Pytanie na Śniadanie

Ciasto drożdżowe bez tajemnic cz.1

Kanelbullar, szwedzkie drożdżowe bułeczki cynamonowe 

Składniki na ciasto: 

  • 450-500 g mąki pszennej 
  • 40 g cukru 
  • 25 g świeżych drożdży 
  • 250 ml ciepłego mleka 
  • 80 g masła 
  • 1 płaska łyżeczka soli 
  • 1 jajko rozkłócone 

Składniki na nadzienie: 

  • 80 g miękkiego masła 
  • 1 łyżka cynamonu 
  • 1/2 łyżeczki kardamonu 
  • 1 laska waniliowa 
  • 80 g brązowego cukru 

Dodatkowo: 

  • 1 jajko rozkłócone 
  • cukier 

Do miski wkruszamy drożdże, dodajemy 250 ml ciepłego (ciepłego)mleka i mieszamy do połączenia. Następnie dodajemy masło i cukier, dalej mieszamy. W osobnej misce odmierzamy 450 g mąki, sól, mieszamy. Łączymy z mlekiem a na koniec dodajemy rozkłócone jajko i wyrabiamy ciasto, kilka minut w robocie planetarnym lub ręcznie. Po wyrobieniu ciasta, odstawiamy je w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na ok. 1 godzinę. Miskę z ciastem przykrywamy ścierką kuchenną. W czasie, gdy ciasto wyrasta przygotowujemy nadzienie – łączymy wszystkie składniki – masło, cynamon, kardamon i cukry w misce. Po upływie godziny ciasto powinno podwoić swoją objętość, wyjmujemy je z miski i ponownie zagniatamy dłońmi. Rozwałkowujemy ciasto na prostokąt o wymiarach 40 x 50 cm. Smarujemy je dokładnie nadzieniem i składamy na trzy razy, jak list. Najpierw dolną część do połowy ciasta, a na to nakładamy górną część. Następnie lekko rozwałkowujemy ciasto. Tak przygotowane ciasto jest gotowe do wycinania. Wycinamy paski, rolujemy je i zwijamy w ślimaczek, końcówki podwijamy pod spód. Jeśli nie mamy zdolności manualnych możemy zwinąć ciasto w rulon i kroić niezbyt grube ślimaczki Po uformowaniu bułeczek, odstawiamy je na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia, przykrywamy ściereczką i zostawiamy na 30 -45 minut do ponownego wyrośnięcia. Nagrzewamy piekarnik do 200°C – grzanie góra-dół. Wkładamy do piekarnika na 12 min.


Paszteciki z grzybami i kapustą

Składniki na paszteciki: 

  • 2 żółtka 
  • 50 g miękkiego masła 
  • 20 g świeżych drożdży 
  • 150 ml ciepłego mleka 
  • łyżeczka cukru 
  • 200 g mąki pszennej 
  • 1/2 łyżeczki soli 
  • 50 g suszonych grzybów leśnych lub mrożonych 
  • 250 g kapusty kiszonej 
  • średnia cebula 
  • masło, olej 
  • sól, pieprz 

Składniki na barszczyk: 

  • 3 kg buraków 
  • 600 ml zakwasu z buraków  
  • 3 marchewki, 
  • 2 korzenie pietruszki, 
  • 1 por, 
  • 2 opalone cebule, 
  • 1 główka czosnku 
  • 2 kwaśne jabłka np. Szara Reneta 
  • 3 suszone podgrzybki 
  • 4 suszone śliwki 
  • 3 liście laurowe 
  • 4 ziarna ziela angielskiego 
  • 1 łyżeczka pieprzu (w ziarnach) 
  • sok z buraków 500 ml 

Do smaku, po odcedzeniu: 

  • sól, 
  • świeżo mielony pieprz, 
  • majeranek, 
  • ocet jabłkowy (ok. 20-40 ml) 

Warzywa pokrój w mniejsze kawałki. Zalej wodą. Dodaj przyprawy i gotuj ok godziny. Na koniec dolej sok i ocet. Dopraw do smaku. Przepis: Jeśli korzystasz z grzybów suszonych, przepłucz je, namocz w ciepłej wodzie i pozostaw na kilka godzin lub na całą noc, a następnie ugotuj je w wodzie, w której się moczyły. Jeśli używasz grzybów mrożonych, rozmroź je i odsącz z nadmiaru wody. Cebulę pokrój w drobną kostkę, podobnie grzyby, a następnie przesmaż razem na łyżce masła. Kapustę kiszoną przepłucz, odsącz i drobno posiekaj. Smaż razem z cebulą i grzybami przez około 20 minut, w razie potrzeby dodaj łyżkę oleju. Dopraw solą i pieprzem do smaku. W niewielkiej misce rozetrzyj drożdże z cukrem i zalej mlekiem. Odstaw na kilkanaście minut - zaczyn się uaktywni. Mąkę przesiej do dużej miski, dodaj sól, wlej drożdżowy zaczyn i wymieszaj. Mieszając dalej dodaj żółtka i wyrabiaj całość, aż ciasto będzie gładkie. Dodaj masło i wyrabiaj jeszcze kilka minut. Na początku mieszałam dłonią, a potem użyłam miksera ze spiralną końcówką. Miskę przykryj ściereczką i odstaw do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na około godzinę. Ciasto wyłóż na podsypany mąką blat, rozwałkuj na prostokąt. Podziel na dwa wąskie pasy, a każdy z nich jeszcze na pół, tym razem w poprzek. Farsz podziel na cztery części i wyłóż na przygotowane kawałki ciasta - mniej więcej w 2/3 szerokości. Chwyć brzeg bliżej farszu i zawiń przyklejając ciasto w 2/3 szerokości. następnie chwyć drugi brzeg i zawiń w drugą stronę dobrze sklejając ciasto. Blachę wyłóż papierem do pieczenia, delikatnie przenieś na nią paszteciki ułóż łączeniem ciasta do dołu. Posmaruj mlekiem i, jeśli masz ochotę, posyp makiem. Pokrój na kilkucentymetrowe kawałki - jedynie nacinając lub krojąc do końca. Piecz 25-30 minut w temperaturze 180 C. Podawaj z czerwonym barszczykiem.


Brioche bread pudding z malinami 

  • 1 chałka, pokrojona w kostkę 
  • 3 łyżki organicznego cukru trzcinowego, 
  • starta skórka z jednej pomarańczy 
  • 1/4 łyżeczki drobnoziarnistej soli morskiej 
  • 2 duże jajka 
  • 1/2 szklanki śmietanki 30% 
  • 1 szklanka pełnego mleka 
  • 1 łyżeczka czystego ekstraktu waniliowego 
  • 1 szklanka malin 

Składniki na lemon curd: 

  • 4 jajka 
  • 4 cytryny 
  • 100 g masła 
  • 100 g cukru 

Chałkę przełóż do formy do zapiekania. Resztę składników razem wymieszaj i zalej chałkę. Piecz w piekarniku 30 min w temperaturze 180 stopni.

Lemon curd: Aby przygotować krem, zetrzyj skórkę z 2 cytryn, a ze wszystkich wyciśnij sok, przelej go przez sitko do rondelka. Do soku dodaj jajka i cukier, całość wymieszaj rózgą. Krem podgrzewaj na małym ogniu, cały czas mieszając. Gdy krem będzie ciepły, dodaj połowę masła i nie przestawaj mieszać. Gdy masa się zagotuje, ściągnij rondelek z ognia, dodaj pozostałe masło, wymieszaj. Podawaj z puddingiem.

Więcej na ten temat