Pytanie na Śniadanie

Dania z szynki według przepisów Braci Budnik - bitki w sosie musztardowym

Bitki z szynki w sosie musztardowym 

  • 0,5kg szynki wieprzowej 
  • 3 szt. cebule 
  • Papryka słodka mielona 
  • sól i pieprz 
  • mąka pszenna 
  • olej do smażenia 
  • 2szt. buraka 
  • 3szt. marchewki 
  • 2 łyżki miodu 
  • Gałązka rozmarynu 

Sos musztardowy:

  • 1l rosołu 
  • Pęczek natki 
  • Przyprawa curry 
  • Cytryna 
  • 200g musztarda sarepska 
  • 4 łyżki musztardy francuskiej 
  • 2 łyżki masła 
  • Pieprz cytrynowy 
  • Sól 

Szynkę myjemy , osuszamy i kroimy w cienkie plastry , każdy rozbijamy cienko. Mięso oprószamy solą , pieprzem oraz słodką papryką. Obtaczamy w mące pszennej, smażymy na rozgrzanym tłuszczu na rumiano z obu stron. Cebulę kroimy w piórka , szklimy na tłuszczu pozostałym po smażeniu mięsa. Bitki oraz cebulę umieszczamy w garnku. Sos musztardowy: Na patelni rozgrzewamy masło , przesmażamy musztardy z sokiem z cytryny. Rosół zagotowujemy, rozprowadzamy przesmażone musztardy, dodajemy natkę pietruszki oraz curry. Doprowadzamy do zagotowania. Doprawiamy solą i pieprzem cytrynowym wg. smaku. Gorącym sosem zalewamy bitki. Dusimy 1 h na minimalnym gazie. Gdyby sos wyszedł za rzadki 1 łyżkę mąki pszennej rozprowadzamy w zimnej wodzie a następnie w sosie energicznie mieszając. W tym czasie marchew i buraka obieramy i kroimy w słupki, przekładamy na blaszkę i doprawiamy miodem, solą, pierzem, rozmarynem, dokładnie mieszamy i wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni na 20 minut.

Więcej na ten temat