Pytanie na Śniadanie

Kurczak po toskańsku

Ziemniaczane rosti z tatarem z łososia i koperkowo limonkową śmietanką 

Składniki: 
 Ziemniaki 
 Jajka
 Mąka pszenna 
 Cebula czerwona 
 Filet z łososia
 Por 
 Śmietanka 18%
 Limonka 
 Koperek 
 Kapary 
 Szczypiorek 
 Sól, pieprz 
 Świeży ogórek 

 Przygotowanie: Ziemniaki obieramy i trzemy na tarce o grubych oczkach, odstawiamy i odlewamy płyn, który się wytrąci, dodajemy jajko, sól, pieprz i odrobinę mąki, smażymy na złoty kolor formując niewielkie placki, odkładamy na ręcznik papierowy. Łososia oczyszczamy i kroimy w drobną kostkę, przekładamy do miski i dodajemy do środka drobno posiekane kapary, ogórka, czerwoną cebulę, pora i szczypiorek, dokładnie mieszamy i doprawiamy solą, pieprzem, sokiem z limonki, dokładnie wyrabiamy tatara. Do śmietanki dodajemy posiekany koperek, otartą skórkę z limonki, sól, pieprz i dokładnie mieszamy, na gotowe rosti wykładamy gotową śmietankę i na nią układamy tatara. 

 Pyszny kurczak po Toskańsku z suszonymi pomidorami, szpinakiem i bufalą 

 Składniki: 
 650 g filetów z kurczaka 
 2 ząbki czosnku
 1 łyżeczka suszonego oregano 
 200 ml bulionu drobiowego 
 200 ml śmietanki 18% do zup i sosów
 ok. 10 kawałków suszonych pomidorów 
 125 g szpinaku 
 sól, pieprz,
 oliwa, 
mąka pszenna
 tarty grana padano
 Ser bufala lub mozarella 
 Ryż basmanti 

 Przygotowanie: Filety kroimy wzdłuż na 2 cieńsze części, odcinamy polędwiczki. Całe mięso doprawiamy solą, pieprzem, oregano, nacieramy startym czosnkiem i smarujemy łyżką oliwy. Na tym etapie kurczaka można odstawić do zamarynowania na 1-2 godziny. Mięso obtaczamy w mące, następnie kładziemy na rozgrzaną dużą patelnię z 2 łyżkami oliwy i smażymy po ok. 3,5 minuty z każdej strony, aż kurczak ładnie się zrumieni. Zdejmujemy kurczaka z patelni i odkładamy na talerz. Na tę samą patelnię wlewamy bulion i zagotowujemy. Wkładamy mięso i obkładamy pokrojonymi suszonymi pomidorami wyjętymi z zalewy. Gotujemy przez ok. minutę i przewracamy na drugą stronę i dalej gotujemy. Wlewamy śmietankę i zagotowujemy. Posypujemy szpinakiem i wciskamy go w sos aby listki zwiędły, układamy plastry pokrojonej mozzarelli. Po ok. 1 - 2 minutach gotowania, gdy sos będzie już gęsty, odstawiamy danie z patelni i obsypujemy tartym serem. Podajemy z ugotowanym ryżem. 

Sznycelki z indyka w parmezanowej panierce z sosem pomidorowym i spaghetti 

Składniki: 
Filet z indyka
Ser grana padano 
Czosnek 
Czerwona cebula
 Pomidorki koktajlowe 
 Pomidory pelatti 
 Świeża bazylia 
 Makaron spaghetti
 Oliwa 
 Jajka 
 Sól, pieprz

 Przygotowanie: Indyka kroimy w niewielkie kotleciki i odrobinę rozklepujemy, doprawiamy solą i pieprzem i odstawiamy na bok. W rozgrzanym garnku z oliwą obsmażamy drobno pokrojoną cebulę i czosnek, gdy się zeszklą dodajemy pomidory pelatti i gotujemy aż sos zgęstnieje, doprawiamy solą, pieprzem i dużą ilością świeżej bazylii. Parmezan trzemy na tarce o drobnych oczkach i mieszamy z roztrzepanym jajkiem, panierka powinna mieć gęstą konsystencję. Kotleciki opruszamy mąką i obtaczamy w serowej panierce, smażymy na rozgrzanej patelni z obu stron aż osiągniemy złoty kolor. Do gotowego sosu wkładamy ugotowany makaron i wykładamy zwinięty na talerzu a obok układamy sznycelki. 

Majonez 
 Składniki: 
 2 żółtka Jajka 
 1,5 szklanki oleju rzepakowego
 Łyżeczka musztardy 
 Łyżka białego octu winnego 
 Sól, pieprz

 Przygotowanie: Żółtka przekładamy do miski, dodajemy musztardę i ocet, dokładnie mieszamy rózgą, gdy składniki się połączą zaczynamy wlewać olej cienką stróżką, jednocześnie cały czas mieszając, gdy wkręcimy już cały olej i masa będzie jednolita, doprawiamy solą i pieprzem.
Więcej na ten temat