Świat kocha polskie desery. Sernik został uznany za jedno z najlepszych ciast na świecie w rankingu TasteAtlas, w ścisłej czołówce znalazły się też karpatka i sękacz.
Ciasto marcinek
Ciasto kruche:
- 125 g masła
- 80 g cukru
- opakowanie cukru waniliowego
- 1 jajko
- 1 żółtko
- 125 ml kwaśnej śmietany 18%
- pół łyżeczki sody oczyszczonej
- 430 g mąki pszennej
- szczypta soli
Krem:
- 1200 ml schłodzonej śmietanki 30-36%
- pół szklanki cukru pudru
- 350 g kwaśnej śmietany 18%
Dodatkowo:
- pokruszone ciasteczka,
- biszkopty,
- wiórki kokosowe do obsypania boków i wierzchu
- Ciasto - kruche blaty 15 sztuk:
Śmietanę mieszamy z sodą i czekamy aż zacznie pracować - zwiększy swoją objętość. Masło z cukrem i cukrem waniliowym ucieramy do uzyskania jednolitej, puszystej masy. Następnie dodajemy jajko, żółtko, ucieramy dalej. Dodajemy śmietanę z sodą, mąkę i sól. Całość mieszamy, wyrabiamy do uzyskania jednolitego, elastycznego ciasta. Gotowe ciasto dzielimy na 15 równych części i każdą z części rozwałkowujemy na płaski, okrągły placek. Ciasto będzie cienkie, można nakłuć je widelcem. Tortownicę wykładamy papierem do pieczenia, na nim kładziemy okrągły blat i pieczemy około 10 minut do zarumienienia w temp. 190 stopni. W ten sposób pieczemy wszystkie blaty i studzimy.
Krem:
Śmietany (kremówkę i kwaśną) umieścić w mikserze i ubijać do powstania gęstego kremu, na koniec dodać cukier puder. Śmietanę dzielimy na 16 części, 14 do przełożenia blatów, 2 pozostałe części na boki i górę.
Przełożenie:
Każdy blat przekładamy kremem, wierzch i boki smarujemy resztą kremu i posypujemy pokruszonymi ciasteczkami. Chłodzimy minimum 6 godzin, przechowujemy w lodówce.
Sernik solony karmel
Masa serowa:
- 700 g zmielonego twarogu
- 3 jajka
- 200 g białej czekolady
- 80 g cukru
- 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
- 100 ml kremówki
Kruche ciasto na spód:
- 130 g krakersów solonych
- 130 g herbatników
- 3 łyżki masła orzechowego
- łyżka cukru pudru
- 75 g rozpuszczonego masła
- 2 łyżki kwaśnej śmietany
Masa śmietanowa:
- 350 ml śmietanki 30-36%
Karmel:
- 100 g cukru
- 50 g masła
- 50 ml kremówki ¼ łyżeczki soli
Dekoracje:
- orzechy,
- sos karmelowy / karmel,
- płatki soli
Kruche ciasto:
Tortownicę 20-22 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Białą czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej, ostudzić. Ciastka rozdrobnić, wymieszać z masłem orzechowym, masłem i śmietaną, konsystencja powinna być plastyczna. Wyłożyć spód tortownicy i boki. Wstawić do lodówki.
Masa serowa:
Do miski włożyć wszystkie składniki i zmiksować do połączenia wraz z rozpuszczoną białą czekoladą. Gotową masę przełożyć na ciasteczkowy spód. Piec około 80 - 90 minut, 160 stopni, góra-dół w kąpieli wodnej. Po upieczeniu wyjąć sernik z piekarnika i ostudzić. Schłodzić w lodówce 4h.
Karmel:
Cukier podgrzewać w garnku do czasu, gdy stanie się brązowy. Następnie dodać masło i połączyć składniki. Na koniec dodać śmietankę i mieszać do uzyskania jednolitej masy. Przelać do słoiczka i przestudzić.
Śmietana:
Schłodzoną śmietanę ubić na sztywno.
Schłodzony sernik udekorować śmietanką, karmelem i orzechami, można posypać płatkami soli.
Sernik wiedeński
- 1 kg zmielonego tłustego sera (np. z wiaderka)
- 100 g masła
- 8-10 jajek
- 300 g drobnego cukru
- 2 łyżki mąki pszennej
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- 1 łyżeczka ekstraktu pomarańczowego lub drobno starta skórka z 1 pomarańczy
- garść rodzynek
Żółtka oddzielić od białek, białka ubić na sztywną pianę. Masło ucierać przez kilka minut, aż stanie się puszyste. Nadal ubijając dodawać stopniowo po jednym żółtku i łyżce cukru. Następnie po łyżce sera, mąki i ekstrakt pomarańczowy lub skórkę z pomarańczy. Na koniec dodać rodzynki oraz ubitą pianę z białek, którą ostrożnie należy wmieszać łopatką. Masę wlać do formy (ok. 28 cm) wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 170 stopni i piec 60 minut.
Wyłączyć piekarnik i po 5 minutach stopniowo otworzyć drzwiczki. Sernik wyjąć piekarnika po około 10 minutach. Po ostudzeniu posypać cukrem pudrem lub polać czekoladą.
Karpatka
Ciasto parzone (2 blaty ok. 25 x 35 cm):
- 1 szklanka mąki pszennej
- 1 szklanka wody
- 130 g masła
- 5 jajek (rozmiar M)
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Krem:
- 3 szklanki mleka
- 3/4 szklanki cukru
- 200 g miękkiego masła
- 80 g mąki pszennej (4 pełne łyżki)
- 80 g mąki ziemniaczanej (5 pełnych łyżek)
- 2 żółtka
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
Ciasto:
Masło rozpuścić, dodać wodę i zagotować. Wsypać mąkę, zmniejszyć gaz i ucierać składniki łyżką, aż powstania gładka i gęsta masa. Przestudzić i wbijać po 1 jajku (po każdym miksować), na końcu dodać proszek do pieczenia. Masę podzielić na 2 części. Blachę lub formę (25 x 35 cm) posmarować masłem i wysypać mąką. Porcję ciasta wyłożyć na blachę i rozsmarować łopatką. Wstawić na 20-25 minut do piekarnika nagrzanego do 200 stopni i upiec na złoty kolor (nie otwierać piekarnika w trakcie pieczenia). Po upieczeniu wyjąć z formy i wystudzić. Tak samo upiec drugi blat ciasta.
Krem:
2 szklanki mleka zagotować z cukrem i wanilią. Pozostałą szklankę zmiksować z żółtkami i mąką. Kiedy mleko się zagotuje wlać masę i energicznie mieszać przez 1-2 minuty. Budyń powinien być gęsty i bez grudek. Masę przełożyć do innego naczynia, nakryć folią (kładąc ją na masę) i odstawić do wystudzenia. Masło zmiksować, aż będzie jasne i puszyste. Nadal ucierając dodawać po 1 łyżce zimnego budyniu. Gotowy krem wyłożyć na jeden blat ciasta (zostawić po bokach ok. 1,5 cm wolnego miejsca i nakryć drugim blatem. Wstawić do lodówki na minimum 3 godziny. Przed podaniem posypać cukrem pudrem.
Kremówka
Ciasto:
- 2 duże płaty ciasta francuskiego (2 x 320 g)
Masa kremowa:
- 500 ml mleka 3,2%
- 250 ml śmietany kremówki 36%
- 150 g cukru
- 5 żółtek
- 3 łyżki mąki ziemniaczanej
- 1 łyżka mąki pszennej
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
- 100 g miękkiego masła
Masa śmietankowa:
- 500 ml śmietany kremówki 36% (z lodówki)
- 2 łyżeczki żelatyny
- 2 łyżki cukru pudru
Ciasto:
Ciasto przyciąć i położyć na blasze (20 x 30 cm) wyłożonej papierem do pieczenia. Nakłuć widelcem i wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 stopni. Piec 25-30 minut, aż ciasto będzie zarumienione (w czasie pieczenia nakłuwać jeśli będzie rosło – powinno być płaskie). Upieczone blaty wyjąć na kuchenną kratkę i wystudzić.
Krem:
Zagotować 1,5 szklanki mleka. Dodać cukier, śmietankę, wanilię i ponownie zagotować. Pozostałe mleko zmiksować z żółtkami i mąką. Wlać masę do gotującego się mleka i energicznie mieszać przez 1-2 minuty. Budyń powinien być gęsty i bez grudek. Masę przełożyć do innego naczynia, nakryć folią (kładąc ją na masę) i odstawić do wystudzenia. Masło zmiksować, aż będzie jasne i puszyste. Nadal ucierając dodawać po 1 łyżce zimnego budyniu.
Formę 20x30 cm wyłożyć papierem do pieczenia i ułożyć pierwszy upieczony blat ciasta. Wyłożyć budyń, wyrównać i schłodzić w lodówce (min. 2 godziny).
Masa śmietankowa:
Żelatynę zalać wodą, odstawić na 10 minut do napęcznienia. Lekko podgrzać i wymieszać do całkowitego rozpuszczenia. Odstawić na kilka minut. Kremówkę ubić, pod koniec ubijania dodać partiami cukier, na samym końcu żelatynę.
Ciasto z wyjąć z lodówki i wyłożyć na budyń masę śmietankową. Drugi płat ciasta francuskiego przekroić ostrym nożem na 12 części, ułożyć wszystkie na kremie. Wierzch posypać cukrem pudrem i schować do lodówki.