Pytanie na Śniadanie

Brazylijski karnawał od kuchni cz.2

Już 18 lutego świat zobaczy wspaniałą i kolorową paradę w Rio de Janeiro, której nieodłącznym elementem są tancerki i tancerze występujący w przepięknych strojach. Jednak karnawał to nie tylko samba, to także kuchnia, kultura i ludzie Brazylii. Co się je w tym kraju? Jak powstaje plan parady na Sambodromie?

Naleśnik z manioku z dodatkami

  • Ok 150g skrobii z manioku (tapioki)
  • 2 plastry szynki
  • 50g tartego sera lub plasterek
  • 2 plastry pomidora

Na patelnię wsypać granulki manioku i podgrzać na średniej mocy ok 2 minuty.

Całość lekko się rozpuści. Na powierzchni ułożyć plaster szynki, plaster pomidora i posypać serem.

Po chwili, kiedy omlet zmięknie złożyć na pół i podać.


Naleśnik z krewetkami

  • 150g krewetek
  • 100ml passaty pomidorowej
  • Ok 100ml mleka kokosowego
  • ½ czerwonej papryki
  • ½ zielonej papryki
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 mała czerwona cebula
  • Chili, sól, pieprz do smaku

Krewetki oczyścić. Na patelni zeszklić siekany czosnek, chili po chwili dodać pokrojone papryki i cebulę. Całość uzupełnić szklanką passaty pomidorowej. Dusić kilka minut, dodać oczyszczone krewetki i finalnie doprawić.

Tak przygotowane krewetki ułożyć na naleśniku z manioku i podać.


Tradycyjny obiad brazylijski

Składniki dla 2 osób:

  • 300g steka wołowego
  • 100g makaronu
  • 100ml passaty pomidorowej
  • Ok 200g ugotowanego białego ryżu
  • 4 ząbki czosnku
  • 1 cebula
  • 2 listki laurowe
  • 1 pomidor – pokrojony w cząstki
  • 150g czarnej fasoli
  • Mały pęczek kolendry
  • Sól, pieprz, cukier, chilli, cynamon do smaku
  • 150g mieszanej sałaty
  • 100ml oliwy z oliwek
  • Sok z 1 cytryny

Stek wymasować z sola i pierzem bezpośrednio przed smażeniem.

Fasola – na patelni podsmażyć siekany czosnek, cebulę, kilka cząstek pomidora, chilli, listek laurowy. Po chwili dodać odcedzoną fasole i zagotować. Doprawić do smaku.

Makaron – ugotować wg wskazówek producenta.

Sos pomidorowy – na patelni z oliwą zeszklić siekany czosnek, dodać pomidory i doprawić do smaku. Połączyć z ugotowanym makaronem.

Ryż ugotować na sypko – 1 część ryżu i 1,5 części lekko osolonej wody

Winegret – w naczyniu zmiksować oliwę, sok z cytryny i przyprawy

Na talerzu zaaranżować sałatę z dressingiem, pokrojone mięso, makaron w sosie pomidorowym, ryz i gulasz z fasoli.

Więcej na ten temat