Zapiekana wieprzowina z kiszoną kapustą i kaszą jęczmienną
- 600g karkówki wieprzowej
- 600g kiszonej kapusty
- 100g kaszy jęczmiennej
- 2 szt białej cebuli
- 1 łyżeczka cukru
- Sól, pieprz
- Papryka słodka w proszku
- Czosnek granulowany
- Majeranek
- 2 łyżki mąki pszennej
- 2 łyżki oleju
- 200ml kwaśnej śmietany
- 2kg ziemniaków
Cebulę kroimy w drobną kostkę i obsmażamy na rozgrzanej patelni z odrobiną oleju, gdy się zrumieni dodajemy posiekaną cebulę, doprawiamy solą, pieprzem, cukrem i majerankiem, smażymy przez 2-3 minuty. Karkówkę kroimy w drobną kostkę i doprawiamy solą, pieprzem, papryką i granulowanym czosnkiem, następnie oprószamy mąką i obsmażamy podobnie jak kapustę na rozgrzanej patelni. Kaszę gotujemy do miękkości. W naczyniu żaroodpornym układamy na przemian kapustę i mięso, na mięso rozsmarowujemy 2 łyżki kwaśnej śmietany. Następnie układamy warstwę ugotowanej kaszy i podlewamy połową szklanki wody. Wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni na ok. 40min. Zapiekankę podajemy z ugotowanymi ziemniakami.
Penne w sosie pieczarkowym z pulpecikami drobiowymi
- 0,5kg mielonego mięsa drobiowego
- Jedno jajko
- 2 łyżki bułki tartej
- Kajzerka
- 250g makaronu penne
- 300g pieczarek
- 200ml śmietanki kremówki
- 2 szt białej cebuli
- Ząbek czosnku
- Sól, pieprz
- Łyżeczka musztardy
- Pęczek natki pietruszki
- Łyżka oleju
Mięso przekładamy do miski, dodajemy jedną, wcześniej pokrojoną i zeszkloną cebulę, jajko, bułkę namoczoną w wodzie, doprawiamy solą, pieprzem i dokładnie wyrabiamy dodając bułkę tartą do osiągnięcia odpowiedniej konsystencji, następnie formujemy niewielkie pulpeciki i obsmażamy na rozgrzanej patelni z odrobiną tłuszczu. Na rozgrzanej patelni z łyżką oleju przesmażamy drobno pokrojoną cebulę i czosnek, gdy się zeszklą dodajemy pokrojone w cienkie plastry pieczarki i smażymy aż cała woda, która się pojawi odparuje, następnie doprawiamy solą i pieprzem i dodajemy śmietankę, gdy się zagotuje dodajemy pulpety i dusimy razem aż wszystko będzie miało konsystencję jednolitego sosu, na koniec doprawiamy musztardą i siekaną natką pietruszki i dodajemy ugotowany w międzyczasie makaron, dokładnie mieszamy i podajemy.
Zupa bolońska z mięsem mielonym i pomidorami
- 300g mięsa mielonego wołowo-wieprzowego
- 1 szt białej cebuli
- 2 szt marchwi
- 2 ząbki czosnku
- 120g makaronu nitki
- 0,2l passaty pomidorowej
- Łyżka koncentratu pomidorowego
- 1l wody
- 20g żółtego sera
- sól, pieprz,
- suszona bazylia
- suszone oregano,
- papryka słodka mielona,
- olej do smażenia
Cebulę obieramy i siekamy, marchewki również obieramy i trzemy na tarce o dużych oczkach, czosnek trzemy na tarce o małych oczkach. Na patelni, na oleju podsmażamy najpierw cebulę i czosnek, następnie dodajemy marchewkę i po chwili mięso mielone. Całość mieszamy i smażymy razem około 10 minut. Wodę łączymy z passatą pomidorową, koncentratem i zagotowujemy, następnie przekładamy zawartość patelni. Wszystko razem gotujemy około 15 minut. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem, bazylią, papryką i oregano. Zupę podawać z makaronem oraz posypać startym serem.