Pytanie na Śniadanie

Kuchnia na Dzień Mężczyzny - deser czekoladowy

PYSZNE CIASTO CZEKOLADOWE Z ORZECHAMI ZIEMNYMI  

  • 2 szklanki mąki 
  • 1 szklanka cukru 
  • 1 jajko 
  • 1 szklanka mleka 
  • 0,5 szklanki oleju 
  • czubata łyżeczka proszku do pieczenia 
  • 1 łyżeczka sody 
  • 4 łyżki kakao 
  • Dodatkowo: 100 g czekolady i 25 g masła na polewę , orzeszki ziemne, 
  • owoce do dekoracji: truskawki, maliny, borówki 

W miseczce połączyć suche składniki: mąka, proszek do pieczenia, soda i kakao.  

W misie robota kuchennego ubić jajko ze szczyptą soli i cukrem. Dodać suche składniki nie przestając mieszać. Wlać mleko i olej. Połączyć składniki w jednolitą gęstą masę.  

Wylać masę do tortownicy o średnicy 21 cm wyłożonej papierem do pieczenia.  

Piec w nagrzanym do 180 C piekarniku przez ok 40 min (do suchego patyczka).  

Przygotować polewę: do garnka włożyć połamaną na kosteczki czekoladę i pokrojone masło. Cały czas mieszać i podgrzewać na małym ogniu, aż czekolada się roztopi.  

Polewę wylać na przestudzone ciasto, posypać wierz orzeszkami ziemnymi. 

Więcej na ten temat