Pytanie na Śniadanie

Azjatyckie smaki nie tylko na obiad cz.3

Khao pad

  • 2 łyżki oleju roślinnego
  • 2 łyżeczki czosnku - posiekanego
  • 1 łyżeczka imbiru - startego
  • 1-2 czerwone papryczki chilli – drobno pokrojone
  • 50 gramów dymki - posiekanej, zielonej i białej części
  • 800 gramów gotowanego ryżu jaśminowego - w lodówce przez noc
  • 3 łyżki sosu rybnego
  • 3 łyżki sosu sojowego
  • 2 jajka - ubite
  • sól dla smaku
  • 2 łyżki kolendry - posiekanej
  • ćwiartki limonki do podania

Rozgrzej olej na dużej patelni na średnim ogniu. Dodaj posiekany czosnek, starty imbir, posiekane chilli i dymkę. Smaż do uzyskania aromatu przez 1 minutę Zmniejsz ciepło do średniego. Dodaj ryż, sos rybny i sos sojowy. Przesuń ryż na jedną stronę patelni lub zrób zagłębienie w środku ryżu. Dodaj roztrzepane jajka i smaż, aż się zetną. Nie pozwól mu gotować się zbyt sucho. Jajko wymieszać z ryżem Zdejmij patelnię z ognia i posyp posiekaną kolendrą Przełóż do miseczek i podawaj z kawałkami limonki na boku.


Gaeng keow wan kai

  • 300 g pokrojonego w kostkę kurczaka bez kości (podudzie)
  • 7 g listków bazylii tajskiej
  • cukier palmowy 1 łyżeczka
  • 75 g zielonej pasty curry
  • 200 g mleka kokosowego
  • 10 g sosu rybnego
  • soja sos 10 g
  • 50 ml wody.
  • liście kaffir 50 g
  • bakłażany malutkie baby 6 szt

Pasta:

  • 1 łyżeczka białego pieprzu
  • 1 łyżeczka mielonego prażonego kminku (piecz 1 minutę na średnim ogniu)
  • 1 łyżeczka mielonych prażonych nasion kolendry (piecz 1 minutę na średnim ogniu)
  • 1 łyżeczka soli morskiej
  • 1 łyżka pasty krewetkowej
  • 3 małe szalotki
  • 1 łyżka skórki z limonki Kaffir
  • 6 ząbków czosnku
  • 15 zielonych papryczek chilli
  • 5 zielonych papryczek chilli
  • 1 łyżka posiekanego korzenia kolendry
  • 2 łodygi trawy cytrynowej (drobno posiekane)
  • 1 galangal 

W woku lub garnku z głębokim dnem rozgrzej 1 łyżkę oleju. Dodaj zieloną pastę curry do oleju. Dodaj mleko kokosowe do zielonej pasty curry i gotuj na wolnym ogniu przez 2 minuty. Dodaj pokrojonego w kostkę kurczaka wraz z wodą. Pozwól mu gotować się na wolnym ogniu przez około 5 minut. Dodaj warzywa i tajskie zielone curry chilli do przygotowania. Dodaj łyżeczkę sosu rybnego i gotuj warzywa na średnim ogniu przez 3 minuty. Udekoruj listkami bazylii i podawaj.

Pasta: Wszystko razem należy zmiksować.


Kai med ma muang

  • 200g kurczaka pokrojonego w plastry
  • 50g orzechów nerkowca
  • 2 dymki pokrojone w cienkie plasterki
  • ½ cebuli obranej i pokrojonej w grube plastry
  • 7 chili
  • 7 ząbków czosnku
  • słodka papryczka chilli
  • 1 łyżka sosu sojowego
  • 2 łyżki sosu ostrygowego
  • 1 łyżka cukru
  • 1 łyżeczka bulionu z kurczaka
  • 2 łyżki skrobi kukurydzianej 
  • 150 ml wody

Rozgrzej wok, aż będzie bardzo gorący. Dodaj wybrany olej roślinny, zmniejsz ciepło do minimum. Dodaj czosnek i smaż, aż będzie złoty i pachnący, około 10 sekund. Dodaj kurczaka, zwiększ ogień do średniego i smaż, aż kurczak się ugotuje. Dodaj paprykę, a minutę później cebulę, orzechy nerkowca i smażone chili; smaż mieszając, aż trochę zwiędnie. Dodaj sos rybny, sos sojowy i cukier. Dodaj zieloną cebulę i mieszaj przez kilka sekund, aż zwiędnie. Udekoruj kolendrą. Posmakuj i dostosuj w razie potrzeby.

Więcej na ten temat