Pytanie na Śniadanie

Pomysły na mięso i warzywa z rosołu cz.1

KOTLECIKI Z MIĘSA I WARZYW

  • Kurczak i warzywa z rosołu 
  • 2 Cebula 
  • 3 Jajka 
  • 2 łyżeczki słodkiej papryki 
  • 2 łyżeczki pieprzu ziołowego 
  • Sól do smaku 
  • Bułka tarta 

Olej Cebule obieramy i kroimy na ćwiartki. Ugotowanego kurczaka i warzywa studzimy, oddzielamy kości a mięso i warzywa mielimy w maszynce do mielenia mięsa na średnich oczkach. Cebule również mielimy. W misce mieszamy mięso z cebulą, przyprawami, jajkami i bułka tartą. Masa musi być mocno doprawiona ponieważ taki kurczak jest dość mdły. Na patelni rozgrzewamy olej, formujemy kotlety, obtaczamy je w bułce tartej i smażymy na średnim ogniu z obu stron.


PASTA

  • mięso z rosołu 
  • 1 marchewka z rosołu 
  • 1 cebula 
  • 3 suszone grzyby z rosołu
  • 1 łyżka oleju
  • 1 łyżka pikantnego ketchupu
  • 1/2 łyżeczki majeranku 
  • 1 ząbek czosnku 
  • sól 
  • świeżo mielony czarny pieprz

Cebulę pokrój w kostkę. Czosnek przeciśnij przez praskę. Marchewkę pokrój na mniejsze kawałki. Na patelni rozgrzej olej i smaż na nim cebulę, aż się zeszkli. Dodaj czosnek, często mieszaj i smaż minutę. Patelnię zdejmij z ognia. Mięso posiekaj. Przełóż do wysokiego naczynia (np. blendera) . Dodaj marchewkę, cebulę z czosnkiem, grzyby i ketchup. Zmiksuj na gładko. Dopraw solą, pieprzem i majerankiem. Miksuj przez minutę.


Szarpana wołowina w sosie z dodatkami 

  • Wołowina ugotowana z rosołu 400 g
  • Majeranek suszony 2 łyżki
  • Słodka papryka 1 łyżeczka
  • Wędzona papryka 1 łyżeczka
  • Czosnek 6 ząbków
  • Cebula prażona 2 łyżki 
  • Sól, pieprz

Wołowinę rozgnieść widelcem, dodać przyprawy, drobno posiekany czosnek oraz prażoną cebulkę dokładnie ze sobą wymieszać. Podawać z piklami w upieczonej bułce. 

Więcej na ten temat