Pytanie na Śniadanie

Idealne nadzienia do kurczaka cz.2

Roladki z piersi kurczaka

  • 2 piersi z kurczaka
  • 4 plastry szynki Parmeńskiej
  • 8 listków szałwii
  • 1/4 szklanki mąki pszennej
  • 1/4 szklanki białego wina
  • 1/4 szklanki bulionu z kurczaka
  • 1/2 szklanki śmietany kremówki
  • 1/4 szklanki startego sera Gorgonzola
  • 2 łyżki masła
  • sól i pieprz do smaku
  • oliwa z oliwek

Rozbij piersi z kurczaka na cienkie kotlety, posól i popieprz obie strony. Na każdym kotleciku ułóż 2 plastry szynki i 2 listki szałwii, a następnie skręć w rulonik i umocuj wykałaczką.

Obtocz każdy rulonik w mące.

W dużym rondlu rozgrzej masło i oliwę z oliwek na średnim ogniu. Smaż ruloniki na złoty kolor z obu stron. Zdejmij z patelni i odłóż na bok.

Do rondla, w którym smażyłeś kurczaka, dodaj białe wino i bulion z kurczaka.

Gotuj na wolnym ogniu, aż sos zmniejszy swoją objętość o połowę.

Dodaj śmietanę i ser Gorgonzola. Gotuj na wolnym ogniu, aż ser się rozpuści, mieszając co jakiś czas.

Dodaj sól i pieprz do smaku.

Dodaj ruloniki z kurczaka do sosu, aby się rozgrzały.

Podawaj gorące na drobnym makaronie.


Faszerowane udka z kurczaka w boczku

  • 4 udka z kurczaka
  • 8 plastrów boczku
  • 200 g sera feta
  • 2 garście świeżego szpinaku
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • sól i pieprz do smaku

Rozgrzej piekarnik do temperatury 200°C.

Oczyść udko z kurczaka, a następnie naciągnij skórę i odetnij kość końcową, pozostawiając mięso na kości.

Umyj szpinak i osusz go. Czosnek obierz i posiekaj.

Rozdrobnij ser feta i wymieszaj z czosnkiem i oliwą z oliwek, a następnie dodaj szpinak i wymieszaj.

Napełnij każde udko z kurczaka kremem z fety i szpinaku, a następnie owiń je dwoma plasterkami boczku, tak aby boczek osłaniał mięso.

Przypraw kurczaka solą i pieprzem.

Umieść udka na blasze do pieczenia i piecz w piekarniku przez około 30-35 minut, aż mięso będzie dobrze upieczone.


Marokańskie faszerowane podudzia

  • 4 podudzia z kurczaka
  • 1 szklanka kaszy kuskus
  • 1 cebula, drobno posiekana
  • 2 ząbki czosnku, drobno posiekane
  • 1/4 szklanki migdałów, posiekanych
  • 1/4 szklanki rodzynek
  • 2 łyżki posiekanego świeżego koperku
  • 2 łyżki posiekanego świeżej kolendry
  • 1/2 łyżeczki cynamonu
  • 1/2 łyżeczki kurkumy
  • 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej
  • 1/2 łyżeczki kuminu
  • sól i pieprz do smaku
  • 2 łyżki masła
  • 2 łyżki oliwy z oliwek

Rozgrzej piekarnik do temperatury 180°C.

W dużym garnku zagotuj 1 szklankę wody. Zdejmij garnek z ognia, wsyp kaszę kuskus i zamieszaj. Przykryj garnek pokrywką i odstaw na 10 minut, aż kasza wchłonie wodę.

Podudzia z kurczaka dokładnie osusz i przekrój wzdłuż kości i oderwij kość od mięsa. Posól i popieprz z obu stron.

Na dużej patelni rozgrzej 1 łyżkę masła i oliwy z oliwek. Wrzuć posiekaną cebulę i czosnek i smaż przez około 5 minut, aż będą miękkie i szkliste.

Dodaj do patelni kuskus, migdały, rodzynki, koper, kolendrę cynamon, gałkę muszkatołową, kumin, sól i pieprz. Wymieszaj składniki.

Napełnij każde podudzie z kurczaka kuskusem i zawiń, a następnie zamocuj końce patyczkami.

Na patelni rozgrzej pozostałe masło i oliwę z oliwek. Dodaj podudzia z kurczaka i smaż przez około 5 minut z każdej strony, aż będą złote.

Przełóż kurczaka na blaszkę do pieczenia i piecz w piekarniku przez około 30-35 minut, aż mięso będzie dobrze upieczone.


Więcej na ten temat