Ryż smażony z warzywami i serem halloumi
- 100 g ugotowanego brązowego ryżu basmati
- 2 czerwone cebule
- ½ papryki czerwonej
- ½ papryki żółtej
- ½ papryki zielonej
- 1 cukinia
- 30 g orzechów nerkowca
- 2 ząbki czosnku
- 400 g cieciorki z puszki
- 200 g sera halloumi
- ½ łyżeczki chili
- pęczek natki pietruszki
- 6 łyżek oliwy
- sól
Cieciorkę umyj i pozostaw namoczoną w wodzie na 10 minut.
W tym czasie zblenduj razem: pietruszkę, nerkowce, ½ łyżeczki soli i 3 łyżki oliwy, aby zrobić pesto. Odstaw na bok.
Teraz na grillowanej patelni rozgrzej resztę oliwy a następnie dodaj posiekany czosnek, pokrojone w krążki cebule i pokrojony w kostkę ser halloumi. Smaż chwilę a następnie dodaj wszystkie pozostałe warzywa: pokrojoną w kostkę cukinię oraz pokrojone w słupki papryki. Dodaj chili i sól i smaż aż warzywa będą al dente.
Teraz na talerz wyłóż ryż, następnie ser i warzywa z patelni, a na wierzchu nałóż pesto. Gotowe!
Indochiński ryż podsmażany z warzywami i rybą na ostro
- 100 g ugotowanego ryżu
- 100 g łososia
- ½ cebuli
- 1 łyżka czosnku
- 1 łyżeczka imbiru
- 1 łyżka pasty chilli
- 1 łyżeczka ketchupu
- 1 łyżeczka octu
- 1 łyżeczka białego pieprzu
- 1 marchewka w kostkach
- 2 łyżki zielonego groszku
- 1 łyżka świeżej kolendry
- 4 łyżki dymki
- 1 łyżeczka cukru
- sól
- 3-4 łyżki oleju
Rozgrzej olej w woku, następnie dodaj łososia oraz drobno pokrojone: cebulę, czosnek i imbir. Smaż 2- 3 min. Teraz dodaj marchewkę, groszek i 3 łyżki dymki. Mieszaj kolejne 2 min.
Dodaj ryż, biały pieprz, sól, cukier, pastę chili, ketchup i ocet. Wszystko razem wymieszaj i smaż około 3 min. dodając kolendrę i resztę dymki.
Kheer – najsłynniejszy deser indyjski
- 4 szklanki mleka
- ¼ szklanki ryżu
- ¼ szklanki wody
- 1 łyżka masła klarowanego
- 20 szt. migdałów niesolonych
- 20 szt. pistacji niesolonych
- 2 łyżki rodzynek
- 7-8 nitek szafranu
- ½ łyżeczki mielonego kardamonu
- 8-10 łyżek cukru
W garnku z grubym dnem rozgrzej wodę, następnie wlej mleko. Cały czas mieszaj, żeby mleko się nie przypaliło.
Teraz dodaj ryż (najpierw wypłucz go kilka razy dokładnie) i szafran (uprzednio namoczony w ½ szklanki wody). Mieszaj 3-4 min i dosyp cukier oraz mielony kardamon. Dotuj powoli, aż ryż zrobi się miękki.
Dodaj połowę migdałów, pistacje i rodzynki. Wymieszaj i wyłącz.
Osobno, na małej patelni rozgrzej masło klarowane i lekko podsmaż pozostałe migdały i pistacje.
Wlej do miski kheer i udekoruj podsmażonymi migdałami i pistacjami.
Faszerowana papryka
- 5 sztuk papryki czerwonej
Farsz:
- 250 g ryżu
- 250 g cebuli
- 175 g marchewki
- 500 g cukinii
- 550 g pieczarek
- 5 g natki pietruszki
- 2 g natki koperku
- 50 g pulpy pomidorowej
Przyprawy:
- 1 łyżka soli
- 1 łyżka cząbru
- 1 łyżeczka lubczyku
- 1/3 łyżeczki chilli
- 1/3 łyżeczki pieprzu
Wywar warzywny do gotowania:
- 100 g pulpy pomidorowej
Drobno pokroić cebulę, potem zetrzeć na małych oczkach marchewkę, cukinię i pieczarki (pieczarki oddzielnie).
Na patelni, na rozgrzanym oleju smażyć cebulę aż będzie miękka. Dodać pulpę pomidorową, smażyć przez 5 minut, dodać wszystkie przyprawy, mieszać i smażyć jeszcze 4 minuty. Dodać startą marchewkę, cukinię i szklankę wody i gotować aż warzywa będą miękie.
Ryż dokładnie wypłukać zimną wodą, dodać do warzyw, następnie dodać drobno posiekane zioła, wymieszać i odstawić.
Odzielnie smażyć pieczarki (przez 10 minut). Przyprawić solą i pieprzem, następnie dodać do reszty warzyw. Farsz gotowy.
Napełnić papryki farszem, włożyć do garnka, zalać bulionem warzywnym i gotować na małym ogniu przez 2 godziny.
Faszerowane papryki podawać ze śmietaną i pieczywem.
Rumuński pilaf
- 300 g ryżu
- 1 l wody (wywaru rosołowego)
- 4 udka z kurczaka (ok. 1 kg)
- 100 g marchewki
- 200 g pomidorów
- 200-250 g cebuli
- 1/2 łyżeczki cząbru lub tymianku
- szczypta lubczyku
- 3 liście laurowe
- 1 łyżeczka soli
- 1/2 łyżeczki papryki
Zacznij od włożenia udek kurczaka do garnka. Zalej je 1,5 litra wody z 1 łyżeczką soli. Gotuj na średnim ogniu przez 30-40 minut (lub do ugotowania mięsa).Co jakiś czas zbieraj i wyrzucaj tworzącą się na powierzchni pianę. Po ugotowaniu odstaw wodę na bok i wyjmij udka, pozwalając im ostygnąć. Po ostygnięciu nożem odetnij podudzia (pałki) i odłóż je na bok (później je usmażymy i podamy na wierzchu ryżu). Udka wyfiletuj, usuń skórkę i pokrój mięso na małe kawałki.
W międzyczasie przygotuj warzywa: drobno posiekaj cebulę i koperek, zetrzyj marchewkę na tarce o małych oczkach, pokrój pomidory w drobną kostkę.
W rondlu rozgrzej 3-4 łyżki oleju i podsmażaj cebulę przez 5 minut na średnim ogniu. Następnie dodaj marchewkę i smaż dalej przez 5 minut (marchewka ma być miękka). Dodaj pomidory, przecier pomidorowy, wymieszaj i smaż jeszcze przez 5 minut. Dodaj przyprawy (cząber, lubczyk, liście laurowe, sól i pieprz), ryż (uprzednio wypłukany w wodzie) i mięso pokrojone na małe kawałki.
Mieszaj przez kolejne 2 minuty, a następnie dolej 1 litr wody/wywaru, w którym gotowały się udka. Zmniejsz ogień i gotuj jeszcze przez 25-30 minut. Pamiętaj o mieszaniu od czasu do czasu, aby ryż się nie skleił i nie przypalił.
Po 30 minutach ryż powinien być gotowy, a cała zawartość kremowa. Teraz dodaj koperek, wymieszaj i wyłącz ogień.
Oddzielnie na patelni, na 2-3 łyżkach oleju usmaż ugotowane pałki z kurczaka, po 1-2 minuty z każdej strony. Mają się zarumienić, a skórka ma być chrupiąca. Jeśli nie chcesz komplikować sobie tego kroku, możesz drobno posiekać mięso z “pałek” i dodać je do garnka wraz z resztą mięsa.
Placki z ryżem i sosem beszamelowym
Placki:
- 200 g ugotowanego ryżu
- 1 jajko
- 50 g sera dojrzewającego
- chilli
- natka pietruszki
Sos:
- 500 ml mleka
- 4 łyżki mąki pszennej
- 50 g masła
- 100 g mocnego sera cheddar
Placki: Wymieszaj wszystkie składniki, uformuj małe kotlety i smaż je na patelni, aż uzyskają złoty kolor.
Sos: Wlej mleko do dużego rondla, dodaj mąkę i masło. Ustaw ogień na średni i zacznij ubijać miksturę. Ubijaj szybko, aż masło się roztopi i mieszanina się zagotuje – mąka zniknie, a sos zacznie gęstnieć.
Ubijaj przez kolejne 2 minuty, aż sos zacznie bulgotać, a następnie dodaj starty mocny ser cheddar (lub 50 g startego sera cheddar, 50 g pokruszonego sera pleśniowego), mieszaj aż się rozpuści.