Pytanie na Śniadanie

Romantyczne dania świata cz.1

Stek sous vide zapiekany z chrzanem i parmezanem

  • 2 steki wołowe
  • 2 łyżki oliwy
  • Gałązka rozmarynu lub tymianku
  • Worek to pakowania próżniowego
  • 3 czerwone cebule
  • 100ml octu balsamicznego
  • 100g cukru
  • 2 łyżki majonezu
  • 1 łyżka chrzanu
  • 1 łyżka tartego parmezanu
  • Sól pieprz do smaku
  • Młoda sałata rzymska
  • 500g kolorowych warzyw

Majonez połączyć z tartym parmezanem i chrzanem.

Mięso zapakować próżniowo z dodatkiem oliwy i ulubionych ziół.

Umieścić w piekarniku wybierając gotowanie sous-vide i zadać temperaturę 54C na 1 godzinę.

Ugotowany stek wyjąc z worka, osuszyć i obsmażyć na mocno rozgrzanym maśle.

Wierzch steka posmarować obfita warstwa chrzanu z parmezanem.

Pozwolić, aby stek lekko odpoczął, pokroić w plastry i podać z dodatkami.

Warzywa – Warzywa ugotować w lekko osolonej wodzie przez ok 3-4 minut. Można je również uparować podczas parowania steka – ok 7 minut


Cykoria w czerwonym winie z kaczką, pieczonymi winogronami, granatem i orzechami

  • 4szt czerwonej cykorii
  • 1 pierś kaczki
  • Kiść czerwonych winogron
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 gałązka rozmarynu
  • 2 gałązki tymianku
  • 100ml czerwonego, wytrawnego wina
  • 50ml octu z czerwonego wina
  • 3 łyżki miodu
  • 2 łyżki masła
  • Sól/pieprz
  • 1 pomarańcz
  • 1/3 szkl ulubionych orzechów
  • Płatki jadalnych kwiatów
  • 1/2 szkl nasion granatu

Pierś kaczki smaż od zimnej patelni na małym ogniu skórą do dołu. Kiedy ze skórki wytopi się tłuszcz dodaj ząbek czosnku i gałązkę rozmarynu. Skórka powinna być rumiana.

Obróć kaczkę na drugą stronę, smaż kolejną minutę, a następnie wbij w pierś termometr i przełóż mięso do piekarnika razem z umytymi winogronami. Piecz, aż mięso osiągnie temperaturę 58-60 stopni, w zależności od preferencji wysmażenia.

Na patelni rozgrzej masło. Dodaj pokrojoną na ćwiartki cykorię i tymianek, smaż kilka minut, aż cykoria się zrumieni.

Dodaj czerwone wino, ocet winny oraz miód i duś, aż cykoria zmięknie, a sos zgęstnieje. Dopraw solą i pieprzem.

Pomarańczę obierz ze skórki i wyfiletuj.

Orzechy praż na patelni i pokrój.

Cykorię podawaj z plastrami kaczki, pieczonymi winogronami, granatem, kawałkami pomarańczy, orzechami i płatkami kwiatów jadalnych.


Ostrygi na 3 smaki

Sos Mignonette z truskawkami:

  • 1 szalotka
  • 5 truskawek
  • 100ml octu winnego
  • 1-2 łyżeczki cukru
  • 1/4 łyżeczki chilli
  • 1/4 łyżeczki młotkowanego pieprzu
  • Skórka z 1/2 limonki

Ocet zagotuj z pieprzem, cukrem i chilli.

Dodaj drobno posiekaną szalotkę i skórkę z limonki.

Wystudzony sos połącz z posiekanymi drobno truskawkami.

Serwuj z świeżymi ostrygami.


Sos imbirowy z ikrą i szczypiorkiem

  • 5 łyżek octu ryżowego
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • 3 łyżki marynowanego imbiru
  • 1 łyżeczki miodu
  • Szczypiorek
  • 2 łyżki ikry łososia

Ocet ryżowy, sos sojowy i miód wymieszaj z posiekanym imbirem i szczypiorkiem. Serwuj z świeżymi ostrygami z dodatkiem ikry łososia.


Sos chimichurri:

  • 5 gałązek natki pietruszki
  • 5 gałązek świeżej kolendry
  • 5 gałązek świeżego oregano
  • 1 ząbek czosnku
  • Sok i skórka z 1/2 limonki
  • 2 łyżki octu winnego
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1/3 szkl oliwy z oliwek
  • 1/3 łyżeczki posiekanego chilli
  • 1/2 szalotki

Czosnek, szalotkę oraz zioła bardzo drobno posiekaj.

Połącz skłądniki razem z octem, sokiem i skórką z limonki oraz oliwą. Dopraw solą oraz posiekanym chilli. Serwuj z świeżymi ostrygami.


Eklerki w kremem budyniowym i czekoladą

Składniki na ciasto:

  • 150ml wody
  • 125g masła
  • 150g mąki pszennej
  • 3 jajka
  • szczypta soli i cukru

Składniki na krem:

  • 0,5l mleka
  • ekstrakt waniliowy
  • 55g skrobi kukurydzianej
  • 100g cukru
  • 2 jajka

Polewa czekoladowa:

  • 200g czekolady gorzkiej
  • 175 ml mleka
  • 50ml śmietanki
  • 30g cukru pudru
  • 30g masła

Ciasto: w rondlu zagotować masło z wodą. Połączyć z cukrem i solą, zmniejszyć moc gotowania i wsypać mąkę energicznie mieszając. Ciasto będzie gotowe, kiedy przestanie się kleić do ścianek naczynia i będzie gładkie. Ciasto wystudzić i połączyć z jajami w jednolitą masę. Przełożyć do rękawa cukierniczego z końcówką i wycisnąć na blaszkę eklerki.

Upiec w temperaturze 200°C przez około 18-20minut.

Krem: W garnku zagotować mleko z ekstraktem waniliowym. W osobnym naczyniu połączyć cukier ze skrobią i jajami.

Kiedy mleko się zagotuje zdjąć z grzania, dodać połowę masy jajecznej i kiedy się zahartuje dodać resztę i ustawić ponownie na grzanie - tym razem małej mocy – ciągle mieszając. Całość gotować do momentu aż zgęstnieje ok 5 minut. Gotowy krem przykryć folią spożywczą i odstawić do wystygnięcia.

Ważne – gotowego kremu nie wolno mieszać.

Polewa czekoladowa: Mleko, śmietankę i cukier podgrzać- nie zagotować.

Czekoladę drobno posiekać i zalać gorącym płynem. Kiedy się całkowicie rozpuści dodać masło i wymieszać. Jak lekko zgęstnieje polać eklerki.

Więcej na ten temat