Pytanie na Śniadanie

Dania z szynki według przepisów Braci Budnik - azjatycki gulasz

Azjatycki gulasz z szynki z grzybami mun

  • 0,5kg szynki wieprzowej
  • 4 łyżki ciemnego sosu sojowego 
  • 100g namoczonych i ugotowanych grzybów mun 
  • 1szt. trawy cytrynowej 
  • 2 papryczki chili 
  • 3 ząbki czosnku 
  • 4cm korzenia imbiru 
  • 1 łyżka zielonej pasty curry 
  • 0,5l bulionu 
  • 0,5l mleka kokosowego 
  • 2 limonki 
  • 2 czerwone papryki 
  • 1 czerwona cebula 
  • 1 pęczek kolendry 
  • Olej do smażenia 
  • Ryż jaśminowy do podania 

Surówka: 

  • 250g białej kapusty 
  • 1 marchewka 
  • 1 dymka 
  • 3 łyżki octu ryżowego 
  • 1 łyżeczka soli 
  • 2 łyżki cukru 

Szynkę kroimy w paski o wymiarach 4x1cm, przekładamy do miski i marynujemy w ciemnym sosie sojowym przez min. 1h. paprykę kroimy w paski, cebulę w grube piórka, a czosnek w płatki, resztę dodatków w cienkie plastry. Na woku rozgrzewamy olej, smażymy na nim cebulę, imbir, chili oraz czosnek, po chwili dodajemy mięso i smażymy cały czas mieszając na dużym ogniu aż się zetnie. Następnie dorzucamy paprykę oraz rozgniecioną w całości łodygę trawy cytrynowej oraz pastę curry i smażymy kilka minut, następnie całość zalewamy bulionem i dusimy do miękkości mięsa, wtedy dodajemy mleko kokosowe i gotujemy ostatnie kilka minut, doprawiamy sokiem z limonki i świeżo posiekaną kolendrą. Podajemy z surówką przygotowaną z drobno poszatkowanych podanych składników i ryżem jaśminowym.

Więcej na ten temat