Pasta z twarogiem, pieczoną czerwoną papryką i orzechami na kanapkach
500 g twarogu
100 g pieczonej czerwonej papryki
100g kwaśnej śmietany 12%
50g pekanu
50g pistacji
olej słonecznikowy
czerwony ocet winny
sól pieprz
Wszystkie składniki blendujemy do uzyskania kremowej konsystencji. Ewentualnie można dodać orzechy na końcu, tak aby mieć chrupiący element. Zjedz pastę z kromką chleba lub pitą, posyp miętą lub świeżą bazylią.
Cukinia faszerowana twarogiem, dressing ziolowy
1 cukinia
nadzienie:
400g twarogu
1 jajko
1 łyżeczka majonezu
50 g startego sera gouda
5 cm pora
100g pieczarek
sól, pieprz,
chilli
Cukinię przekroić na pół, wydrążyć środkową miękką część, doprawić solą, pieprzem i oliwą z oliwek i grillować cukinię z każdej strony, aż będzie trochę miękka.
Osobno na patelni podsmażamy środkową miękką część z cukinii i pora (pokrojony w drobną kostkę), następnie dodajemy pieczarki i smażymy dalej na średnim ogniu ok. 6 minut. Doprawiamy solą, pieprzem i chilli. Do miski włożyć podsmażone pory i pieczarki, dodać pozostałe składniki nadzienia i dokładnie wymieszać. Dodać nadzienie do wnętrza cukinii i piec w nagrzanym piekarniku w 180 stopniach przez około 15 minut.
Sos:
100 ml oleju słonecznikowego
30 ml octu z czerwonego wina
1 łyżeczka musztardy
posiekany szczypiorek
posiekany koperek
posiekana natka pietruszki
posiekany tymianek
siekana mięta
Umieść wszystkie składniki w misce i mieszaj, aż uzyskasz gęsty sos.