Pytanie na Śniadanie

Kuchnia na Dzień Mężczyzny - kotlety z boczniaków i racuchy

SMAŻONE BOCZNIAKI – DOBRE JAK SCHABOWE  

  • ok 500 g świeżych boczniaków 
  • ok 1 szklanka bułki tartej 
  • ok 1 szklanka mąki pszennej tortowej 
  • 2 – 3 jajka M/L 
  • sól, pieprz 
  • olej do smażenia – ok 100 ml 

Boczniaki wyczyścić, delikatnie rozgnieść od strony kapelusza (nóżki można obciąć), doprawić solą i pieprzem. Dokładnie obtoczyć w mące, następnie w zamoczyć rozkłóconych jajkach i dokładnie obtoczyć w bułce tartej. Smażyć na rozgrzanym oleju z obu stron na złoty kolor. Usmażone grzyby wyłożyć na ręcznik papierowy i odsączyć z nadmiaru tłuszczu. Podawać z puree ziemniaczanym i surówką.  


RACUCHY PIWNE Z JABŁKAMI  

  • 250 g mąki  
  • 250 ml ciemnego piwa  
  • 4 jabłka (kwaśne) 
  • 2 jajka (żółtka i białka oddzielnie) 
  • 1/2 łyżeczki soli  
  • 3 łyżki masła  
  • Cynamon  
  • Cukier puder  
  • Olej do smażenia  

Mąkę i sól przesiać do miski. Żółtka ubić z roztopionym masłem i dodać do mąki. Cały czas mieszając wlewać piwo, aż do uzyskania jednolitej masy. Miskę przykryć i odstawić w ciepłe miejsce na godzinę. Obrane jabłka pokroić w plasterki (lub półplasterki), posypać cukrem pudrem i cynamonem. Białka porządnie ubić i wymieszać z ciastem. Dodać jabłka i ponownie przemieszać. Nakładać porcje ciasta na rozgrzany olej i smażyć z obu stron. Zdejmować z patelni na papierowy ręcznik, aby odsączyć z nadmiaru tłuszczu. Przed podaniem posypać cukrem pudrem.  

Więcej na ten temat