DOMOWY CHEESBURGER Z FRYTKAMI
Bułki (8-10 sztuk):
- 500 g mąki pszennej
- 7 g suszonych drożdży
- 300 ml mleka
- 2 łyżki cukru
- 50 g masła
- 1 jajko
- płaska łyżeczka soli
- Dodatkowo: 1 jajko, 1 łyżka sezamu lub maku
Kotlety:
- 1 kg wołowiny
- 1 łyżka musztardy
- 1 cebula
- 1 jajko
- sól, pieprz do smaku
Dodatki:
- 1 główka sałaty karbowanej,
- 1 czerwona cebula,
- 1 pomidor,
- ser cheddar w plastrach
Sos:
- 1 łyżka majonezu,
- 1 łyżka ketchupu,
- 1 łyżka musztardy
Do podania:
- frytki belgijskie
Bułki:
Mąkę wraz z solą przesiać do miski. Dodać drożdże, jajko, cukier i zacząć mieszać. Stopniowo dolewać mleko wymieszane z roztopionym masłem. Mieszać około 10 – 15 minut, aż ciasto zrobi się elastyczne. Odstawić do wyrośnięcia (1 godzina). Wyrośnięte ciasto wyłożyć na blat oprószony mąką. Podzielić i uformować 10 bułeczek. Ułożyć je na blasze wyłożonej papierem, nakryć i zostawić do wyrośnięcia (ok. 20-30 minut). Wierzch bułek posmarować rozmąconym jajkiem, posypać sezamem i piec w 200 stopniach przez 12-13, do złotego koloru. Studzić na kratce kuchennej.
Burgery:
Cebulę drobno pokroić i podsmażyć na patelni. W misce połączyć mięso z pozostałymi składnikami i dokładnie wymieszać. Uformować okrągłe kotlety wielkości dłoni. Smażyć na patelni z obu stron.
Sałatę umyć i porwać, czerwoną cebulę pokroić w krążki, pomidora w plastry.
Połączyć w miseczce wszystkie składniki sosu.
Obie części bułki posmarować sosem, na połówce ułożyć pozostałe składniki: ser, sałatę, pomidora i kotleta. Całość zamknąć drugą połówką bułki.
NAJLEPSZY SCHABOWY NA GĘSIM SMALCU Z PURRE ZIEMNIACZANYM I SURÓWKĄ Z KAPUSTY PEKIŃSKIEJ
- 600 g schabu bez kości
- 600 g schabu karkowego
- 4 jajka
- 2 łyżki majonezu
- Do obtoczenia: mąka i bułka tarta
- Przyprawy: sól pieprz, majeranek
- Do smażenia: smalec gęsi (6 łyżek)
Puree:
- 1 kg ziemniaków (najlepiej mączystej odmiany)
- 50 g masła
- 80-100 ml mleka 3,2%
- Przyprawy: pół łyżeczki soli, po ¼ łyżeczki pieprzu i gałki muszkatołowej
Surówka:
- 1 (mała) kapusta pekińska
- 2-3 ogórki kiszone
- 1 marchewka
- 1 jabłko (kwaśne)
- ½ puszki kukurydzy
- 2-3 łyżki posiekanej natki pietruszki
Sos:
- 2-3 łyżki śmietany 18%
- 2-3 łyżki majonezu
- 3 łyżki soku wyciśniętego z cytryny
- 1 (płaska) łyżeczka cukru
- 1/3 łyżeczki mielonego kminku
- 1 ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę
- Sól i pieprz do smaku
Każdy kawałek mięsa pokroić na 4 kotlety (ze schabu środkowego zdjąć białą zewnętrzną błonę). Mięso położyć na desce na folii spożywczej, nakryć drugim kawałkiem folii i rozbić tłuczkiem na cienkie duże kotlety. Jajka wymieszać z majonezem, solą, pieprzem i majerankiem. Kotlety delikatnie posolić, następnie obtoczyć w mące, zanurzyć w masie jajecznej i dokładnie obtoczyć w bułce tartej. Smażyć na mocno rozgrzanym smalcu ok. 40-60 sekund z każdej strony.
Ziemniaki obrać, umyć, pokroić w mniejsze kawałki i ugotować w osolonej wodzie (ok. 15-20 minut).
Odlać wrzątek, postawić garnek na palniku i odparować resztkę wody (1-2 minuty).
Ziemniaki dokładnie utłuc, przecisnąć przez praskę lub zmielić. Podgrzać mleko z masłem i przyprawami (nie gotować). Gorące wlać do utłuczonych ziemniaków i energicznie wymieszać łyżką. Podawać na gorąco np. ze szczypiorkiem i kawałkami masła.
Kapustę pekińską cienko poszatkować w poprzek (czyli pokroić w cieniutkie duże plastry – w czasie mieszania sama rozpadnie się na krótsze paseczki). Marchew i jabłko obrać i zetrzeć na dużych oczkach tarki. Ogórki posiekać w półplasterki lub kostkę. Dodać pół puszki (opłukanej) kukurydzy oraz posiekaną natkę. Składniki sosu wymieszać w kubeczku. Wlać do surówki 30 minut przed podaniem i odstawić. Przed nałożeniem na talerze raz jeszcze wymieszać.
SMAŻONE BOCZNIAKI – DOBRE JAK SCHABOWE
- ok 500 g świeżych boczniaków
- ok 1 szklanka bułki tartej
- ok 1 szklanka mąki pszennej tortowej
- 2 – 3 jajka M/L
- sól, pieprz
- olej do smażenia – ok 100 ml
Boczniaki wyczyścić, delikatnie rozgnieść od strony kapelusza (nóżki można obciąć), doprawić solą i pieprzem. Dokładnie obtoczyć w mące, następnie w zamoczyć rozkłóconych jajkach i dokładnie obtoczyć w bułce tartej. Smażyć na rozgrzanym oleju z obu stron na złoty kolor. Usmażone grzyby wyłożyć na ręcznik papierowy i odsączyć z nadmiaru tłuszczu. Podawać z puree ziemniaczanym i surówką.
RACUCHY PIWNE Z JABŁKAMI
- 250 g mąki
- 250 ml ciemnego piwa
- 4 jabłka (kwaśne)
- 2 jajka (żółtka i białka oddzielnie)
- 1/2 łyżeczki soli
- 3 łyżki masła
- Cynamon
- Cukier puder
- Olej do smażenia
Mąkę i sól przesiać do miski. Żółtka ubić z roztopionym masłem i dodać do mąki. Cały czas mieszając wlewać piwo, aż do uzyskania jednolitej masy. Miskę przykryć i odstawić w ciepłe miejsce na godzinę. Obrane jabłka pokroić w plasterki (lub półplasterki), posypać cukrem pudrem i cynamonem. Białka porządnie ubić i wymieszać z ciastem. Dodać jabłka i ponownie przemieszać. Nakładać porcje ciasta na rozgrzany olej i smażyć z obu stron. Zdejmować z patelni na papierowy ręcznik, aby odsączyć z nadmiaru tłuszczu. Przed podaniem posypać cukrem pudrem.
PYSZNE CIASTO CZEKOLADOWE Z ORZECHAMI ZIEMNYMI
- 2 szklanki mąki
- 1 szklanka cukru
- 1 jajko
- 1 szklanka mleka
- 0,5 szklanki oleju
- czubata łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka sody
- 4 łyżki kakao
- Dodatkowo: 100 g czekolady i 25 g masła na polewę , orzeszki ziemne,
- owoce do dekoracji: truskawki, maliny, borówki
W miseczce połączyć suche składniki: mąka, proszek do pieczenia, soda i kakao.
W misie robota kuchennego ubić jajko ze szczyptą soli i cukrem. Dodać suche składniki nie przestając mieszać. Wlać mleko i olej. Połączyć składniki w jednolitą gęstą masę.
Wylać masę do tortownicy o średnicy 21 cm wyłożonej papierem do pieczenia.
Piec w nagrzanym do 180 C piekarniku przez ok 40 min (do suchego patyczka).
Przygotować polewę: do garnka włożyć połamaną na kosteczki czekoladę i pokrojone masło. Cały czas mieszać i podgrzewać na małym ogniu, aż czekolada się roztopi.
Polewę wylać na przestudzone ciasto, posypać wierz orzeszkami ziemnymi.