Azjatycki gulasz z szynki z grzybami mun
- 0,5kg szynki wieprzowej
- 4 łyżki ciemnego sosu sojowego
- 100g namoczonych i ugotowanych grzybów mun
- 1szt. trawy cytrynowej
- 2 papryczki chili
- 3 ząbki czosnku
- 4cm korzenia imbiru
- 1 łyżka zielonej pasty curry
- 0,5l bulionu
- 0,5l mleka kokosowego
- 2 limonki
- 2 czerwone papryki
- 1 czerwona cebula
- 1 pęczek kolendry
- Olej do smażenia
- Ryż jaśminowy do podania
Surówka:
- 250g białej kapusty
- 1 marchewka
- 1 dymka
- 3 łyżki octu ryżowego
- 1 łyżeczka soli
- 2 łyżki cukru
Szynkę kroimy w paski o wymiarach 4x1cm, przekładamy do miski i marynujemy w ciemnym sosie sojowym przez min. 1h. paprykę kroimy w paski, cebulę w grube piórka, a czosnek w płatki, resztę dodatków w cienkie plastry. Na woku rozgrzewamy olej, smażymy na nim cebulę, imbir, chili oraz czosnek, po chwili dodajemy mięso i smażymy cały czas mieszając na dużym ogniu aż się zetnie. Następnie dorzucamy paprykę oraz rozgniecioną w całości łodygę trawy cytrynowej oraz pastę curry i smażymy kilka minut, następnie całość zalewamy bulionem i dusimy do miękkości mięsa, wtedy dodajemy mleko kokosowe i gotujemy ostatnie kilka minut, doprawiamy sokiem z limonki i świeżo posiekaną kolendrą. Podajemy z surówką przygotowaną z drobno poszatkowanych podanych składników i ryżem jaśminowym.