Pytanie na Śniadanie

Gofry amerykańskie i belgijskie na wytrawnie

Amerykańskie Gofry z limonką

  • 150g mąki pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1 jajko
  • 250ml mleko 0%
  • awokado w plasterkach
  • pomidorki koktajlowe przekrojone na pół
  • kolendra
  • chili pokrojone
  • limonka w plasterkach

Do dużej miski dodaj mąkę, proszek do pieczenia, cukier, jajko, mleko i zblenduj na gładką masę.

Następnie do gofrownicy wylej porcję ciasta. Wyciągnij, kiedy będzie upieczone.

Teraz nakładaj na gofry awokado, pomidorki koktajlowe, chili, kolendrę i limonkę.


Gofry belgijske z Liege z rukolą i kalafiorem

Gofry:

  • 250 g mąki pszennej
  • 125 ml mleka
  • 15 g świeżych drożdży
  • 2 duże jajka
  • 110 g masła
  • szczypta soli i pieprzu
  • 1 łyżeczka cukru

Wymieszaj ciepłe mleko z 1 łyżeczką cukru, drożdżami i ok. 3-4 łyżkami mąki. Przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na 10 min.

Roztop masło.

Resztę mąki wsyp do dużej miski. Dodaj szczyptę soli, jajka i wyrośnięty zaczyn. Wyrabiaj ciasto mikserem, aż będzie bardzo klejące. Podczas wyrabiania wlewaj stopniowo roztopione, chłodne masło - odstaw ciasto na około 30 min w ciepłe miejsce.

Rozgrzej gofrownicę i nakładaj po dużej łyżce ciasta na każdego gofra na środek gofrownicy, smaż kilka minut aż uzyskają złoto-brązowy kolor.

Do gofrownicy nie wlewamy wcześniej masła, ponieważ samo ciasto zawiera dużą ilość tłuszczu.


Kalafior:

  • 100 g ugotowanego kalafiora
  • oliwa z oliwek
  • ziarna chilli
  • wędzona papryka
  • sól i pieprz

Wymieszaj dobrze wszystkie składniki, następnie kalafiora wymieszanego z przyprawami wstaw go do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni C, piecz na termoobiegu przez okolo 10-15 minut.


Cebula czerwona:

  • 1 cebula czerwona
  • 1 łyżka sumaku
  • sok z 1/4 cytryny

Cebulę pokrój na cieniutkie piórka, posyp pozostałymi składnikami, dobrze wymieszaj i pozostaw na 5-10 minut.


Sos:

  • 2 łyżki tahini
  • 2 łyżki wody
  • sok z 1/2 cytryny
  • liście mięty/kolendry

Wymieszaj składniki aż uzyskasz jednolitą, lekko płynną masę.


Dodatkowo:

  • 1 łyżka prażonych orzechów pini
  • rukola

Na gofry ułóż rukolę, upieczonego kalafiora, cebulę, sos i orzechy pini.

Więcej na ten temat