Pytanie na Śniadanie

Czy ziemniak może być trujący?

KOPYTKA SZPINAKOWE

  • 1/2 kg świeżego szpinaku
  • szczypta kurkumy
  • 1 łyżka oleju kokosowego
  • 1-2 ząbki czosnku
  • szczypta soli
  • 1/2 kg ziemniaków
  • 1/2 łyżeczki soli
  • kilka kropli cytryny
  • 2-5 łyżek mąki ziemniaczanej
  • 100 g mąki jaglanej lub orkiszowej
  • tymianek
  • sól, pieprz do smaku

Szpinak z kurkumą, olejem, czosnkiem i solą dusimy do miękkości. Szpinak powinien być gęsty, woda powinna odparować. Ziemniaki gotujemy do miękkości z solą i sokiem z cytryny, następnie odcedzamy.

Do miski wkładamy: ugotowane i utłuczone ziemniaki, 2-5 łyżek mąki ziemniaczanej, szczyptę soli i pieprzu, odrobinę tymianku, uduszony szpinak i 100 g mąki jaglanej lub orkiszowej. Tak przygotowane ciasto wyrabiamy. Jeśli będzie potrzeba, dodajemy mąkę, aby ciasto miało gładką konsystencję. Z ciasta odkrawamy mniejsze kawałki i formujemy długie wałki, z których robimy małe kopytka.

Następnie w garnku gotujemy wodę z dużą ilością soli, gdy zacznie wrzeć, wkładamy kopytka. Gotujemy do momentu wypłynięcia na powierzchnię. Tak ugotowane kopytka wykładamy na talerz, polewamy zdrowym olejem, np. lnianym, sezamowym i posypujemy sezamem.


SER Z ZIEMNIAKA DO SPAGHETTI

  • 2 dobrze rozgotowane ziemniaki
  • 1 mała rozgotowana marchewka
  • 1 mała cebulka
  • ząbek czosnku
  • 1/4 szklanki oleju
  • 3 łyżki płatków drożdżowych
  • sól, pieprz
  • 200 g makaronu spaghetti
  • 200 g pomidorów suszonych w oleju
  • 200 g liści szpinaku

Makaron gotujemy według przepisu na opakowaniu.

Cebulę drobno kroimy, rumienimy na oleju. Dodajemy do ugotowanych ziemniaków i marchewki wraz z olejem i resztą przypraw. Blendujemy do uzyskania gładkiej, ciągnącej się masy.

Pomidory w oleju kroimy w cienką kostkę. 2-3 łyżki oleju ze słoika mieszamy z makaronem w garnku. Szpinak rozdzielamy na talerze. Układamy makaron np., w gniazdach. Nakładamy po łyżce sera z ziemniaka. Posypujemy pokrojonymi pomidorami.

UWAGI: Idealny do pizzy, zapiekanek, makaronu.

Więcej na ten temat