Pytanie na Śniadanie

Obiad za 25 złotych - pojedynek Braci Budnik cz.2

Zapiekana wieprzowina z kiszoną kapustą i kaszą jęczmienną 

  • 600g karkówki wieprzowej
  • 600g kiszonej kapusty 
  • 100g kaszy jęczmiennej 
  • 2 szt białej cebuli 
  • 1 łyżeczka cukru 
  • Sól, pieprz 
  • Papryka słodka w proszku 
  • Czosnek granulowany 
  • Majeranek 
  • 2 łyżki mąki pszennej 
  • 2 łyżki oleju 
  • 200ml kwaśnej śmietany 
  • 2kg ziemniaków 

Cebulę kroimy w drobną kostkę i obsmażamy na rozgrzanej patelni z odrobiną oleju, gdy się zrumieni dodajemy posiekaną cebulę, doprawiamy solą, pieprzem, cukrem i majerankiem, smażymy przez 2-3 minuty. Karkówkę kroimy w drobną kostkę i doprawiamy solą, pieprzem, papryką i granulowanym czosnkiem, następnie oprószamy mąką i obsmażamy podobnie jak kapustę na rozgrzanej patelni. Kaszę gotujemy do miękkości. W naczyniu żaroodpornym układamy na przemian kapustę i mięso, na mięso rozsmarowujemy 2 łyżki kwaśnej śmietany. Następnie układamy warstwę ugotowanej kaszy i podlewamy połową szklanki wody. Wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni na ok. 40min. Zapiekankę podajemy z ugotowanymi ziemniakami.


Penne w sosie pieczarkowym z pulpecikami drobiowymi 

  • 0,5kg mielonego mięsa drobiowego 
  • Jedno jajko 
  • 2 łyżki bułki tartej 
  • Kajzerka 
  • 250g makaronu penne 
  • 300g pieczarek 
  • 200ml śmietanki kremówki 
  • 2 szt białej cebuli 
  • Ząbek czosnku 
  • Sól, pieprz 
  • Łyżeczka musztardy 
  • Pęczek natki pietruszki 
  • Łyżka oleju 

Mięso przekładamy do miski, dodajemy jedną, wcześniej pokrojoną i zeszkloną cebulę, jajko, bułkę namoczoną w wodzie, doprawiamy solą, pieprzem i dokładnie wyrabiamy dodając bułkę tartą do osiągnięcia odpowiedniej konsystencji, następnie formujemy niewielkie pulpeciki i obsmażamy na rozgrzanej patelni z odrobiną tłuszczu. Na rozgrzanej patelni z łyżką oleju przesmażamy drobno pokrojoną cebulę i czosnek, gdy się zeszklą dodajemy pokrojone w cienkie plastry pieczarki i smażymy aż cała woda, która się pojawi odparuje, następnie doprawiamy solą i pieprzem i dodajemy śmietankę, gdy się zagotuje dodajemy pulpety i dusimy razem aż wszystko będzie miało konsystencję jednolitego sosu, na koniec doprawiamy musztardą i siekaną natką pietruszki i dodajemy ugotowany w międzyczasie makaron, dokładnie mieszamy i podajemy.


Zupa bolońska z mięsem mielonym i pomidorami 

  • 300g mięsa mielonego wołowo-wieprzowego 
  • 1 szt białej cebuli 
  • 2 szt marchwi 
  • 2 ząbki czosnku 
  • 120g makaronu nitki 
  • 0,2l passaty pomidorowej 
  • Łyżka koncentratu pomidorowego 
  • 1l wody 
  • 20g żółtego sera 
  • sól, pieprz, 
  • suszona bazylia 
  • suszone oregano, 
  • papryka słodka mielona, 
  • olej do smażenia

Cebulę obieramy i siekamy, marchewki również obieramy i trzemy na tarce o dużych oczkach, czosnek trzemy na tarce o małych oczkach. Na patelni, na oleju podsmażamy najpierw cebulę i czosnek, następnie dodajemy marchewkę i po chwili mięso mielone. Całość mieszamy i smażymy razem około 10 minut. Wodę łączymy z passatą pomidorową, koncentratem i zagotowujemy, następnie przekładamy zawartość patelni. Wszystko razem gotujemy około 15 minut. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem, bazylią, papryką i oregano. Zupę podawać z makaronem oraz posypać startym serem.

Więcej na ten temat