Skrzydełka w cieście piwnym z coleslawem z czerwonej kapusty
- 500g skrzydełek drobiowych
- ¼ czerwonej kapusty
- 1 jabłko
- 1 marchewka
- Mały pęczek natki pietruszki
- 2 łyżki majonezu
- Sok z ½ cytryny
- Sól, pieprz do smaku
Składniki ciasta:
- 100g mąki ziemniaczanej
- 100 g zwykłej maki pszennej – plus extra do obtoczenia skrzydełek
- 1 łyżeczka proszku do pieczenie
- Ok 150ml ciemnego piwa
- Ok 100ml lodowatej wody gazowanej
- Sól, pieprz cayenne, oregano
Ciasto - w naczyniu połączyć obie mąki z solą i proszkiem do pieczenia. Kolejno dodać płyn i wymieszać. Ewentualne gródki można pozostawić – będą chrupać po usmażeniu.
Skrzydełka oprószyć przyprawami, oprószyć w mące i zanurzyć w cieście. Z ciasta ułożyć ją w rozgrzanym oleju do 190 C i smażyć na złoto
Skrzydełka podzielić na połówki, krótko obgotować w osolonej wodzie, osuszyć i oprószyć mąką.
Zanurzyć w przygotowanym cieście piwnym i usmażyć w głębokim oleju rozgrzanym do temperatury ok 180 C ok 5 minut.
Coleslaw – kapustę poszatkować, połączyć z tartą marchewką i jabłkami. Połączyć ze solą i odstawić na chwilę aby warzywa lekko zmiękły. Kiedy kapusta zmięknie połączyć z majonezem, siekana natką i doprawić do smaku.
Skrzydełka w stylu amerykańskim w panierce
- 1 kg skrzydełek drobiowych
Składniki marynaty:
- 500g jogurtu
- 150ml mleka 3,2%
- Po łyżce: pieprz cayenne , sól, czosnek granulowany, oregano, słodka papryka
Składniki panierki:
- 200g płatków kukurydzianych - pokruszone
- 200g mąki pszennej
- 1 łyżka słodkiej papryki
- pieprz Cayenne według upodobania
- niecała łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka soli
- 1 kg ziemniaczków
- 50ml oliwy
- 1 łyżka pikantnej przyprawy (oregano, pieprz, sól, papryka, chilli)
- 200ml przecieru pomidorowego
- 1 łyżka octu
- 1 łyżka cukru
- 1 łyżka siekanych ziół
Skrzydełka oczyścić i podzielić na elementy.
Składniki marynaty połączyć w dużym naczyniu i wymieszać z przygotowanymi skrzydełkami. Odstawić na 2-3 godziny – idealnie na noc.
Panierka – składniki połączyć w naczyniu, połączyć z marynowanymi skrzydełkami pamiętając, aby zdjąć nadmiar marynaty ze skrzydełek. Marynata pełni role spoiwa z panierką (musi jej być w sam raz – nie za dużo / nie za mało)
Opanierowane skrzydełka upiec w piekarniku rozgrzanym do 190 C ok 30 minut. Przewracać skrzydełka podczas pieczenia (ja spryskuję je mieszaniną oleju i wody)
Ziemniaki – podzielić na 6 lub 8. Oprószyć przyprawami, oliwą i upiec 30 minut w 190 C
Sos - składniki połączyć w naczyniu, finalnie doprawić i schłodzić
Sticky teriyaki skrzydełka z sałatką z białej rzepy
- 1 kg skrzydełek drobiowych
- 2 pęczki dymki
- 2 łyżki ziarna sezamu
- 1 biała rzepa
- Garść kiełków
- 1 łyżka octu
- 1 łyżka cukru
- 1 łyżka oleju sezamowego
- 1 łyżka majonezu
- 1 łyżka sosu sojowego
Sos teriyaki:
- 3 ząbki czosnku- rozgniecione
- ½ szklanki sosu sojowego
- 1 szklanka wody
- ½ szklanki miodu
- 1/2 łyżeczki przyprawy 5 smaków
- 2 łyżeczki oleju z prażonego sezamu
- 4 łyżki octu z wina ryżowego lub octu jabłkowego
- 1 cm świeżego imbiru
- Mielony czarny pieprz
- 1 i 1/2 łyżki skrobi ziemniaczanej rozpuszczonej w 1/4 szklanki wody
Skrzydełka oczyścić i krótko ugotować lub uparować.
Sos – składniki podgrzać w rondlu i kiedy się zagotują zagęścić mieszanina skrobi ziemniaczanej i wody.
Skrzydełka połączyć z przygotowanym sosem i upiec w piekarniku rozgrzanym do 200 C ok 15 minut obracając podczas pieczenia. Upieczone posypać ziarnem sezamu i siekaną dymką.
Sałatka - rzepę obrać i pokroić w cienkie julienne lub zetrzeć na grubych oczkach tarki. Utartą rzepę połączyć z kiełkami i podać ze skrzydełkami polane przygotowanym dressingiem.
Dressing - majonez, olej sezamowy, sos sojowy, cukier i ocet połączyć w naczyniu i odstawić.
Jamajskie curry ze skrzydełkami kurczaka i ryżem
- 1,2 kg skrzydełek drobiowych
- 2 marchewki
- 3 ziemniaki
- 1 zielona papryka
- 1 (mała) cebula
- 4-5 szalotek
- 3-4 ząbki czosnku
- 500 ml bulionu
- 250 ml mleka kokosowego
- Olej do smażenia
Przyprawy:
- 1 łyżka posiekanego (świeżego) tymianku,
- 2 łyżeczki curry,
- 1 łyżeczka kurkumy,
- 2 łyżeczki startego imbiru,
- po ½ łyżeczki chili, cynamonu, pieprzu cayenne, mielonej kolendry, kuminu i kozieradki,
- 6 kulek ziela angielskiego,
- sól i pieprz do smaku
Do podania:
- natka pietruszki,
- ryż basmati
Skrzydełka umyć, osuszyć i podzielić. Mięso przekroić w 2 miejscach (na stawach), odrzucić najcieńszy kawałek czyli lotkę. Pozostałe włożyć do miski i wymieszać z wszystkimi przyprawami oprócz curry i imbiru (mięso można zamarynować dzień wcześniej). Cebulę, szalotkę i paprykę posiekać i podsmażyć na rozgrzanym oleju. Dodać czosnek, imbir i curry, wymieszać i smażyć przez 2 minuty. Dołożyć skrzydełka i smażyć przez 10 minut, aż mięso zarumieni się z każdej strony. Wlać połowę bulionu i mleka kokosowego. Dodać pokrojoną w talarki marchewkę i ziemniaki w grubą kostkę. Przykryć i dusić na wolnym ogniu około 30 minut, aż kurczak i warzywa będą miękkie. W trakcie gotowania dolewać bulionu i mleka kokosowego, jeśli płyn zbyt mocno paruje. Gotowe danie posypać natką pietruszki i podawać z ryżem basmati.
Skrzydełka w marynacie miodowo-musztardowej z keczupem
- 1 kg skrzydełek
- 600 g ziemniaków
- 2 cebule
- 2 łyżki oleju
- Marynata miodowo-musztardowa z keczupem
- 4 łyżeczki musztardy gruboziarnistej np. francuskiej, dijon
- 4 łyżki keczupu
- 3 łyżki miodu
- 2-3 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę
- 1 łyżeczka słodkiej papryki
- 1 łyżeczka papryki wędzonej (łagodnej)
- ½ łyżeczki soli, 1/3 łyżeczki pieprzu
- 2 łyżki oleju
Skrzydełka umyć, osuszyć i odciąć najcieńszy (ostatni) kawałek czyli lotkę. W kubeczku wymieszać składniki marynaty. Nasmarować skrzydełka (można również dzień wcześniej) i włożyć na min. 1 godzinę do lodówki. Ziemniaki obrać i pokroić w ćwiartki. Wymieszać z olejem, solą i pieprzem. Wysmarować formę tłuszczem i ułożyć na dnie cebulę pokrojoną w grube plastry. Zamarynowane skrzydełka przełożyć do formy na cebulę. Dodać ziemniaki (poukładać w wolnych miejscach obok mięsa). Wstawić pod przykryciem (np. folia) do piekarnika nagrzanego do 190 stopni i piec ok. 50-60 minut, aż ziemniaki będą miękkie, a mięso odchodzić do kości. Na ostatni kwadrans zdjąć przykrycie.