Pytanie na Śniadanie

Dania z szynki według przepisów Braci Budnik - szynka pieczona w jabłkach

Szynka pieczona w jabłkach i kiszonej kapuście

  • 0,7kg szynki wieprzowej
  • Sól, pieprz do smaku
  • Majeranek do marynowania mięsa
  • 1kg kiszonej kapusty
  • 4 białe cebule
  • 0,5kg pieczarek
  • 300ml śmietany 18%
  • 4 słodkie jabłka
  • 3 ziela angielskie
  • 2 liście laurowe

Kasza:

  • 250g kaszy gryczanej palonej
  • Garść grzybów suszonych
  • 1 biała cebula
  • Garść suszonej żurawiny
  • 0,6l wody

Szynkę kroimy w plastry, marynujemy w soli, pieprzu i majeranku, odstawiamy na godzinę do zamarynowania. Kapustę płuczemy i kroimy, pieczarki kroimy w plastry a cebulę w kostkę.

Na patelni z rozgrzanym olejem smażymy cebulę i pieczarki, gdy cebula się zeszkli a pieczarki będą miękkie dodajemy kapustę liść laurowy, ziele angielskie i dusimy 30min na wolnym ogniu. Po tym czasie do kapusty dodajemy kwaśną śmietanę i dokładnie mieszamy. Jabłka myjemy i kroimy w małe cząstki usuwając gniazda nasienne. Połowę kapusty przekładamy do naczynia żaroodpornego, na niej układamy połowę jabłek a następnie mięso, na mięsie ponownie układamy jabłka i kapustę. Całość przykrywamy i pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 170 stopni przez ok 1,5h.

W garnku rozgrzewamy odrobinę oleju, smażymy na nim cebulę pokrojoną w drobną kostkę, dorzucamy kaszę, namoczone grzyby oraz żurawinę i smażymy kilka chwil, następnie wlewamy wodę, dodajemy 2 łyżeczki soli i gotujemy na małym ogniu pod przykryciem aż kasza wypije cały płyn.

Gotową szynkę wyciągamy z pieca, odstawiamy na 20min a następnie podajemy z naszą kaszą.

Więcej na ten temat