Pytanie na Śniadanie

Dania z szynki według przepisów Braci Budnik - szynka duszona w zakwasie z buraków

Szynka duszona w zakwasie z buraków z ziemniakami

  • 1kg szynki wieprzowej 
  • 2l zakwasu buraczanego 
  • 2szt. białej cebuli 
  • 2 ząbki czosnku 
  • Mąka pszenna 
  • 2kg ziemniaków 
  • 3 łyżki kwaśnej śmietany 
  • Papryka słodka mielona 
  • Łyżka suszonego majeranku 
  • Sól, pieprz 

Szynkę oczyszczamy i kroimy w paski, doprawiamy solą, pieprzem, mieloną papryką i obtaczamy w mące, na głębokiej patelni z rozgrzanym tłuszczem obsmażamy szynkę, gdy się zrumieni dodajemy pokrojoną w piórka cebulę i płatki czosnku. Smażymy aż warzywa się zeszklą i zalewamy całość zakwasem buraczanym, dodajemy majeranek i dusimy pod przykryciem aż mięso będzie miękkie i sos zgęstnieje, następnie dodajemy kwaśną śmietanę, dokładnie mieszamy i podajemy z ugotowanymi ziemniakami.

Więcej na ten temat