Pytanie na Śniadanie

Dania z cynamonem na słodko i na słono cz.1

Wołowina rendang 

  • ½ kg szpondra wołowego 
  • 4 łyżki oleju kokosowego 
  • 2 kawałki kory cynamonowej 
  • 3 goździki 
  • 3 gwiazdki anyżu 
  • 1 szkl. mleka kokosowego <20% 
  • 1 szkl. bulionu wołowego lub wody 

Sos: 

  • 3 laski trawy cytrynowej 
  • 2 łyżki pasty tamaryndowej 
  • 6 liści kafiru 
  • 6 łyżki prażonych wiórków kokosowych  
  • 1 łyżka cukru palmowego 
  • 5 szalotek 
  • 5 ząbków czosnku 
  • 3-cm kawałek imbiru 
  • 1 łyżka pasty chili sambal 

Wszystkie składniki na sos przemielić blenderem i podsmażyć w garnku. Podsmażyć wołowinę, zalać mlekiem kokosowym i wywarem i gotować do czasu zmięknięcia mięsa i zredukowania sosu. Podawać z ryżem. 


Kurczak po marokańsku 

  • 4 uda z kurczaka ze skórą 
  • 2 cytryny kiszone 
  • 5 ząbków czosnku 
  • 2 łyżki przyprawy Ras el Hanout 
  • 2 laski cynamonu 
  • 2 łyżki oliwy z oliwek 
  • 3 łyżki daktyli 
  • ½ szkl. oliwek 
  • 2 marchewki 
  • 2 cebule 
  • 2 szkl. bulionu z kurczaka 
  • świeża kolendra 
  • pieprz i sól 

Na oliwie z oliwek podsmażyć uda kurczaka od strony skóry. Kiedy zarumienią się równo, podsmażyć czosnek i przyprawy. Kurczaka zdjąć z patelni i dodać pociętą w kostkę marchew i cebulę. Dodać kurczaka, oliwki daktyle i bulion i dusić skórą do góry do momentu zmięknięcia mięsa. Podawać ze świeżymi warzywami i kaszą kuskus. 


Danie jednogarnkowe - udziki z kurczaka zapiekane z ryżem, jabłkami, rodzynkami i cynamonem 

  • 6 udzików z kurczaka 
  • 1 cytryna 
  • 2 łyżki oliwy z oliwek 
  • 1 duża cebula 
  • 2 laski cynamonu 
  • 1 łyżka papryki słodkiej 
  • 3 kwaśne i twarde jabłka 
  • 200 g ryżu basmati 
  • garść rodzynek 
  • odrobina chilli  
  • mały pęczek natki pietruszki 
  • sól, pieprz  
  • ok. 200 ml bulionu drobiowego lub warzywnego 
  • 1-2 łyżki miodu 

Udziki kurczaka zamarynować w naczyniu z solą, pieprzem, papryką i otartą skórką z cytryny. Obsmażyć na złoto. W rondlu z rozgrzaną oliwą zeszklić cebulę z laską cynamonu i odrobiną soli. Dodać suchy ryż i zalać bulionem. Dodać rodzynki i pokrojone w cząstki jabłko. Całość doprowadzić do wrzenia, ułożyć obsmażone kawałki kurczka i upiec w piekarniku przez ok. 40 minut w 180 C. 


Grecki gulasz wołowy z cynamonem i makaronem 

  • 1 kg wołowiny do duszenia  
  • 2 małe czerwone cebule 
  • 2 ząbki czosnku 
  • 4 dojrzałe pomidory 
  • 1 łyżeczka koncentratu pomidorowego 
  • 100 ml oliwy z oliwek 
  • kieliszek czerwonego wina 
  • 2 laski cynamonu 
  • 1–2 całe goździki lub szczypta zmielonych 
  • szczypta cukru 
  • 400 g spaghetti bucatini 
  • sól i świeżo zmielony pieprz 
  • 100 g twardego greckiego sera do posypania 

Wołowinę pokroić w cząstki 3-4 cm, zrumienić na mocno rozgrzanym oleju. 

Sos: Na tłuszczu po zrumienionym mięsie zeszklić posiekaną cebulę, dodać posiekany czosnek i po chwili zwiększając moc grzania dodać czerwone wino. 

Po chwili kiedy wino odparuje dodać pokrojone pomidory, koncentrat pomidorowy połączony z wodą, cynamon, goździki, szczyptę cukru, sól i pieprz. 

Jak tylko sos się zagotuje, dodać wołowinę i tyle gorącej wody, aby przykryła 2/3 mięsa. Gdy sos zacznie mocno bulgotać, zmniejszyć ogień i przykryć do połowy pokrywką. 

Gotować ok. 1,5 godziny na średnim ogniu, aż mięso będzie miękkie, a sos zgęstnieje. Od czasu do czasu mieszać. 

Gotowy gulasz serwować z ugotowanym makaronem i posypany tartym serem. 


Pudding kokosowy z ryżu z mango, zapieczony pod kruszonką z cynamonem 

  • 1 szkl. ryżu kleistego  
  • 1 szkl. mleka kokosowego 
  • 1 szkl. wody 
  • 2 łyżki cukru palmowego 
  • 1 duże świeże mango 

Kruszonka cynamonowa: 

  • ½ szkl. cukru trzcinowego 
  • ½ szkl. masła 
  • ¾ szkl. mąki 
  • 1 łyżeczka mielonego cynamonu 

Ryż gotować z cukrem i mlekiem kokosowym przez 10 minut. Mango pokroić w kostkę. Masło rozetrzeć z mąką, dodać cukier i cynamon. W naczyniu żaroodpornym wyłożyć ryż, później pokrojone mango, i na koniec posypać surową kruszonką. Piec w 180 stopniach przez około 20 minut. 


Tarta z owocami i kruszonką cynamonową 

Składniki na spód: 

  • 250 g mąki pszennej lub orkiszowej 
  • 150 g masła  
  • 1 jajko  
  • 3 łyżki cukru  
  • 2-3 łyżki zimnej wody 
  • szczypta soli 

Składniki nadzienia: 

  • 200 g borówek 
  • 200 g śliwek 
  • 800 g jabłek typu Szara Reneta 
  • 100 g cukru 
  • Kruszonka: 
  • 50 g mąki 
  • 30 g masła 
  • 30 g cukru 
  • 1 łyżeczka cynamonu 

Mąkę przesiewamy do miski i tworzymy wgłębienie, do którego dodajemy pokrojone w kostkę masło. Następnie wbijamy jajko, wsypujemy cukier oraz doprawiamy szczyptą soli. Całość zagniatamy na gładkie ciasto (w razie potrzeby dodajemy 2-3 łyżki wody). Formujemy z niego kulę, owijamy w folię spożywczą i wstawiamy na 30 min do lodówki. 

Piekarnik nagrzewamy do 190 stopni C. Wykładamy blaszkę ciastem z lodówki. Możemy użyć kawałka papieru do pieczenia, aby powierzchnia była równa. Następnie dziurkujemy widelcem spód i wypiekamy w 180 C ok. 20 minut. 

Kruszonka: Połączyć szybko składniki ugniatając lekko w rękach i schłodzić w lodówce. 

Nadzienie: Śliwki i borówki podgrzać w rondlu z cynamonem i 100 g cukru do momentu aż się rozpadną. Masę owocową wlać na dno wypieczonej tarty.  

W tym czasie obrane jabłka kroimy na cienkie plasterki i dekorujemy wierzch tarty i posypujemy kruszonką. Tartę wstawiamy do piekarnika i pieczemy przez ok. 30 min.  

Więcej na ten temat