Pytanie na Śniadanie

Kąski w sosie pomarańczowym

Pancake z ricotty 
250 g serka ricotta
 150 ml mleka 
2 duże jajka 
110 g mąki pszennej 
1 łyżeczka proszku do pieczenia 
szczypta soli 

Białka oddzielnić od żółtek.Cukier i żółtka ubić na sztywną masę, nastepnie powoli wymieszać trzepaczką z ricottą i mlekiem do otrzymania gładkiej mieszanki. Dodać powoli olej. Następnie dodać mąkę, z solą i proszkiem do pieczenia. Wszystko wymieszać do uzyskania jednolitej masy. Białka ubić na sztywno. Do mieszanki dodać ubite białka i delikatnie wymieszac. Patelnie teflonową należy rozgrzać i i delikatnie smażyć z obydwu stron. Gotowe podać z masłem orzechowym, polane syropem klonowym z prażonym bekonem. 

Stripy z kurczaka 

500 g piersi z kurczaka
 1 łyżeczka papryki ostrej suszonej 
1 łyżeczka papryki słodkiej suszonej 
szczypta soli 
pół łyżeczki czosnku w proszku
 1 jajko 
3 łyżki mąki 
200 bułki tartej



 Mięso z kurczaka pokrój na cienkie paski.W dużej misce wymieszaj jajko, bułkę tartą, sól, pieprz, paprykę i czosnek.W osobnej misce wymieszaj mleko i mąkę.Każdy pasek kurczaka obtocz w mieszance jajka i bułki, a następnie zanurz w mieszance mleka i mąki.W głębokiej patelni rozgrzej olej na średnim ogniu.Smaż paski kurczaka na złoty kolor, około 2-3 minut z każdej strony. Osusz paski na papierowym ręczniku, aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu. 

Sos herbaciany 
3 łyżeczki herbaty z aromatem pomarańczy 
300 ml wody 
skórka z 1 szt pomarańczy 
30 g cukru
 lyżeczka ostrej papryczki chilli 
½ łyżeczki tartego imbiru 
½ łyżeczki tartego czosnku 
150 ml soku z wyciśniętej pomarańczy
 10 ml octu ryżowego 

W rondelku wymieszaj sok pomarańczowy, cukier, ocet ryżowy, napar z herbaty, sól i chili, imbir i czosnek.Doprowadź mieszankę do wrzenia na średnim ogniu, mieszając, aż sos zgęstnieje.Zdejmij rondelek z ognia i odstaw do ostygnięcia. Sos pomarańczowy jest gotowy do podania. Idealnie pasuje do smażonych stripów z kurczaka. 

Składniki na marynatę:
 1/2 szklanki naparu z herbaty (np. herbaty earl grey) 
1/4 szklanki miodu 
1 łyżka octu balsamicznego 
1 łyżeczka soli
 1/2 łyżeczki pieprzu motkowanego 
2 łyżki czosnku suszonego 
2 łyżki papryki suszonej słodkiej 
2 łyżki papryki suszonej ostrej 
4 łyżki sosu bbq 
300 ml soku jabłkowego
 200 ml wody 
12 pałek z kurczaka 

W dużej misce wymieszać, sól, pieprz i czosnek, papryki i qłóż pałki z kurczaka do marynaty i wymieszaj, aby dokładnie pokryć je marynatą. Odstaw na co najmniej 30 minut lub na noc, aby smak marynaty wniknął w mięso.Na głęboką blaszkę wylej wodę i sok jabłkowy. Zanurz kawałki kurczaka i upiecz pod przykryciem ok 30 minut w 180 stopniach. Następnie wyciągnij na blaszkę z kratką i posmaruj je marynatą z sosu bbq, naparem z herbaty, z dodatkiem miodu i octu balsamicznego.Nagrzej grill funkcję grill do 200 stopni.Umieść pałki z kurczaka na grillu 4 minut z każdej strony, aż będą rumiane 

Poduszki z ciasta francuskiego z serem gorgonzola, orzechami i tymiankiem 
2 arkusze ciasta francuskiego 
4 średnie gruszki, obrane i pokrojone na kawałki 
 100 g sera gorgonzola, pokruszonego 
2 łyżki masła 
 2 łyżki cukru 
 1 łyżka mąki ziemniaczanej 
1 łyżka miodu 
1 łyżeczka cynamonu 
1 jajko do posmarowania 
gałązki tymianku 
orzechy włoskie 

Przygotowanie: Nagrzej piekarnik do 200°C.Na patelni rozgrzej masło i dodaj pokrojone gruszki. Smaż przez około 2-3 minuty, aż gruszki zmiękną.Dodaj cukier, mąkę ziemniaczaną, miód i cynamon. Mieszaj dokładnie, aż gruszki zostaną pokryte cukrem i mąką. Odstaw na bok.W rondelku rozpusc mus z groszki z serem gorgonzola.Wystudz.Na stolnicy rozłóż jeden arkusz ciasta francuskiego. Na jego połowie wytnij ulubiony kształt poduszek, posmaruj sosem z sera i gruszki, nałóż gruszki i posyp orzechami.Posmaruj roztrzepanym jajkiem i piecz w 200 stopniach 10 minut az ciasto się zarumieni. Polej miodem, posyp tymiankiem.

Więcej na ten temat