SMAŻONE BOCZNIAKI – DOBRE JAK SCHABOWE
- ok 500 g świeżych boczniaków
- ok 1 szklanka bułki tartej
- ok 1 szklanka mąki pszennej tortowej
- 2 – 3 jajka M/L
- sól, pieprz
- olej do smażenia – ok 100 ml
Boczniaki wyczyścić, delikatnie rozgnieść od strony kapelusza (nóżki można obciąć), doprawić solą i pieprzem. Dokładnie obtoczyć w mące, następnie w zamoczyć rozkłóconych jajkach i dokładnie obtoczyć w bułce tartej. Smażyć na rozgrzanym oleju z obu stron na złoty kolor. Usmażone grzyby wyłożyć na ręcznik papierowy i odsączyć z nadmiaru tłuszczu. Podawać z puree ziemniaczanym i surówką.
RACUCHY PIWNE Z JABŁKAMI
- 250 g mąki
- 250 ml ciemnego piwa
- 4 jabłka (kwaśne)
- 2 jajka (żółtka i białka oddzielnie)
- 1/2 łyżeczki soli
- 3 łyżki masła
- Cynamon
- Cukier puder
- Olej do smażenia
Mąkę i sól przesiać do miski. Żółtka ubić z roztopionym masłem i dodać do mąki. Cały czas mieszając wlewać piwo, aż do uzyskania jednolitej masy. Miskę przykryć i odstawić w ciepłe miejsce na godzinę. Obrane jabłka pokroić w plasterki (lub półplasterki), posypać cukrem pudrem i cynamonem. Białka porządnie ubić i wymieszać z ciastem. Dodać jabłka i ponownie przemieszać. Nakładać porcje ciasta na rozgrzany olej i smażyć z obu stron. Zdejmować z patelni na papierowy ręcznik, aby odsączyć z nadmiaru tłuszczu. Przed podaniem posypać cukrem pudrem.