Pancake z ricotty 250 g serka ricotta
150 ml mleka
2 duże jajka
110 g mąki pszennej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
szczypta soli
Białka oddzielnić od żółtek.Cukier i żółtka ubić na sztywną masę, nastepnie powoli
wymieszać trzepaczką z ricottą i mlekiem do otrzymania gładkiej mieszanki. Dodać
powoli olej. Następnie dodać mąkę, z solą i proszkiem do pieczenia. Wszystko
wymieszać do uzyskania jednolitej masy.
Białka ubić na sztywno. Do mieszanki dodać ubite białka i delikatnie wymieszac.
Patelnie teflonową należy rozgrzać i i delikatnie smażyć z obydwu stron.
Gotowe podać z masłem orzechowym, polane syropem klonowym z prażonym
bekonem.
500 g piersi z kurczaka
1 łyżeczka papryki ostrej suszonej
1 łyżeczka papryki słodkiej suszonej
szczypta soli
pół łyżeczki czosnku w proszku
1 jajko
3 łyżki mąki
200 bułki tartej
Mięso z kurczaka pokrój na cienkie paski.W dużej misce wymieszaj jajko, bułkę tartą,
sól, pieprz, paprykę i czosnek.W osobnej misce wymieszaj mleko i mąkę.Każdy
pasek kurczaka obtocz w mieszance jajka i bułki, a następnie zanurz w mieszance
mleka i mąki.W głębokiej patelni rozgrzej olej na średnim ogniu.Smaż paski kurczaka
na złoty kolor, około 2-3 minut z każdej strony. Osusz paski na papierowym ręczniku,
aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu.
Sos herbaciany
3 łyżeczki herbaty z aromatem pomarańczy
300 ml wody
skórka z 1 szt pomarańczy
30 g cukru
lyżeczka ostrej papryczki chilli
½ łyżeczki tartego imbiru
½ łyżeczki tartego czosnku
150 ml soku z wyciśniętej pomarańczy
10 ml octu ryżowego
W rondelku wymieszaj sok pomarańczowy, cukier, ocet ryżowy, napar z herbaty, sól i
chili, imbir i czosnek.Doprowadź mieszankę do wrzenia na średnim ogniu, mieszając,
aż sos zgęstnieje.Zdejmij rondelek z ognia i odstaw do ostygnięcia. Sos
pomarańczowy jest gotowy do podania. Idealnie pasuje do smażonych stripów z
kurczaka.
Składniki na marynatę:
1/2 szklanki naparu z herbaty (np. herbaty earl grey)
1/4 szklanki miodu
1 łyżka octu balsamicznego
1 łyżeczka soli
1/2 łyżeczki pieprzu motkowanego
2 łyżki czosnku suszonego
2 łyżki papryki suszonej słodkiej
2 łyżki papryki suszonej ostrej
4 łyżki sosu bbq
300 ml soku jabłkowego
200 ml wody
12 pałek z kurczaka
W dużej misce wymieszać, sól, pieprz i czosnek, papryki i qłóż pałki z kurczaka do
marynaty i wymieszaj, aby dokładnie pokryć je marynatą. Odstaw na co najmniej 30
minut lub na noc, aby smak marynaty wniknął w mięso.Na głęboką blaszkę wylej
wodę i sok jabłkowy. Zanurz kawałki kurczaka i upiecz pod przykryciem ok 30 minut
w 180 stopniach. Następnie wyciągnij na blaszkę z kratką i posmaruj je marynatą z
sosu bbq, naparem z herbaty, z dodatkiem miodu i octu balsamicznego.Nagrzej grill
funkcję grill do 200 stopni.Umieść pałki z kurczaka na grillu 4 minut z każdej strony,
aż będą rumiane
Poduszki z ciasta francuskiego z serem gorgonzola, orzechami i tymiankiem
2 arkusze ciasta francuskiego
4 średnie gruszki, obrane i pokrojone na kawałki
100 g sera gorgonzola, pokruszonego
2 łyżki masła
2 łyżki cukru
1 łyżka mąki ziemniaczanej
1 łyżka miodu
1 łyżeczka cynamonu
1 jajko do posmarowania
gałązki tymianku
orzechy włoskie
Przygotowanie:
Nagrzej piekarnik do 200°C.Na patelni rozgrzej masło i dodaj pokrojone gruszki.
Smaż przez około 2-3 minuty, aż gruszki zmiękną.Dodaj cukier, mąkę ziemniaczaną,
miód i cynamon. Mieszaj dokładnie, aż gruszki zostaną pokryte cukrem i mąką.
Odstaw na bok.W rondelku rozpusc mus z groszki z serem gorgonzola.Wystudz.Na
stolnicy rozłóż jeden arkusz ciasta francuskiego. Na jego połowie wytnij ulubiony
kształt poduszek, posmaruj sosem z sera i gruszki, nałóż gruszki i posyp
orzechami.Posmaruj roztrzepanym jajkiem i piecz w 200 stopniach 10 minut az
ciasto się zarumieni. Polej miodem, posyp tymiankiem.