Pytanie na Śniadanie

Śniadanie na słodko - pączki indyjskie vs. pączki rumuńskie

Idlis – pączki ryżowe na parze 

Pączki: 

  • ½ szklanki soczewicy urad  
  • 1 szklanka ryżu 
  • 2 łyżki płatków ryżowych  
  • ½ łyżeczka soli 
  • woda  

Dip: 

  • 200 g orzechów ziemnych niesolonych 
  • 2 cm imbiru 
  • 3-4 suszone chili 
  • 1 łyżka suszonych liści curry 
  • 1 łyżeczka czarnej gorczycy 
  • 5-6 łyżek oleju 
  • woda 
  • sól 

Soczewicę umyj i mocz w zimnej wodzie przez 6 godzin. Tak samo ryż. Płatki ryżowe wypłucz starannie na sitku. 

Odsącz soczewicę i dodaj do blendera razem z płatkami ryżowymi. Dodając po trochu wody zrób gęstą, gładką masę. Podobnie zrób z ryżem i zrób taką samą masę. Potem przelej do dużej miski obie masy, wymieszaj dokładnie i przykryj miską.  

Rozgrzej piekarnik do 50 stopni i pozostaw tak na 10-12 min. Potem wyłącz piekarnik i wstaw tam miskę na 12 godz. aż ciasto sfermentuje.  

Następnie ugotuj pączuszki na parze. 

W zależności od posiadanych naczyń, można to zrobić na kilka sposobów: w specjalnym garnku do idlis, w bambusowym pudełku z kuchni chińskiej, w zwykłym garnku z koszyczkiem do gotowania na parze, w garnku z gotującą się wodą, na który naciągamy wcześniej gazę/tetrę i mocno obwiązujemy.  

W każdym z tych przypadków formujemy małe, płaskie pączki, umieszczamy w naczyniu z parą i przykrywamy. Parujemy przez 10-12 min. 

Dip: 

Włóż orzechy i imbir do blendera i dodając po trochu wodę zrób bardzo gładką masę a następnie wlej do miski. trzymaj obok. Teraz na małej patelni rozgrzej olej i dodaj suszone chili, czarną gorczycę i liście curry i smaż 1 min. potem wlej wszystko do wcześniej zrobionej masy. dodaj sól i wymieszaj. Serwuj razem z idlis.


Papanasi z sosem truskawkowym 

Pączki: 

  • 300 g tłustego twarogu  
  • 200 g mąki pszennej 
  • 1 jajko 
  • 50 g cukru 
  • skórka starta z 1 cytryny 
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia 
  • olej słonecznikowy (do smażenia)  
  • sól 

Sos: 

  • 500 g truskawek 
  • starta skórka z 1 cytryny 
  • 1 opakowanie cukru waniliowego 
  • 50 g cukru brązowego albo białego 
  • 50 g masła 

Pączki: Rozgniatamy twaróg widelcem. Mieszamy go z jajkiem, skórką z cytryny, cukrem i szczyptą soli.  

Przesiewamy mąkę przez sitko i mieszamy z proszkiem do pieczenia. Dodajemy mąkę do wcześniej przygotowanego twarogu z jajkiem. Dokładnie mieszamy wszystkie składniki, najlepiej rękami. 

Formujemy niewielkie kółka. 

Rozgrzewamy olej na średnim ogniu (ważne, żeby olej nie był bardzo gorący - przy zbyt gorącym oleju pączki nie usmażą się w środku). Smażymy ok. 1,5 min z każdej strony (do momentu, kiedy będą ładnie zarumienione).  

Sos: Wszystkie składniki (oprócz masła) przekładamy do rondelka, mieszamy i gotujemy do całkowitego rozgotowania się truskawek. Na sam koniec dodajemy masło i blendujemy - sos gotowy. 


Więcej na ten temat