Pytanie na Śniadanie

Kuchnia na Dzień Mężczyzny

DOMOWY CHEESBURGER Z FRYTKAMI  

Bułki (8-10 sztuk):

  • 500 g mąki pszennej 
  • 7 g suszonych drożdży 
  • 300 ml mleka 
  • 2 łyżki cukru 
  • 50 g masła 
  • 1 jajko 
  • płaska łyżeczka soli 
  • Dodatkowo: 1 jajko, 1 łyżka sezamu lub maku  

Kotlety:

  • 1 kg wołowiny  
  • 1 łyżka musztardy 
  • 1 cebula  
  • 1 jajko  
  • sól, pieprz do smaku 

Dodatki:

  • 1 główka sałaty karbowanej, 
  • 1 czerwona cebula, 
  • 1 pomidor, 
  • ser cheddar w plastrach  

Sos:

  • 1 łyżka majonezu, 
  • 1 łyżka ketchupu, 
  • 1 łyżka musztardy  

Do podania:

  • frytki belgijskie

Bułki:

Mąkę wraz z solą przesiać do miski. Dodać drożdże, jajko, cukier i zacząć mieszać. Stopniowo dolewać mleko wymieszane z roztopionym masłem. Mieszać około 10 – 15 minut, aż ciasto zrobi się elastyczne. Odstawić do wyrośnięcia (1 godzina). Wyrośnięte ciasto wyłożyć na blat oprószony mąką. Podzielić i uformować 10 bułeczek. Ułożyć je na blasze wyłożonej papierem, nakryć i zostawić do wyrośnięcia (ok. 20-30 minut). Wierzch bułek posmarować rozmąconym jajkiem, posypać sezamem i piec w 200 stopniach przez 12-13, do złotego koloru. Studzić na kratce kuchennej.  

Burgery:

Cebulę drobno pokroić i podsmażyć na patelni. W misce połączyć mięso z pozostałymi składnikami i dokładnie wymieszać. Uformować okrągłe kotlety wielkości dłoni. Smażyć na patelni z obu stron. 

Sałatę umyć i porwać, czerwoną cebulę pokroić w krążki, pomidora w plastry.  

Połączyć w miseczce wszystkie składniki sosu.  

Obie części bułki posmarować sosem, na połówce ułożyć pozostałe składniki: ser, sałatę, pomidora i kotleta. Całość zamknąć drugą połówką bułki.  


NAJLEPSZY SCHABOWY NA GĘSIM SMALCU Z PURRE ZIEMNIACZANYM I SURÓWKĄ Z KAPUSTY PEKIŃSKIEJ 

  • 600 g schabu bez kości  
  • 600 g schabu karkowego  
  • 4 jajka 
  • 2 łyżki majonezu  
  • Do obtoczenia: mąka i bułka tarta  
  • Przyprawy: sól pieprz, majeranek 
  • Do smażenia: smalec gęsi (6 łyżek)  

Puree: 

  • 1 kg ziemniaków (najlepiej mączystej odmiany)  
  • 50 g masła  
  • 80-100 ml mleka 3,2%  
  • Przyprawy: pół łyżeczki soli, po ¼ łyżeczki pieprzu i gałki muszkatołowej 

Surówka:

  • 1 (mała) kapusta pekińska 
  • 2-3 ogórki kiszone 
  • 1 marchewka 
  • 1 jabłko (kwaśne) 
  • ½ puszki kukurydzy 
  • 2-3 łyżki posiekanej natki pietruszki 

Sos:

  • 2-3 łyżki śmietany 18% 
  • 2-3 łyżki majonezu 
  • 3 łyżki soku wyciśniętego z cytryny 
  • 1 (płaska) łyżeczka cukru 
  • 1/3 łyżeczki mielonego kminku 
  • 1 ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę 
  • Sól i pieprz do smaku 

Każdy kawałek mięsa pokroić na 4 kotlety (ze schabu środkowego zdjąć białą zewnętrzną błonę). Mięso położyć na desce na folii spożywczej, nakryć drugim kawałkiem folii i rozbić tłuczkiem na cienkie duże kotlety. Jajka wymieszać z majonezem, solą, pieprzem i majerankiem. Kotlety delikatnie posolić, następnie obtoczyć w mące, zanurzyć w masie jajecznej i dokładnie obtoczyć w bułce tartej. Smażyć na mocno rozgrzanym smalcu ok. 40-60 sekund z każdej strony.  

Ziemniaki obrać, umyć, pokroić w mniejsze kawałki i ugotować w osolonej wodzie (ok. 15-20 minut). 

Odlać wrzątek, postawić garnek na palniku i odparować resztkę wody (1-2 minuty).  

Ziemniaki dokładnie utłuc, przecisnąć przez praskę lub zmielić. Podgrzać mleko z masłem i przyprawami (nie gotować). Gorące wlać do utłuczonych ziemniaków i energicznie wymieszać łyżką. Podawać na gorąco np. ze szczypiorkiem i kawałkami masła. 

Kapustę pekińską cienko poszatkować w poprzek (czyli pokroić w cieniutkie duże plastry – w czasie mieszania sama rozpadnie się na krótsze paseczki). Marchew i jabłko obrać i zetrzeć na dużych oczkach tarki. Ogórki posiekać w półplasterki lub kostkę. Dodać pół puszki (opłukanej) kukurydzy oraz posiekaną natkę. Składniki sosu wymieszać w kubeczku. Wlać do surówki 30 minut przed podaniem i odstawić. Przed nałożeniem na talerze raz jeszcze wymieszać.


SMAŻONE BOCZNIAKI – DOBRE JAK SCHABOWE  

  • ok 500 g świeżych boczniaków 
  • ok 1 szklanka bułki tartej 
  • ok 1 szklanka mąki pszennej tortowej 
  • 2 – 3 jajka M/L 
  • sól, pieprz 
  • olej do smażenia – ok 100 ml 

Boczniaki wyczyścić, delikatnie rozgnieść od strony kapelusza (nóżki można obciąć), doprawić solą i pieprzem. Dokładnie obtoczyć w mące, następnie w zamoczyć rozkłóconych jajkach i dokładnie obtoczyć w bułce tartej. Smażyć na rozgrzanym oleju z obu stron na złoty kolor. Usmażone grzyby wyłożyć na ręcznik papierowy i odsączyć z nadmiaru tłuszczu. Podawać z puree ziemniaczanym i surówką.  


RACUCHY PIWNE Z JABŁKAMI  

  • 250 g mąki  
  • 250 ml ciemnego piwa  
  • 4 jabłka (kwaśne) 
  • 2 jajka (żółtka i białka oddzielnie) 
  • 1/2 łyżeczki soli  
  • 3 łyżki masła  
  • Cynamon  
  • Cukier puder  
  • Olej do smażenia  

Mąkę i sól przesiać do miski. Żółtka ubić z roztopionym masłem i dodać do mąki. Cały czas mieszając wlewać piwo, aż do uzyskania jednolitej masy. Miskę przykryć i odstawić w ciepłe miejsce na godzinę. Obrane jabłka pokroić w plasterki (lub półplasterki), posypać cukrem pudrem i cynamonem. Białka porządnie ubić i wymieszać z ciastem. Dodać jabłka i ponownie przemieszać. Nakładać porcje ciasta na rozgrzany olej i smażyć z obu stron. Zdejmować z patelni na papierowy ręcznik, aby odsączyć z nadmiaru tłuszczu. Przed podaniem posypać cukrem pudrem.  


PYSZNE CIASTO CZEKOLADOWE Z ORZECHAMI ZIEMNYMI  

  • 2 szklanki mąki 
  • 1 szklanka cukru 
  • 1 jajko 
  • 1 szklanka mleka 
  • 0,5 szklanki oleju 
  • czubata łyżeczka proszku do pieczenia 
  • 1 łyżeczka sody 
  • 4 łyżki kakao 
  • Dodatkowo: 100 g czekolady i 25 g masła na polewę , orzeszki ziemne, 
  • owoce do dekoracji: truskawki, maliny, borówki 

W miseczce połączyć suche składniki: mąka, proszek do pieczenia, soda i kakao.  

W misie robota kuchennego ubić jajko ze szczyptą soli i cukrem. Dodać suche składniki nie przestając mieszać. Wlać mleko i olej. Połączyć składniki w jednolitą gęstą masę.  

Wylać masę do tortownicy o średnicy 21 cm wyłożonej papierem do pieczenia.  

Piec w nagrzanym do 180 C piekarniku przez ok 40 min (do suchego patyczka).  

Przygotować polewę: do garnka włożyć połamaną na kosteczki czekoladę i pokrojone masło. Cały czas mieszać i podgrzewać na małym ogniu, aż czekolada się roztopi.  

Polewę wylać na przestudzone ciasto, posypać wierz orzeszkami ziemnymi. 

Więcej na ten temat