Św. Hildegarda z Bingen – mniszka, filozofka i znawczyni ziół już dawno temu, bo w XII wieku odkryła ścisły związek między zdrowiem człowieka, a właściwym odżywianiem. Kładła nacisk nie tylko na świadome odżywianie lecz również na odpowiednie formy spędzanie wolnego czasu, na przykład na regularność snu. Zaproponowany 800 lat temu przez Św. Hildegardę sposób życia przeżywa dzisiaj renesans. Wielu współczesnych naturoterapeutów czy dietetyków czerpie z jej odkryć. Jednym z nich jest zbawienny wpływ ziaren orkiszu na nasz organizm.
Orkiszowa kasza manna z jabłkiem, cynamonem i galgantem
- 100 g orkiszowej kaszy manny
- 200 ml mleka roślinnego
- 1 jabłko
- garść bakalii (żurawina, rodzynki, orzechy laskowe lub włoskie)
- szczypta cynamonu
- szczypta galgantu
Kaszę mannę gotujemy według przepisu na opakowaniu z dodatkiem mleka roślinnego, pokrojonego w kostkę jabłka, bakalii i przypraw. Gotujemy na małym ogniu, około 10 minut ciągle mieszkając.
Pasztet z białej fasoli, z szarą renetą i kaszą orkiszową
- 1 puszka białej fasolki drobnej
- 1 puszka fasoli Jaś
- 1 puszka ciecierzycy
- 2 jabłka
- 100 g kaszy orkiszowej
- 2-3 marchewki
- 2 cebule
- 4 łyżki płatków drożdżowych
- 4 łyżki zmielonego siemienia lnianego
- 1 ząbek czosnku
- 1/2 łyżeczki bertramu
- 1/2 łyżeczki papryki słodkiej
- 1/2 łyżeczki galgantu
- oliwa
- sól i pieprz
- garść nasion siemienia lnianego
- garść pestek słonecznika
- garść pestek dyni
Cebule podsmażamy na oliwie ze startą marchewką, jabłkami i przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Zmielone siemię lniane zalewamy wrzątkiem i czekamy 10 minut aż przybierze konsystencję żelowatego gluta. To będzie nasze spoiwo do warzyw. Do miski wrzucamy odsączoną z puszki fasolkę, cieciorkę, podsmażoną cebule, jabłka i marchew, zaparzone siemię, płatki drożdżowe, nasiona, pestki oraz przyprawy. Dodajemy kaszy orkiszowej. Mieszamy w misce, a następnie wykładamy do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia.
Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 50 minut. Jeśli pasztet jest zbyt miękki, dopiekamy jeszcze 15-20 minut.
Rozgrzewająca pasta z ciecierzycy z warzywami korzeniowymi (hummus) na chlebie orkiszowym
- 1 puszka cieciorki (lub 300 g ugotowanej)
- 2 łyżki tahini lub oleju sezamowego
- sok z ½ cytryny
- ½ łyżeczki soli
- 3 łyżki oliwy
- odrobina wody
- 2 marchewki
- 1 pietruszka
Cieciorkę odsączamy z zalewy. Wsypujemy do kielicha blendera. Dodajemy tahini, sok z cytryny, sól I oliwę. Blendujemy. Jeśli pasta jest za gęsty, dodajemy odrobinę wody i ponownie blendujemy. Pastę zwykle zjadamy nie sztućcami, a warzywami korzeniowymi obranymi i pokrojonymi w słupki.
Orkiszowe muffinki z jabłkiem i orzechami włoskimi
- 2 jajka,
- 150 g cukru
- 100 ml oleju słonecznikowego,
- 250 g mąki jasnej orkiszowej,
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej,
- 1 łyżeczka cynamonu,
- pół łyżeczki galgantu,
- 200 g startego jabłka z odrobiną marchwi,
- garść orzechów włoskich
Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni.
Jabłka i marchew obieramy i ścieramy na grubej tarce jarzynowej. Orzechy kruszymy, można dla aromatu podprażyć je lekko na suchej patelni.
Jajka, cukier i olej ubijamy na jednolitą masę. Do oddzielnej miski przesiewamy mąkę, dodajemy sodę, przyprawy i sól. Suche składniki dodajemy do mokrych, mieszamy. Na koniec dajemy starte jabłko/marchew i pokruszone orzechy (odrobinę zostawiamy żeby dekoracyjnie ułożyć na wierzchu). Całość delikatnie mieszamy.
Napełniamy foremki ciastem, dekorujemy paskami jabłka i marchwi oraz orzechami. Pieczemy do tzw. „suchego patyczka” 20-25 minut.