Pytanie na Śniadanie

Zupa ogórkowa według Lorka i Tapiego

Orientalna zupa ogórkowa z grzankami

  • 2-3 ogórki obrane i drobno pokrojone
  • 1 łyżka drobno pokrojonego czosnku
  • 1 mała cebula drobno pokrojona
  • 300ml wody
  • 150ml mleka
  • 2 łyżki sosu sojowego ciemnego
  • 1 łyżeczka pieprzu cayenne
  • 1 łyżka majeranku
  • sól
  • 1 łyżeczka oleju sezamowego
  • 3-4 łyżki oliwy
  • grzanki

Na średnim ogniu rozgrzej oliwę w garnku, a następnie dodaj czosnek i cebulę. Smaż, aż cebula będzie miękka i dodaj ogórek, mleko, wodę, sos sojowy, majeranek, pieprz cayenne i sól. Gotuj 10-15 min bez pokrywki, a potem z pokrywką 10 min. Teraz zblenduj na gładką masę i dodaj olej sezamowy. Serwuj z grzankami.


Czorba rumuńska z ogórkami

  • 500-600 g dojrzałych ogórków
  • 1 marchewka
  • ½ łyżeczki pieprzu
  • 1 cebula
  • 2 łyżki oleju
  • 1,5 litra wody (bulionu warzywnego)
  • Liście pietruszki lub koperku
  • 1 żółtko
  • 250 g jogurtu lub śmietanki
  • Sól, pieprz do smaku

Ogórki pokrój na ćwiartki, następnie obieramy ze skórki i nasion, kroimy na kawałki o grubości około 1-2 cm.

Cebulę, marchewkę i paprykę pokrój na kawałki.

Do garnka, w którym przygotowywana jest zupa, wlej 2 łyżki oleju, następnie dodaj cebulę i posiekaną paprykę. Mieszaj kilka razy, dodaj startą lub cienko pokrojoną marchewkę. Gdy marchewka zmieni nieco kolor, dodaj kawałki ogórka. Dobrze wymieszaj, a następnie dodaj 1,5 litra wody i sól. Kontynuuj gotowanie na małym ogniu, aż kawałki ogórka staną się przezroczyste i miękkie.

Wyłącz ogień, a następnie wlej do gorącej zupy żółtko wymieszane wcześniej z jogurtem lub śmietaną. Dopraw solą i pieprzem.

Na wierzch posyp zieloną pietruszką lub drobno posiekanym koperkiem. Zupę możesz podawać z grzankami chlebowymi lub grzankami posypanymi odrobiną startego sera.

Więcej na ten temat