Ziemniaczane rosti z tatarem z łososia i koperkowo limonkową śmietanką
Składniki:
Ziemniaki
Jajka
Mąka pszenna
Cebula czerwona
Filet z łososia
Por
Śmietanka 18%
Limonka
Koperek
Kapary
Szczypiorek
Sól, pieprz
Świeży ogórek
Przygotowanie:
Ziemniaki obieramy i trzemy na tarce o grubych oczkach, odstawiamy i odlewamy płyn, który się wytrąci, dodajemy jajko, sól, pieprz i odrobinę mąki, smażymy na złoty kolor formując niewielkie placki, odkładamy na ręcznik papierowy. Łososia oczyszczamy i kroimy w drobną kostkę, przekładamy do miski i dodajemy do środka drobno posiekane kapary, ogórka, czerwoną cebulę, pora i szczypiorek, dokładnie mieszamy i doprawiamy solą, pieprzem, sokiem z limonki, dokładnie wyrabiamy tatara. Do śmietanki dodajemy posiekany koperek, otartą skórkę z limonki, sól, pieprz i dokładnie mieszamy, na gotowe rosti wykładamy gotową śmietankę i na nią układamy tatara.
Pyszny kurczak po Toskańsku z suszonymi pomidorami, szpinakiem i bufalą
Składniki:
650 g filetów z kurczaka
2 ząbki czosnku
1 łyżeczka suszonego oregano
200 ml bulionu drobiowego
200 ml śmietanki 18% do zup i sosów
ok. 10 kawałków suszonych pomidorów
125 g szpinaku
sól, pieprz,
oliwa,
mąka pszenna
tarty grana padano
Ser bufala lub mozarella
Ryż basmanti
Przygotowanie:
Filety kroimy wzdłuż na 2 cieńsze części, odcinamy polędwiczki. Całe mięso doprawiamy solą, pieprzem, oregano, nacieramy startym czosnkiem i smarujemy łyżką oliwy. Na tym etapie kurczaka można odstawić do zamarynowania na 1-2 godziny.
Mięso obtaczamy w mące, następnie kładziemy na rozgrzaną dużą patelnię z 2 łyżkami oliwy i smażymy po ok. 3,5 minuty z każdej strony, aż kurczak ładnie się zrumieni. Zdejmujemy kurczaka z patelni i odkładamy na talerz. Na tę samą patelnię wlewamy bulion i zagotowujemy. Wkładamy mięso i obkładamy pokrojonymi suszonymi pomidorami wyjętymi z zalewy. Gotujemy przez ok. minutę i przewracamy na drugą stronę i dalej gotujemy. Wlewamy śmietankę i zagotowujemy.
Posypujemy szpinakiem i wciskamy go w sos aby listki zwiędły, układamy plastry pokrojonej mozzarelli. Po ok. 1 - 2 minutach gotowania, gdy sos będzie już gęsty, odstawiamy danie z patelni i obsypujemy tartym serem. Podajemy z ugotowanym ryżem.
Sznycelki z indyka w parmezanowej panierce z sosem pomidorowym i spaghetti
Składniki:
Filet z indyka
Ser grana padano
Czosnek
Czerwona cebula
Pomidorki koktajlowe
Pomidory pelatti
Świeża bazylia
Makaron spaghetti
Oliwa
Jajka
Sól, pieprz
Przygotowanie:
Indyka kroimy w niewielkie kotleciki i odrobinę rozklepujemy, doprawiamy solą i pieprzem i odstawiamy na bok. W rozgrzanym garnku z oliwą obsmażamy drobno pokrojoną cebulę i czosnek, gdy się zeszklą dodajemy pomidory pelatti i gotujemy aż sos zgęstnieje, doprawiamy solą, pieprzem i dużą ilością świeżej bazylii. Parmezan trzemy na tarce o drobnych oczkach i mieszamy z roztrzepanym jajkiem, panierka powinna mieć gęstą konsystencję. Kotleciki opruszamy mąką i obtaczamy w serowej panierce, smażymy na rozgrzanej patelni z obu stron aż osiągniemy złoty kolor. Do gotowego sosu wkładamy ugotowany makaron i wykładamy zwinięty na talerzu a obok układamy sznycelki.
Majonez
Składniki:
2 żółtka Jajka
1,5 szklanki oleju rzepakowego
Łyżeczka musztardy
Łyżka białego octu winnego
Sól, pieprz
Przygotowanie:
Żółtka przekładamy do miski, dodajemy musztardę i ocet, dokładnie mieszamy rózgą, gdy składniki się połączą zaczynamy wlewać olej cienką stróżką, jednocześnie cały czas mieszając, gdy wkręcimy już cały olej i masa będzie jednolita, doprawiamy solą i pieprzem.