Pytanie na Śniadanie

Cukinia faszerowana twarogiem

Pasta z twarogiem, pieczoną czerwoną papryką i orzechami na kanapkach

500 g twarogu 
100 g pieczonej czerwonej papryki 
 100g kwaśnej śmietany 12% 
 50g pekanu 
 50g pistacji 
 olej słonecznikowy 
 czerwony ocet winny 
 sól pieprz 

 Wszystkie składniki blendujemy do uzyskania kremowej konsystencji. Ewentualnie można dodać orzechy na końcu, tak aby mieć chrupiący element. Zjedz pastę z kromką chleba lub pitą, posyp miętą lub świeżą bazylią. 

 Cukinia faszerowana twarogiem, dressing ziolowy

1 cukinia nadzienie: 
 400g twarogu 
 1 jajko 
 1 łyżeczka majonezu 
 50 g startego sera gouda 
 5 cm pora 
 100g pieczarek
 sól, pieprz, 
chilli 

 Cukinię przekroić na pół, wydrążyć środkową miękką część, doprawić solą, pieprzem i oliwą z oliwek i grillować cukinię z każdej strony, aż będzie trochę miękka. Osobno na patelni podsmażamy środkową miękką część z cukinii i pora (pokrojony w drobną kostkę), następnie dodajemy pieczarki i smażymy dalej na średnim ogniu ok. 6 minut. Doprawiamy solą, pieprzem i chilli. Do miski włożyć podsmażone pory i pieczarki, dodać pozostałe składniki nadzienia i dokładnie wymieszać. Dodać nadzienie do wnętrza cukinii i piec w nagrzanym piekarniku w 180 stopniach przez około 15 minut. Sos: 100 ml oleju słonecznikowego 30 ml octu z czerwonego wina 1 łyżeczka musztardy posiekany szczypiorek posiekany koperek posiekana natka pietruszki posiekany tymianek siekana mięta Umieść wszystkie składniki w misce i mieszaj, aż uzyskasz gęsty sos.
Więcej na ten temat