Khao pad
- 2 łyżki oleju roślinnego
- 2 łyżeczki czosnku - posiekanego
- 1 łyżeczka imbiru - startego
- 1-2 czerwone papryczki chilli – drobno pokrojone
- 50 gramów dymki - posiekanej, zielonej i białej części
- 800 gramów gotowanego ryżu jaśminowego - w lodówce przez noc
- 3 łyżki sosu rybnego
- 3 łyżki sosu sojowego
- 2 jajka - ubite
- sól dla smaku
- 2 łyżki kolendry - posiekanej
- ćwiartki limonki do podania
Rozgrzej olej na dużej patelni na średnim ogniu. Dodaj posiekany czosnek, starty imbir, posiekane chilli i dymkę. Smaż do uzyskania aromatu przez 1 minutę Zmniejsz ciepło do średniego. Dodaj ryż, sos rybny i sos sojowy. Przesuń ryż na jedną stronę patelni lub zrób zagłębienie w środku ryżu. Dodaj roztrzepane jajka i smaż, aż się zetną. Nie pozwól mu gotować się zbyt sucho. Jajko wymieszać z ryżem Zdejmij patelnię z ognia i posyp posiekaną kolendrą Przełóż do miseczek i podawaj z kawałkami limonki na boku.
Gaeng keow wan kai
- 300 g pokrojonego w kostkę kurczaka bez kości (podudzie)
- 7 g listków bazylii tajskiej
- cukier palmowy 1 łyżeczka
- 75 g zielonej pasty curry
- 200 g mleka kokosowego
- 10 g sosu rybnego
- soja sos 10 g
- 50 ml wody.
- liście kaffir 50 g
- bakłażany malutkie baby 6 szt
Pasta:
- 1 łyżeczka białego pieprzu
- 1 łyżeczka mielonego prażonego kminku (piecz 1 minutę na średnim ogniu)
- 1 łyżeczka mielonych prażonych nasion kolendry (piecz 1 minutę na średnim ogniu)
- 1 łyżeczka soli morskiej
- 1 łyżka pasty krewetkowej
- 3 małe szalotki
- 1 łyżka skórki z limonki Kaffir
- 6 ząbków czosnku
- 15 zielonych papryczek chilli
- 5 zielonych papryczek chilli
- 1 łyżka posiekanego korzenia kolendry
- 2 łodygi trawy cytrynowej (drobno posiekane)
- 1 galangal
W woku lub garnku z głębokim dnem rozgrzej 1 łyżkę oleju. Dodaj zieloną pastę curry do oleju. Dodaj mleko kokosowe do zielonej pasty curry i gotuj na wolnym ogniu przez 2 minuty. Dodaj pokrojonego w kostkę kurczaka wraz z wodą. Pozwól mu gotować się na wolnym ogniu przez około 5 minut. Dodaj warzywa i tajskie zielone curry chilli do przygotowania. Dodaj łyżeczkę sosu rybnego i gotuj warzywa na średnim ogniu przez 3 minuty. Udekoruj listkami bazylii i podawaj.
Pasta: Wszystko razem należy zmiksować.
Kai med ma muang
- 200g kurczaka pokrojonego w plastry
- 50g orzechów nerkowca
- 2 dymki pokrojone w cienkie plasterki
- ½ cebuli obranej i pokrojonej w grube plastry
- 7 chili
- 7 ząbków czosnku
- słodka papryczka chilli
- 1 łyżka sosu sojowego
- 2 łyżki sosu ostrygowego
- 1 łyżka cukru
- 1 łyżeczka bulionu z kurczaka
- 2 łyżki skrobi kukurydzianej
- 150 ml wody
Rozgrzej wok, aż będzie bardzo gorący. Dodaj wybrany olej roślinny, zmniejsz ciepło do minimum. Dodaj czosnek i smaż, aż będzie złoty i pachnący, około 10 sekund. Dodaj kurczaka, zwiększ ogień do średniego i smaż, aż kurczak się ugotuje. Dodaj paprykę, a minutę później cebulę, orzechy nerkowca i smażone chili; smaż mieszając, aż trochę zwiędnie. Dodaj sos rybny, sos sojowy i cukier. Dodaj zieloną cebulę i mieszaj przez kilka sekund, aż zwiędnie. Udekoruj kolendrą. Posmakuj i dostosuj w razie potrzeby.