Pytanie na Śniadanie

Skrzydełka kurczaka w roli głównej

Skrzydełka w cieście piwnym z coleslawem z czerwonej kapusty

  • 500g skrzydełek drobiowych
  • ¼ czerwonej kapusty
  • 1 jabłko
  • 1 marchewka
  • Mały pęczek natki pietruszki
  • 2 łyżki majonezu
  • Sok z ½ cytryny
  • Sól, pieprz do smaku

Składniki ciasta:

  • 100g mąki ziemniaczanej
  • 100 g zwykłej maki pszennej – plus extra do obtoczenia skrzydełek
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenie
  • Ok 150ml ciemnego piwa
  • Ok 100ml lodowatej wody gazowanej
  • Sól, pieprz cayenne, oregano

Ciasto - w naczyniu połączyć obie mąki z solą i proszkiem do pieczenia. Kolejno dodać płyn i wymieszać. Ewentualne gródki można pozostawić – będą chrupać po usmażeniu.

Skrzydełka oprószyć przyprawami, oprószyć w mące i zanurzyć w cieście. Z ciasta ułożyć ją w rozgrzanym oleju do 190 C i smażyć na złoto

Skrzydełka podzielić na połówki, krótko obgotować w osolonej wodzie, osuszyć i oprószyć mąką.

Zanurzyć w przygotowanym cieście piwnym i usmażyć w głębokim oleju rozgrzanym do temperatury ok 180 C ok 5 minut.

Coleslaw – kapustę poszatkować, połączyć z tartą marchewką i jabłkami. Połączyć ze solą i odstawić na chwilę aby warzywa lekko zmiękły. Kiedy kapusta zmięknie połączyć z majonezem, siekana natką i doprawić do smaku.


Skrzydełka w stylu amerykańskim w panierce

  • 1 kg skrzydełek drobiowych

Składniki marynaty:

  • 500g jogurtu
  • 150ml mleka 3,2%
  • Po łyżce: pieprz cayenne , sól, czosnek granulowany, oregano, słodka papryka

Składniki panierki:

  • 200g płatków kukurydzianych - pokruszone
  • 200g mąki pszennej
  • 1 łyżka słodkiej papryki
  • pieprz Cayenne według upodobania
  • niecała łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 kg ziemniaczków
  • 50ml oliwy
  • 1 łyżka pikantnej przyprawy (oregano, pieprz, sól, papryka, chilli)
  • 200ml przecieru pomidorowego
  • 1 łyżka octu
  • 1 łyżka cukru
  • 1 łyżka siekanych ziół

Skrzydełka oczyścić i podzielić na elementy.

Składniki marynaty połączyć w dużym naczyniu i wymieszać z przygotowanymi skrzydełkami. Odstawić na 2-3 godziny – idealnie na noc.

Panierka – składniki połączyć w naczyniu, połączyć z marynowanymi skrzydełkami pamiętając, aby zdjąć nadmiar marynaty ze skrzydełek. Marynata pełni role spoiwa z panierką (musi jej być w sam raz – nie za dużo / nie za mało)

Opanierowane skrzydełka upiec w piekarniku rozgrzanym do 190 C ok 30 minut. Przewracać skrzydełka podczas pieczenia (ja spryskuję je mieszaniną oleju i wody)

Ziemniaki – podzielić na 6 lub 8. Oprószyć przyprawami, oliwą i upiec 30 minut w 190 C

Sos - składniki połączyć w naczyniu, finalnie doprawić i schłodzić


Sticky teriyaki skrzydełka z sałatką z białej rzepy

  • 1 kg skrzydełek drobiowych
  • 2 pęczki dymki
  • 2 łyżki ziarna sezamu
  • 1 biała rzepa
  • Garść kiełków
  • 1 łyżka octu
  • 1 łyżka cukru
  • 1 łyżka oleju sezamowego
  • 1 łyżka majonezu
  • 1 łyżka sosu sojowego

Sos teriyaki:

  • 3 ząbki czosnku- rozgniecione
  • ½ szklanki sosu sojowego
  • 1 szklanka wody
  • ½ szklanki miodu
  • 1/2 łyżeczki przyprawy 5 smaków
  • 2 łyżeczki oleju z prażonego sezamu
  • 4 łyżki octu z wina ryżowego lub octu jabłkowego
  • 1 cm świeżego imbiru
  • Mielony czarny pieprz
  • 1 i 1/2 łyżki skrobi ziemniaczanej rozpuszczonej w 1/4 szklanki wody

Skrzydełka oczyścić i krótko ugotować lub uparować.

Sos – składniki podgrzać w rondlu i kiedy się zagotują zagęścić mieszanina skrobi ziemniaczanej i wody.

Skrzydełka połączyć z przygotowanym sosem i upiec w piekarniku rozgrzanym do 200 C ok 15 minut obracając podczas pieczenia. Upieczone posypać ziarnem sezamu i siekaną dymką.

Sałatka - rzepę obrać i pokroić w cienkie julienne lub zetrzeć na grubych oczkach tarki. Utartą rzepę połączyć z kiełkami i podać ze skrzydełkami polane przygotowanym dressingiem.

Dressing - majonez, olej sezamowy, sos sojowy, cukier i ocet połączyć w naczyniu i odstawić.


Jamajskie curry ze skrzydełkami kurczaka i ryżem

  • 1,2 kg skrzydełek drobiowych
  • 2 marchewki
  • 3 ziemniaki
  • 1 zielona papryka
  • 1 (mała) cebula
  • 4-5 szalotek
  • 3-4 ząbki czosnku
  • 500 ml bulionu
  • 250 ml mleka kokosowego
  • Olej do smażenia

Przyprawy: 

  • 1 łyżka posiekanego (świeżego) tymianku, 
  • 2 łyżeczki curry, 
  • 1 łyżeczka kurkumy, 
  • 2 łyżeczki startego imbiru, 
  • po ½ łyżeczki chili, cynamonu, pieprzu cayenne, mielonej kolendry, kuminu i kozieradki, 
  • 6 kulek ziela angielskiego, 
  • sól i pieprz do smaku

Do podania: 

  • natka pietruszki, 
  • ryż basmati

Skrzydełka umyć, osuszyć i podzielić. Mięso przekroić w 2 miejscach (na stawach), odrzucić najcieńszy kawałek czyli lotkę. Pozostałe włożyć do miski i wymieszać z wszystkimi przyprawami oprócz curry i imbiru (mięso można zamarynować dzień wcześniej). Cebulę, szalotkę i paprykę posiekać i podsmażyć na rozgrzanym oleju. Dodać czosnek, imbir i curry, wymieszać i smażyć przez 2 minuty. Dołożyć skrzydełka i smażyć przez 10 minut, aż mięso zarumieni się z każdej strony. Wlać połowę bulionu i mleka kokosowego. Dodać pokrojoną w talarki marchewkę i ziemniaki w grubą kostkę. Przykryć i dusić na wolnym ogniu około 30 minut, aż kurczak i warzywa będą miękkie. W trakcie gotowania dolewać bulionu i mleka kokosowego, jeśli płyn zbyt mocno paruje. Gotowe danie posypać natką pietruszki i podawać z ryżem basmati.


Skrzydełka w marynacie miodowo-musztardowej z keczupem

  • 1 kg skrzydełek
  • 600 g ziemniaków
  • 2 cebule
  • 2 łyżki oleju
  • Marynata miodowo-musztardowa z keczupem
  • 4 łyżeczki musztardy gruboziarnistej np. francuskiej, dijon
  • 4 łyżki keczupu
  • 3 łyżki miodu
  • 2-3 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki
  • 1 łyżeczka papryki wędzonej (łagodnej)
  • ½ łyżeczki soli, 1/3 łyżeczki pieprzu
  • 2 łyżki oleju

Skrzydełka umyć, osuszyć i odciąć najcieńszy (ostatni) kawałek czyli lotkę. W kubeczku wymieszać składniki marynaty. Nasmarować skrzydełka (można również dzień wcześniej) i włożyć na min. 1 godzinę do lodówki. Ziemniaki obrać i pokroić w ćwiartki. Wymieszać z olejem, solą i pieprzem. Wysmarować formę tłuszczem i ułożyć na dnie cebulę pokrojoną w grube plastry. Zamarynowane skrzydełka przełożyć do formy na cebulę. Dodać ziemniaki (poukładać w wolnych miejscach obok mięsa). Wstawić pod przykryciem (np. folia) do piekarnika nagrzanego do 190 stopni i piec ok. 50-60 minut, aż ziemniaki będą miękkie, a mięso odchodzić do kości. Na ostatni kwadrans zdjąć przykrycie.

Więcej na ten temat