Już 18 lutego świat zobaczy wspaniałą i kolorową paradę w Rio de Janeiro, której nieodłącznym elementem są tancerki i tancerze występujący w przepięknych strojach. Jednak karnawał to nie tylko samba, to także kuchnia, kultura i ludzie Brazylii. Co się je w tym kraju? Jak powstaje plan parady na Sambodromie?
Naleśnik z manioku z dodatkami
- Ok 150g skrobii z manioku (tapioki)
- 2 plastry szynki
- 50g tartego sera lub plasterek
- 2 plastry pomidora
Na patelnię wsypać granulki manioku i podgrzać na średniej mocy ok 2 minuty.
Całość lekko się rozpuści. Na powierzchni ułożyć plaster szynki, plaster pomidora i posypać serem.
Po chwili, kiedy omlet zmięknie złożyć na pół i podać.
Naleśnik z krewetkami
- 150g krewetek
- 100ml passaty pomidorowej
- Ok 100ml mleka kokosowego
- ½ czerwonej papryki
- ½ zielonej papryki
- 2 ząbki czosnku
- 1 mała czerwona cebula
- Chili, sól, pieprz do smaku
Krewetki oczyścić. Na patelni zeszklić siekany czosnek, chili po chwili dodać pokrojone papryki i cebulę. Całość uzupełnić szklanką passaty pomidorowej. Dusić kilka minut, dodać oczyszczone krewetki i finalnie doprawić.
Tak przygotowane krewetki ułożyć na naleśniku z manioku i podać.
Tradycyjny obiad brazylijski
Składniki dla 2 osób:
- 300g steka wołowego
- 100g makaronu
- 100ml passaty pomidorowej
- Ok 200g ugotowanego białego ryżu
- 4 ząbki czosnku
- 1 cebula
- 2 listki laurowe
- 1 pomidor – pokrojony w cząstki
- 150g czarnej fasoli
- Mały pęczek kolendry
- Sól, pieprz, cukier, chilli, cynamon do smaku
- 150g mieszanej sałaty
- 100ml oliwy z oliwek
- Sok z 1 cytryny
Stek wymasować z sola i pierzem bezpośrednio przed smażeniem.
Fasola – na patelni podsmażyć siekany czosnek, cebulę, kilka cząstek pomidora, chilli, listek laurowy. Po chwili dodać odcedzoną fasole i zagotować. Doprawić do smaku.
Makaron – ugotować wg wskazówek producenta.
Sos pomidorowy – na patelni z oliwą zeszklić siekany czosnek, dodać pomidory i doprawić do smaku. Połączyć z ugotowanym makaronem.
Ryż ugotować na sypko – 1 część ryżu i 1,5 części lekko osolonej wody
Winegret – w naczyniu zmiksować oliwę, sok z cytryny i przyprawy
Na talerzu zaaranżować sałatę z dressingiem, pokrojone mięso, makaron w sosie pomidorowym, ryz i gulasz z fasoli.