Amerykańskie Gofry z limonką
- 150g mąki pszennej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka cukru
- 1 jajko
- 250ml mleko 0%
- awokado w plasterkach
- pomidorki koktajlowe przekrojone na pół
- kolendra
- chili pokrojone
- limonka w plasterkach
Do dużej miski dodaj mąkę, proszek do pieczenia, cukier, jajko, mleko i zblenduj na gładką masę.
Następnie do gofrownicy wylej porcję ciasta. Wyciągnij, kiedy będzie upieczone.
Teraz nakładaj na gofry awokado, pomidorki koktajlowe, chili, kolendrę i limonkę.
Gofry belgijske z Liege z rukolą i kalafiorem
Gofry:
- 250 g mąki pszennej
- 125 ml mleka
- 15 g świeżych drożdży
- 2 duże jajka
- 110 g masła
- szczypta soli i pieprzu
- 1 łyżeczka cukru
Wymieszaj ciepłe mleko z 1 łyżeczką cukru, drożdżami i ok. 3-4 łyżkami mąki. Przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na 10 min.
Roztop masło.
Resztę mąki wsyp do dużej miski. Dodaj szczyptę soli, jajka i wyrośnięty zaczyn. Wyrabiaj ciasto mikserem, aż będzie bardzo klejące. Podczas wyrabiania wlewaj stopniowo roztopione, chłodne masło - odstaw ciasto na około 30 min w ciepłe miejsce.
Rozgrzej gofrownicę i nakładaj po dużej łyżce ciasta na każdego gofra na środek gofrownicy, smaż kilka minut aż uzyskają złoto-brązowy kolor.
Do gofrownicy nie wlewamy wcześniej masła, ponieważ samo ciasto zawiera dużą ilość tłuszczu.
Kalafior:
- 100 g ugotowanego kalafiora
- oliwa z oliwek
- ziarna chilli
- wędzona papryka
- sól i pieprz
Wymieszaj dobrze wszystkie składniki, następnie kalafiora wymieszanego z przyprawami wstaw go do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni C, piecz na termoobiegu przez okolo 10-15 minut.
Cebula czerwona:
- 1 cebula czerwona
- 1 łyżka sumaku
- sok z 1/4 cytryny
Cebulę pokrój na cieniutkie piórka, posyp pozostałymi składnikami, dobrze wymieszaj i pozostaw na 5-10 minut.
Sos:
- 2 łyżki tahini
- 2 łyżki wody
- sok z 1/2 cytryny
- liście mięty/kolendry
Wymieszaj składniki aż uzyskasz jednolitą, lekko płynną masę.
Dodatkowo:
- 1 łyżka prażonych orzechów pini
- rukola
Na gofry ułóż rukolę, upieczonego kalafiora, cebulę, sos i orzechy pini.