Zapiekanka ziemniaczana z karkówką
- 1 kg karkówki wieprzowej
- 900 g ziemniaków
- 1 cebula
- 150 g tartego sera
- 30 g natki pietruszki
- 70 g majonezu
- 2 ząbki czosnku
- 3 jaja
- 70 g śmietany 18%
- 45 g mąki pszennej
- 20 g ostrej musztardy
- 20 g miodowej musztardy
- Łyżeczka słodkiej papryki
- Łyżeczka wędzonej papryki
- Łyżeczka czosnku niedźwiedziego
- Sól, pieprz
- Zielona sałata (dodatek)
Ziemniaki zetrzeć na grubych oczkach tarki, posolić, wymieszać i odstawić.
Odcisnąć wodę, połączyć z przyprawami, jajem i ponownie wymieszać. Powstałą masą wyłożyć dno naczynia uprzednio wyłożonego pergaminem.
Karkówkę pokroić w cienkie plastry, oprószyć solą, pieprzem i umieścić na masie ziemniaczanej.
Majonez połączyć z siekanym czosnkiem, ziołami, musztardami i serem. Wylać na powierzchnię mięsa.
Naczynie umieścić w piekarniku nagrzanym do 170 stopni. Piec przez 60 minut (lub wykorzystać gotowanie wspomagane, zapiekanka, 50 minut).
Podać z zielona sałatą.
Domowy makaron z pulpetami i zielonym groszkiem
Makaron:
- 200 g mąki semoliny
- 100 g mąki 00
- 3 jaja
- Łyżeczka soli
Pulpety:
- 350 g mielonej wołowiny
- 1 jajko
- 1 szalotka
- 2 ząbki czosnku
- 100 ml oliwy
- 2 łyżki bułki tartej
- Łyżka suchego oregano
- Sól, pieprz
Sos:
- 800 g pomidorów siekanych z puszki
- Pęczek bazylii
- 100 ml śmietanki 30%
- 1 łyżka miodu
- sól, pieprz
- Ok. 100 g tartego parmezanu
- 150 g zielnego groszku
Pulpety – składniki dokładnie wymasować kilka minut, uformować pulpeciki i ułożyć w naczyniu do zapiekania. Umieścić w piekarniku, piec przez 20 minut w temp. 180 stopni (pieczenie z małą parą - 15 minut w temperaturze 180 C).
Makaron – składniki makaronu zagnieść (najlepiej w mikserze planetarnym, ok. 10 minut).
Ciasto rozwałkować w dowolny rodzaj makaronu. Gotować w lekko osolonej wodzie przez ok. 6 minut.
Sos – Szalotkę posiekać i zeszklić na patelni. Na tej samej patelni, po zeszklonej szalotce, zeszklić siekany czosnek, dodać pomidory i śmietankę. Zagotować i połączyć z pulpecikami, groszkiem i makaronem.
Na koniec dodać siekaną bazylię i tarty parmezan.
Jabłecznik sypany
- 200 g mąki pszennej
- 200 g kaszy manny
- 150 g cukru pudru
- 10 g cukru waniliowego
- Łyżeczka proszku do pieczenia
- 1,5 kg jabłek (np. gala)
- Łyżeczka cynamonu mielonego
- 200 g zimnego masła
Suche składniki połączyć i podzielić na 3 równe części.
Jabłka obrać i zetrzeć na grubych oczkach tarki, połączyć z cynamonem i opcjonalnie cukrem.
Tortownicę o średnicy ok. 24 cm wyłożyć pergaminem, napełnić 1/3 sypkiej mieszanki.
Nałożyć ½ przygotowanych jabłek, obsypać suchymi składnikami jak poprzednio. Dodać kolejną warstwę jabłek i wykończyć suchą warstwą.
Na wierzch zetrzeć zimne masło i równomiernie rozłożyć na powierzchni.
Piec przez 60 minut w temp. 160 stopni (lub z wykorzystaniem gotowania wspomaganego - słodkie wypieki, szarlotka, ok. 50 minut) – aż się dobrze zezłoci.
Pokroić, kiedy dobrze wystygnie.