Pieczeń ze schabu faszerowanego pieczarkami
- 700 g schabu
- 250 g pieczarek
- 2 cebule
- 1 kajzerka
- 1 łyżka listków tymianku
- 1 jajko
- około 4 łyżek zmielonych grzybów suszonych
- oliwa czarny
- pieprz
- sól
Schab rozcinamy na całej długości tak, aby powstał w miarę cienki, duży puc mięsa o grubości nie przekraczającej 1 cm. Możemy mięso odrobinę rozklepać. Na patelni podsmażamy pocięte pieczarki, cebulkę i zmielone w młynku lub malakserze grzyby suszone, w razie potrzeby dodajemy trochę masła lub oliwy. Masę zdejmujemy z patelni, dodajemy rozdrobnioną w malakserze bułkę kajzerkę z tymiankiem i mieszamy dokładnie. Doprawiamy solą i pieprzem. Masę rozkładamy równomiernie na całej płaszczyźnie mięsa i zwijamy tak, aby masa nie wypadała. Roladę związujemy i podsmażam przez kilka minut na patelni. Wstawiam do piekarnika nagrzanego do 180 C i pieczemy około 60 minut. Podaję na ciepło, tnąc ją na stole w plastry.
Kruchy schab w kremowym sosie koperkowym
- 600g schabu
- Łyżka musztardy
- Ząbek czosnku
- Małą cebula
- Sól, pieprz
- Łyżeczka słodkiej papryki
- Szczypta ostrej papryki
- Suszony tymianek
- Majeranek
- Oregano
- Masło klarowane
- Mąka pszenna do obtoczenia mięsa i zagęszczenia sosu
- 0,5l bulionu warzywnego
- Łyżka śmietany 12%
- Pęczek koperku
- 2kg ziemniaków
Czosnek, cebulę i musztardę razem mixujemy, dodajemy wszystkie przyprawy i ucieramy na wilgotną pastę. Powstałą pastą nacieramy schab i odstawiamy do lodówki na całą noc.
Zamarynowany schab kroimy w 1,5cm plastry, obtaczamy w mące, obsmażamy z obu stron na maśle klarowanym, zalewamy gorącym bulionem do zakrycia mięsa. Zmniejszamy ogień do minimum i gotujemy 2 godziny. Z garnka wyjmujemy mięso. Czubatą łyżkę mąki rozrabiamy w połowie szklanki wody, wlewamy do garnka, zagotowujemy i gotujemy aż sos zgęstnieje. Do śmietany dodajemy łyżkę sosu, mieszamy i dodajemy do garnka z sosem, mieszamy i posypujemy świeżym koperkiem. Podajemy z gotowanymi ziemniakami.
Bitki ze schabu duszone w jabłkach i sosie cebulowym
- 0,5kg schabu wieprzowego
- ¾ szklanki cydru
- Szklanka bulionu
- 3 białe cebule
- 4 jabłka, najlepiej renety
- 2-3 łyżki oleju
- 1 łyżka masła
- 1 łyżka świeżego tymianku lub 1 łyżeczka suszonego
- łyżka cukru
- sól i pieprz do smaku
- 200g kaszy gryczanej
- 200g kiszonej kapusty
- Szczypta kminku
Jabłka obieramy i kroimy na ósemki. Na niewielkiej patelni rozgrzewamy masło z niewielką ilością oleju, dodajemy cukier i wrzucamy jabłka. Podsmażamy do zrumienienia z obu stron, odstawiamy na bok. Cebulę kroimy w piórka. Mięso osuszamy ręcznikiem papierowym. Doprawiamy solą i pieprzem. Na drugiej patelni rozgrzewamy 1 łyżkę oleju, wrzucamy cebulę i tymianek, oprószamy solą. Smażymy, aż stanie się miękka i szklista, następnie zdejmujemy z patelni.
Na patelnię po cebuli dodajemy niewielką ilość oleju, smażymy schab aż nabierze złotego koloru. Odwracamy na drugą stronę, dorzucamy cebulę, podsmażamy do zrumienienia mięsa. Dolewamy cydr, dusimy na niewielkim ogniu przez ok. 10 min., aż większość płynu odparuje, na mięsie układamy jabłka i dolewamy bulion, dusimy pod przykryciem aż mięso będzie miękkie. Gotowe bitki podajemy z gotowaną kaszą gryczaną i surówką z kiszonej kapusty z kminkiem.
Kotleciki ze schabu z szynką parmeńską i sosem tuńczykowo – szałwiowym
- 300 g schabu wieprzowego (4 plastry)
- 4 plasterki szynki parmeńskiej
- 4 liście szałwii
- 80 ml białego wina
- 50 g mąki pszennej
- 3 łyżki masła
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- Tuńczyk w puszce
- Cebula szalotka
- Ząbek czosnku
- Dwie łyżki kaparów
- Dwie cukinie
- Marchew
- Pomidorki koktajlowe
Schab kroimy na cienkie plasterki, ubijamy tłuczkiem do mięsa na cienkie kotleciki. Na każdym plastrze układamy plaster szynki parmeńskiej i liść szałwii, przypinamy je do mięsa wykałaczką. Każdy kawałek mięsa od dołu obtaczamy w mące. Na rozgrzanej patelni obsmażamy kotleciki aż nabiorą złocistego koloru, zdejmujemy z patelni mięso i dorzucamy kapary, drobno posiekaną szalotkę i czosnek, chwilę obsmażamy i dolewamy białe wino, gdy wino odparuje o połowę dorzucamy odsączonego tuńczyka i dodajemy śmietankę, gdy sos zgęstnieje wkładamy do niego obsmażone kotleciki i dusimy ok 5 minut, następnie wykładamy na talerz polewając sosem, podajemy z wstążkami z cukinii i marchwi zasmażanymi na maśle z pomidorkami koktajlowymi.