Pytanie na Śniadanie

Dania z ryżem według przepisów Lorka i Tapiego cz.1

Ryż smażony z warzywami i serem halloumi  

  • 100 g ugotowanego brązowego ryżu basmati  
  • 2 czerwone cebule  
  • ½ papryki czerwonej 
  • ½ papryki żółtej 
  • ½ papryki zielonej  
  • 1 cukinia  
  • 30 g orzechów nerkowca  
  • 2 ząbki czosnku  
  • 400 g cieciorki z puszki  
  • 200 g sera halloumi  
  • ½ łyżeczki chili  
  • pęczek natki pietruszki  
  • 6 łyżek oliwy  
  • sól  

Cieciorkę umyj i pozostaw namoczoną w wodzie na 10 minut. 

W tym czasie zblenduj razem: pietruszkę, nerkowce, ½ łyżeczki soli i 3 łyżki oliwy, aby zrobić pesto. Odstaw na bok.  

Teraz na grillowanej patelni rozgrzej resztę oliwy a następnie dodaj posiekany czosnek, pokrojone w krążki cebule i pokrojony w kostkę ser halloumi. Smaż chwilę a następnie dodaj wszystkie pozostałe warzywa: pokrojoną w kostkę cukinię oraz pokrojone w słupki papryki. Dodaj chili i sól i smaż aż warzywa będą al dente.  

Teraz na talerz wyłóż ryż, następnie ser i warzywa z patelni, a na wierzchu nałóż pesto. Gotowe!  


Indochiński ryż podsmażany z warzywami i rybą na ostro 

  • 100 g ugotowanego ryżu 
  • 100 g łososia  
  • ½ cebuli  
  • 1 łyżka czosnku  
  • 1 łyżeczka imbiru  
  • 1 łyżka pasty chilli  
  • 1 łyżeczka ketchupu  
  • 1 łyżeczka octu  
  • 1 łyżeczka białego pieprzu  
  • 1 marchewka w kostkach  
  • 2 łyżki zielonego groszku 
  • 1 łyżka świeżej kolendry  
  • 4 łyżki dymki  
  • 1 łyżeczka cukru  
  • sól  
  • 3-4 łyżki oleju  

Rozgrzej olej w woku, następnie dodaj łososia oraz drobno pokrojone: cebulę, czosnek i imbir. Smaż 2- 3 min. Teraz dodaj marchewkę, groszek i 3 łyżki dymki. Mieszaj kolejne 2 min.  

Dodaj ryż, biały pieprz, sól, cukier, pastę chili, ketchup i ocet. Wszystko razem wymieszaj i smaż około 3 min. dodając kolendrę i resztę dymki. 


Kheer – najsłynniejszy deser indyjski 

  • 4 szklanki mleka  
  • ¼ szklanki ryżu  
  • ¼ szklanki wody  
  • 1 łyżka masła klarowanego  
  • 20 szt. migdałów niesolonych 
  • 20 szt. pistacji niesolonych 
  • 2 łyżki rodzynek 
  • 7-8 nitek szafranu  
  • ½ łyżeczki mielonego kardamonu  
  • 8-10 łyżek cukru 

W garnku z grubym dnem rozgrzej wodę, następnie wlej mleko. Cały czas mieszaj, żeby mleko się nie przypaliło.  

Teraz dodaj ryż (najpierw wypłucz go kilka razy dokładnie) i szafran (uprzednio namoczony w ½ szklanki wody). Mieszaj 3-4 min i dosyp cukier oraz mielony kardamon. Dotuj powoli, aż ryż zrobi się miękki. 

Dodaj połowę migdałów, pistacje i rodzynki. Wymieszaj i wyłącz.  

Osobno, na małej patelni rozgrzej masło klarowane i lekko podsmaż pozostałe migdały i pistacje.  

Wlej do miski kheer i udekoruj podsmażonymi migdałami i pistacjami. 


Faszerowana papryka 

  • 5 sztuk papryki czerwonej 

Farsz: 

  • 250 g ryżu 
  • 250 g cebuli 
  • 175 g marchewki 
  • 500 g cukinii 
  • 550 g pieczarek 
  • 5 g natki pietruszki 
  • 2 g natki koperku 
  • 50 g pulpy pomidorowej 

Przyprawy: 

  • 1 łyżka soli 
  • 1 łyżka cząbru 
  • 1 łyżeczka lubczyku 
  • 1/3 łyżeczki chilli 
  • 1/3 łyżeczki pieprzu 

Wywar warzywny do gotowania: 

  • 100 g pulpy pomidorowej 

Drobno pokroić cebulę, potem zetrzeć na małych oczkach marchewkę, cukinię i pieczarki (pieczarki oddzielnie). 

Na patelni, na rozgrzanym oleju smażyć cebulę aż będzie miękka. Dodać pulpę pomidorową, smażyć przez 5 minut, dodać wszystkie przyprawy, mieszać i smażyć jeszcze 4 minuty. Dodać startą marchewkę, cukinię i szklankę wody i gotować aż warzywa będą miękie.  

Ryż dokładnie wypłukać zimną wodą, dodać do warzyw, następnie dodać drobno posiekane zioła, wymieszać i odstawić.

Odzielnie smażyć pieczarki (przez 10 minut). Przyprawić solą i pieprzem, następnie dodać do reszty warzyw. Farsz gotowy.  

Napełnić papryki farszem, włożyć do garnka, zalać bulionem warzywnym i gotować na małym ogniu przez 2 godziny. 

Faszerowane papryki podawać ze śmietaną i pieczywem. 


Rumuński pilaf 

  • 300 g ryżu 
  • 1 l wody (wywaru rosołowego) 
  • 4 udka z kurczaka (ok. 1 kg) 
  • 100 g marchewki 
  • 200 g pomidorów 
  • 200-250 g cebuli 
  • 1/2 łyżeczki cząbru lub tymianku 
  • szczypta lubczyku 
  • 3 liście laurowe 
  • 1 łyżeczka soli 
  • 1/2 łyżeczki papryki  

Zacznij od włożenia udek kurczaka do garnka. Zalej je 1,5 litra wody z 1 łyżeczką soli. Gotuj na średnim ogniu przez 30-40 minut (lub do ugotowania mięsa).Co jakiś czas zbieraj i wyrzucaj tworzącą się na powierzchni pianę. Po ugotowaniu odstaw wodę na bok i wyjmij udka, pozwalając im ostygnąć. Po ostygnięciu nożem odetnij podudzia (pałki) i odłóż je na bok (później je usmażymy i podamy na wierzchu ryżu). Udka wyfiletuj, usuń skórkę i pokrój mięso na małe kawałki.  

W międzyczasie przygotuj warzywa: drobno posiekaj cebulę i koperek, zetrzyj marchewkę na tarce o małych oczkach, pokrój pomidory w drobną kostkę.  

W rondlu rozgrzej 3-4 łyżki oleju i podsmażaj cebulę przez 5 minut na średnim ogniu. Następnie dodaj marchewkę i smaż dalej przez 5 minut (marchewka ma być miękka). Dodaj pomidory, przecier pomidorowy, wymieszaj i smaż jeszcze przez 5 minut. Dodaj przyprawy (cząber, lubczyk, liście laurowe, sól i pieprz), ryż (uprzednio wypłukany w wodzie) i mięso pokrojone na małe kawałki.  

Mieszaj przez kolejne 2 minuty, a następnie dolej 1 litr wody/wywaru, w którym gotowały się udka. Zmniejsz ogień i gotuj jeszcze przez 25-30 minut. Pamiętaj o mieszaniu od czasu do czasu, aby ryż się nie skleił i nie przypalił.  

Po 30 minutach ryż powinien być gotowy, a cała zawartość kremowa. Teraz dodaj koperek, wymieszaj i wyłącz ogień.  

Oddzielnie na patelni, na 2-3 łyżkach oleju usmaż ugotowane pałki z kurczaka, po 1-2 minuty z każdej strony. Mają się zarumienić, a skórka ma być chrupiąca. Jeśli nie chcesz komplikować sobie tego kroku, możesz drobno posiekać mięso z “pałek” i dodać je do garnka wraz z resztą mięsa.  


Placki z ryżem i sosem beszamelowym 

Placki: 

  • 200 g ugotowanego ryżu 
  • 1 jajko 
  • 50 g sera dojrzewającego 
  • chilli 
  • natka pietruszki 

Sos: 

  • 500 ml mleka 
  • 4 łyżki mąki pszennej 
  • 50 g masła 
  • 100 g mocnego sera cheddar 

Placki: Wymieszaj wszystkie składniki, uformuj małe kotlety i smaż je na patelni, aż uzyskają złoty kolor. 

Sos: Wlej mleko do dużego rondla, dodaj mąkę i masło. Ustaw ogień na średni i zacznij ubijać miksturę. Ubijaj szybko, aż masło się roztopi i mieszanina się zagotuje – mąka zniknie, a sos zacznie gęstnieć. 

Ubijaj przez kolejne 2 minuty, aż sos zacznie bulgotać, a następnie dodaj starty mocny ser cheddar (lub 50 g startego sera cheddar, 50 g pokruszonego sera pleśniowego), mieszaj aż się rozpuści. 

Więcej na ten temat