułka tartą. Masa musi być mocno doprawiona ponieważ taki kurczak jest dość mdły. Na patelni rozgrzewamy olej, formujemy kotlety, obtaczamy je w bułce tartej i smażymy na średnim ogniu z obu stron.
PASTA
- mięso z rosołu
- 1 marchewka z rosołu
- 1 cebula
- 3 suszone grzyby z rosołu
- 1 łyżka oleju
- 1 łyżka pikantnego ketchupu
- 1/2 łyżeczki majeranku
- 1 ząbek czosnku
- sól
- świeżo mielony czarny pieprz
Cebulę pokrój w kostkę. Czosnek przeciśnij przez praskę. Marchewkę pokrój na mniejsze kawałki. Na patelni rozgrzej olej i smaż na nim cebulę, aż się zeszkli. Dodaj czosnek, często mieszaj i smaż minutę. Patelnię zdejmij z ognia. Mięso posiekaj. Przełóż do wysokiego naczynia (np. blendera) . Dodaj marchewkę, cebulę z czosnkiem, grzyby i ketchup. Zmiksuj na gładko. Dopraw solą, pieprzem i majerankiem. Miksuj przez minutę.
Szarpana wołowina w sosie z dodatkami
- Wołowina ugotowana z rosołu 400 g
- Majeranek suszony 2 łyżki
- Słodka papryka 1 łyżeczka
- Wędzona papryka 1 łyżeczka
- Czosnek 6 ząbków
- Cebula prażona 2 łyżki
- Sól, pieprz
Wołowinę rozgnieść widelcem, dodać przyprawy, drobno posiekany czosnek oraz prażoną cebulkę dokładnie ze sobą wymieszać. Podawać z piklami w upieczonej bułce.