Szynka duszona w zakwasie z buraków z ziemniakami
- 1kg szynki wieprzowej
- 2l zakwasu buraczanego
- 2szt. białej cebuli
- 2 ząbki czosnku
- Mąka pszenna
- 2kg ziemniaków
- 3 łyżki kwaśnej śmietany
- Papryka słodka mielona
- Łyżka suszonego majeranku
- Sól, pieprz
Szynkę oczyszczamy i kroimy w paski, doprawiamy solą, pieprzem, mieloną papryką i obtaczamy w mące, na głębokiej patelni z rozgrzanym tłuszczem obsmażamy szynkę, gdy się zrumieni dodajemy pokrojoną w piórka cebulę i płatki czosnku. Smażymy aż warzywa się zeszklą i zalewamy całość zakwasem buraczanym, dodajemy majeranek i dusimy pod przykryciem aż mięso będzie miękkie i sos zgęstnieje, następnie dodajemy kwaśną śmietanę, dokładnie mieszamy i podajemy z ugotowanymi ziemniakami.