Roladki z piersi kurczaka
- 2 piersi z kurczaka
- 4 plastry szynki Parmeńskiej
- 8 listków szałwii
- 1/4 szklanki mąki pszennej
- 1/4 szklanki białego wina
- 1/4 szklanki bulionu z kurczaka
- 1/2 szklanki śmietany kremówki
- 1/4 szklanki startego sera Gorgonzola
- 2 łyżki masła
- sól i pieprz do smaku
- oliwa z oliwek
Rozbij piersi z kurczaka na cienkie kotlety, posól i popieprz obie strony. Na każdym kotleciku ułóż 2 plastry szynki i 2 listki szałwii, a następnie skręć w rulonik i umocuj wykałaczką.
Obtocz każdy rulonik w mące.
W dużym rondlu rozgrzej masło i oliwę z oliwek na średnim ogniu. Smaż ruloniki na złoty kolor z obu stron. Zdejmij z patelni i odłóż na bok.
Do rondla, w którym smażyłeś kurczaka, dodaj białe wino i bulion z kurczaka.
Gotuj na wolnym ogniu, aż sos zmniejszy swoją objętość o połowę.
Dodaj śmietanę i ser Gorgonzola. Gotuj na wolnym ogniu, aż ser się rozpuści, mieszając co jakiś czas.
Dodaj sól i pieprz do smaku.
Dodaj ruloniki z kurczaka do sosu, aby się rozgrzały.
Podawaj gorące na drobnym makaronie.
Faszerowane udka z kurczaka w boczku
- 4 udka z kurczaka
- 8 plastrów boczku
- 200 g sera feta
- 2 garście świeżego szpinaku
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- sól i pieprz do smaku
Rozgrzej piekarnik do temperatury 200°C.
Oczyść udko z kurczaka, a następnie naciągnij skórę i odetnij kość końcową, pozostawiając mięso na kości.
Umyj szpinak i osusz go. Czosnek obierz i posiekaj.
Rozdrobnij ser feta i wymieszaj z czosnkiem i oliwą z oliwek, a następnie dodaj szpinak i wymieszaj.
Napełnij każde udko z kurczaka kremem z fety i szpinaku, a następnie owiń je dwoma plasterkami boczku, tak aby boczek osłaniał mięso.
Przypraw kurczaka solą i pieprzem.
Umieść udka na blasze do pieczenia i piecz w piekarniku przez około 30-35 minut, aż mięso będzie dobrze upieczone.
Marokańskie faszerowane podudzia
- 4 podudzia z kurczaka
- 1 szklanka kaszy kuskus
- 1 cebula, drobno posiekana
- 2 ząbki czosnku, drobno posiekane
- 1/4 szklanki migdałów, posiekanych
- 1/4 szklanki rodzynek
- 2 łyżki posiekanego świeżego koperku
- 2 łyżki posiekanego świeżej kolendry
- 1/2 łyżeczki cynamonu
- 1/2 łyżeczki kurkumy
- 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej
- 1/2 łyżeczki kuminu
- sól i pieprz do smaku
- 2 łyżki masła
- 2 łyżki oliwy z oliwek
Rozgrzej piekarnik do temperatury 180°C.
W dużym garnku zagotuj 1 szklankę wody. Zdejmij garnek z ognia, wsyp kaszę kuskus i zamieszaj. Przykryj garnek pokrywką i odstaw na 10 minut, aż kasza wchłonie wodę.
Podudzia z kurczaka dokładnie osusz i przekrój wzdłuż kości i oderwij kość od mięsa. Posól i popieprz z obu stron.
Na dużej patelni rozgrzej 1 łyżkę masła i oliwy z oliwek. Wrzuć posiekaną cebulę i czosnek i smaż przez około 5 minut, aż będą miękkie i szkliste.
Dodaj do patelni kuskus, migdały, rodzynki, koper, kolendrę cynamon, gałkę muszkatołową, kumin, sól i pieprz. Wymieszaj składniki.
Napełnij każde podudzie z kurczaka kuskusem i zawiń, a następnie zamocuj końce patyczkami.
Na patelni rozgrzej pozostałe masło i oliwę z oliwek. Dodaj podudzia z kurczaka i smaż przez około 5 minut z każdej strony, aż będą złote.
Przełóż kurczaka na blaszkę do pieczenia i piecz w piekarniku przez około 30-35 minut, aż mięso będzie dobrze upieczone.