Pytanie na Śniadanie

Proste przepisy na smaczny obiad cz.3

Zapiekanka ziemniaczana z karkówką

  • 1 kg karkówki wieprzowej
  • 900 g ziemniaków
  • 1 cebula
  • 150 g tartego sera
  • 30 g natki pietruszki
  • 70 g majonezu
  • 2 ząbki czosnku
  • 3 jaja
  • 70 g śmietany 18%
  • 45 g mąki pszennej
  • 20 g ostrej musztardy
  • 20 g miodowej musztardy
  • Łyżeczka słodkiej papryki
  • Łyżeczka wędzonej papryki
  • Łyżeczka czosnku niedźwiedziego
  • Sól, pieprz
  • Zielona sałata (dodatek)

Ziemniaki zetrzeć na grubych oczkach tarki, posolić, wymieszać i odstawić.

Odcisnąć wodę, połączyć z przyprawami, jajem i ponownie wymieszać. Powstałą masą wyłożyć dno naczynia uprzednio wyłożonego pergaminem.

Karkówkę pokroić w cienkie plastry, oprószyć solą, pieprzem i umieścić na masie ziemniaczanej.

Majonez połączyć z siekanym czosnkiem, ziołami, musztardami i serem. Wylać na powierzchnię mięsa.

Naczynie umieścić w piekarniku nagrzanym do 170 stopni. Piec przez 60 minut (lub wykorzystać gotowanie wspomagane, zapiekanka, 50 minut).

Podać z zielona sałatą.


Domowy makaron z pulpetami i zielonym groszkiem

Makaron:

  • 200 g mąki semoliny
  • 100 g mąki 00
  • 3 jaja
  • Łyżeczka soli

Pulpety:

  • 350 g mielonej wołowiny
  • 1 jajko
  • 1 szalotka
  • 2 ząbki czosnku
  • 100 ml oliwy
  • 2 łyżki bułki tartej
  • Łyżka suchego oregano
  • Sól, pieprz

Sos:

  • 800 g pomidorów siekanych z puszki
  • Pęczek bazylii
  • 100 ml śmietanki 30%
  • 1 łyżka miodu
  • sól, pieprz
  • Ok. 100 g tartego parmezanu
  • 150 g zielnego groszku

Pulpety – składniki dokładnie wymasować kilka minut, uformować pulpeciki i ułożyć w naczyniu do zapiekania. Umieścić w piekarniku, piec przez 20 minut w temp. 180 stopni (pieczenie z małą parą - 15 minut w temperaturze 180 C).

Makaron – składniki makaronu zagnieść (najlepiej w mikserze planetarnym, ok. 10 minut).

Ciasto rozwałkować w dowolny rodzaj makaronu. Gotować w lekko osolonej wodzie przez ok. 6 minut.

Sos – Szalotkę posiekać i zeszklić na patelni. Na tej samej patelni, po zeszklonej szalotce, zeszklić siekany czosnek, dodać pomidory i śmietankę. Zagotować i połączyć z pulpecikami, groszkiem i makaronem.

Na koniec dodać siekaną bazylię i tarty parmezan.


Jabłecznik sypany

  • 200 g mąki pszennej
  • 200 g kaszy manny
  • 150 g cukru pudru
  • 10 g cukru waniliowego
  • Łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1,5 kg jabłek (np. gala)
  • Łyżeczka cynamonu mielonego
  • 200 g zimnego masła

Suche składniki połączyć i podzielić na 3 równe części.

Jabłka obrać i zetrzeć na grubych oczkach tarki, połączyć z cynamonem i opcjonalnie cukrem.

Tortownicę o średnicy ok. 24 cm wyłożyć pergaminem, napełnić 1/3 sypkiej mieszanki.

Nałożyć ½ przygotowanych jabłek, obsypać suchymi składnikami jak poprzednio. Dodać kolejną warstwę jabłek i wykończyć suchą warstwą.

Na wierzch zetrzeć zimne masło i równomiernie rozłożyć na powierzchni.

Piec przez 60 minut w temp. 160 stopni (lub z wykorzystaniem gotowania wspomaganego - słodkie wypieki, szarlotka, ok. 50 minut) – aż się dobrze zezłoci.

Pokroić, kiedy dobrze wystygnie.

Więcej na ten temat