Pytanie na Śniadanie

Inspiracje na niedzielny obiad od Braci Budnik cz.2

Polędwiczki wieprzowe z pieczonymi plackami z gotowanych ziemniaków 

  • 2 polędwiczki wieprzowe 
  • 100g szynki 
  • 1,5kg ziemniaków średniej wielkości 
  • Sól, pieprz 
  • 100g pieczarek 
  • 20g suszonych podgrzybków 
  • Biała cebula 
  • Ząbek czosnku 
  • 150ml śmietanki 36% 
  • Oliwa z oliwek 
  • Gałązka rozmarynu 
  • Pęczek natki 

Polędwiczkę wieprzową oczyszczamy i doprawiamy solą, pieprzem, siekanym rozmarynem i oliwą, odkładamy do zamarynowania na ok. godzinę. W tym czasie ziemniaki dokładnie myjemy i gotujemy w mundurkach w osolonej wodzie, gdy będą już miękkie odcedzamy i układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Za pomocą tłuczka jednym ruchem rozgniatamy ziemniaki, szynkę kroimy w kostkę i układamy na rozpłaszczonych ziemniakach, dogniatamy ponownie tłuczkiem żeby szynka weszła w ziemniaki, skrapiamy oliwą, doprawiamy solą, pieprzem i wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni, zapiekamy aż ziemniaki będą zrumienione. Zamarynowane polędwiczki obsmażamy na rozgrzanej patelni i wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni na ok 5-7 min. Polędwiczka po rozkrojeniu powinna być różowa w środku. W rondlu obsmażamy posiekaną cebulę i czosnek, dodajemy pokrojone i ugotowane wcześniej suszone grzyby i posiekane pieczarki, smażymy przez 3-4 minuty i dolewamy śmietankę, gotujemy aż sos zgęstnieje i doprawiamy solą, pieprzem i dużą ilością siekanej natki. Polędwiczki podajemy w sosie z placuszkami ziemniaczanymi.


Szaszłyki z piekarnika z indyka i boczku wędzonego 

  • 1kg piersi z indyka 

Marynata: 

  • 5 łyżek oleju 
  • 1 łyżka papryki mielonej wędzonej 
  • Kilka gałązek świeżego rozmarynu 
  • 1 łyżeczka soli 
  • 1 łyżeczka tabasco 
  • 1 łyżeczka pieprzu ziołowego 
  • 2 łyżeczki octu jabłkowego 
  • 0,5kg boczku wędzonego 
  • 2 cukinie 
  • 4 czerwone cebule 
  • 2 główki czosnku 
  • 100g marynowanych papryczek jalapeno 
  • 200g twardego sera 

Sos: 

  • 300ml jogurtu bałkańskiego 
  • Sok z 1 cytryny 
  • 3 duże ogórki konserwowe pokrojone w drobną kostkę 
  • 1 czerwona cebula pokrojona w drobną kostkę 
  • 3 łyżki posiekanego koperku 
  • Sól, pieprz do smaku 

Indyka oczyszczamy i kroimy w kawałki o wymiarach ok 5 x 3cm, przekładamy do miski w której wcześniej wymieszaliśmy wszystkie składniki marynaty razem, mięso dokładnie mieszamy i pozostawiamy do zamarynowania na min 2h. w tym czasie boczek kroimy w długie i dość cienkie plastry, cebulę w ćwiartki, cukinię w grube pół plastry, czosnek dzielimy na ząbki w łupinach a papryczki odlewamy z zalewy. Gdy mięso się zamarynuje a warzywa są już pokrojone zaczynamy nabijać na patyki szaszłykowe. Zaczynamy od cebuli, następnie kawałek indyka owinięty w plaster boczku, następnie czosnek, jalapeno i cukinia, następnie analogicznie indyk zawinięty w boczek i pozostałe składniki aż do końca. Tak przygotowane szaszłyki układamy na blaszce posmarowanej olejem i wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni na 35min, po 15 minutach szaszłyki przekręcamy aby zapiekały się równo. Twardy ser ścieramy na drobnej tarce, 10min przed końcem czasu szaszłyki posypujemy obficie serem i zapiekamy. Tak przygotowane podajemy z sosem jogurtowym przygotowanym z podanych składników.


Kotlet cordon blue z wędzoną szynką serem cheddar i pieczarkami 

  • 1kg schabu wieprzowego 
  • 250g szynki wędzonej 
  • 200g sera cheddar 
  • 300g pieczarek 
  • 6 jajek
  • Mąka do panierowania 
  • Bułka tarta do panierowania 
  • Sól, pieprz do smaku 
  • Olej do smażenia 

Sałatka: 

  • Miska mieszanych sałat 
  • 0,5kg pomidorów malinowych 
  • 100g owoców kaparu 
  • 1 czerwona cebula 
  • 1 pęczek szczypiorku 

Dressing: 

  • 80ml oliwy z oliwek 
  • 1 łyżeczka listków świeżego tymianku 
  • 4 łyżki octu balsamicznego 
  • 2 łyżki miodu płynnego 
  • Sól, pieprz do smaku 

Schab oczyszczamy i dzielimy na porcje które rozklepujemy i doprawiamy solą oraz pieprzem z obu stron. Na środku sznycla kładziemy łyżkę startych na drobnej tarce pieczarek, następnie plaster szynki oraz sera, kotlet składamy w kopertę i dociskamy dłonią. Tak przygotowany obtaczamy w mące, jajku oraz bułce tartej i smażymy na rozgrzanym oleju na rumiany kolor. Następnie układamy w naczyniu żaroodpornym i dopiekamy w piekarniku dokładając łyżkę masła przez 15min w 180 stopniach. W tym czasie pomidory parzymy, obieramy ze skórki i kroimy w cząstki, cebulę kroimy w cienkie piórka, kapary na pół, szczypiorek drobno, wszystkie składniki sałatki przekładamy do miski i mieszamy z dressingiem przygotowanym z podanych składników. Gotowe kotlety podajemy gorące ze świeżą sałatką.


Roladki paprykowe z kurczaka zawijane w szynce wędzonej 

  • 2 pojedyncze piersi z kurczaka 
  • 2 papryki 
  • 2 cebule 
  • 2 ząbki czosnku 
  • Musztarda 
  • 8 plastrów szynki wędzonej krojonej pod skosem aby plastry były długie 
  • Olej do smażenia 
  • 1 łyżka papryki mielonej słodkiej 
  • 2 łyżki majeranku 
  • Sól, pieprz do smaku

Posiekaną cebulę i czosnek razem z pokrojoną w paseczki papryką przesmaż na odrobinie oleju. Gdy papryka zacznie robić się miękka, doprawiamy ją papryką w proszku, majerankiem, solą i pieprzem, mieszamy i zdejmujemy z ognia. Każdą pierś kroimy wzdłuż, kawałki mięsa rozbijamy tłuczkiem, uważając, aby ich nie przedziurawić. Każdy doprawiamy solą i pieprzem, smarujemy cienko musztardą, kładziemy plasterek szynki, następnie nakładamy farsz (około łyżki na każdą roladkę), zwijamy a następnie zawijamy w kolejny plasterek szynki i zapinamy wykałaczkami. Drugą cebulę kroimy w plastry, rozkładamy je na dnie żaroodpornego naczynia, na nich kładziemy roladki. Pieczemy w temperaturze 200 stopni około 30 minut. Podajemy z opiekanymi ziemniakami i brokułami z wody.

Więcej na ten temat