Idlis – pączki ryżowe na parze
Pączki:
- ½ szklanki soczewicy urad
- 1 szklanka ryżu
- 2 łyżki płatków ryżowych
- ½ łyżeczka soli
- woda
Dip:
- 200 g orzechów ziemnych niesolonych
- 2 cm imbiru
- 3-4 suszone chili
- 1 łyżka suszonych liści curry
- 1 łyżeczka czarnej gorczycy
- 5-6 łyżek oleju
- woda
- sól
Soczewicę umyj i mocz w zimnej wodzie przez 6 godzin. Tak samo ryż. Płatki ryżowe wypłucz starannie na sitku.
Odsącz soczewicę i dodaj do blendera razem z płatkami ryżowymi. Dodając po trochu wody zrób gęstą, gładką masę. Podobnie zrób z ryżem i zrób taką samą masę. Potem przelej do dużej miski obie masy, wymieszaj dokładnie i przykryj miską.
Rozgrzej piekarnik do 50 stopni i pozostaw tak na 10-12 min. Potem wyłącz piekarnik i wstaw tam miskę na 12 godz. aż ciasto sfermentuje.
Następnie ugotuj pączuszki na parze.
W zależności od posiadanych naczyń, można to zrobić na kilka sposobów: w specjalnym garnku do idlis, w bambusowym pudełku z kuchni chińskiej, w zwykłym garnku z koszyczkiem do gotowania na parze, w garnku z gotującą się wodą, na który naciągamy wcześniej gazę/tetrę i mocno obwiązujemy.
W każdym z tych przypadków formujemy małe, płaskie pączki, umieszczamy w naczyniu z parą i przykrywamy. Parujemy przez 10-12 min.
Dip:
Włóż orzechy i imbir do blendera i dodając po trochu wodę zrób bardzo gładką masę a następnie wlej do miski. trzymaj obok. Teraz na małej patelni rozgrzej olej i dodaj suszone chili, czarną gorczycę i liście curry i smaż 1 min. potem wlej wszystko do wcześniej zrobionej masy. dodaj sól i wymieszaj. Serwuj razem z idlis.
Papanasi z sosem truskawkowym
Pączki:
- 300 g tłustego twarogu
- 200 g mąki pszennej
- 1 jajko
- 50 g cukru
- skórka starta z 1 cytryny
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- olej słonecznikowy (do smażenia)
- sól
Sos:
- 500 g truskawek
- starta skórka z 1 cytryny
- 1 opakowanie cukru waniliowego
- 50 g cukru brązowego albo białego
- 50 g masła
Pączki: Rozgniatamy twaróg widelcem. Mieszamy go z jajkiem, skórką z cytryny, cukrem i szczyptą soli.
Przesiewamy mąkę przez sitko i mieszamy z proszkiem do pieczenia. Dodajemy mąkę do wcześniej przygotowanego twarogu z jajkiem. Dokładnie mieszamy wszystkie składniki, najlepiej rękami.
Formujemy niewielkie kółka.
Rozgrzewamy olej na średnim ogniu (ważne, żeby olej nie był bardzo gorący - przy zbyt gorącym oleju pączki nie usmażą się w środku). Smażymy ok. 1,5 min z każdej strony (do momentu, kiedy będą ładnie zarumienione).
Sos: Wszystkie składniki (oprócz masła) przekładamy do rondelka, mieszamy i gotujemy do całkowitego rozgotowania się truskawek. Na sam koniec dodajemy masło i blendujemy - sos gotowy.