Orientalna zupa ogórkowa z grzankami
- 2-3 ogórki obrane i drobno pokrojone
- 1 łyżka drobno pokrojonego czosnku
- 1 mała cebula drobno pokrojona
- 300ml wody
- 150ml mleka
- 2 łyżki sosu sojowego ciemnego
- 1 łyżeczka pieprzu cayenne
- 1 łyżka majeranku
- sól
- 1 łyżeczka oleju sezamowego
- 3-4 łyżki oliwy
- grzanki
Na średnim ogniu rozgrzej oliwę w garnku, a następnie dodaj czosnek i cebulę. Smaż, aż cebula będzie miękka i dodaj ogórek, mleko, wodę, sos sojowy, majeranek, pieprz cayenne i sól. Gotuj 10-15 min bez pokrywki, a potem z pokrywką 10 min. Teraz zblenduj na gładką masę i dodaj olej sezamowy. Serwuj z grzankami.
Czorba rumuńska z ogórkami
- 500-600 g dojrzałych ogórków
- 1 marchewka
- ½ łyżeczki pieprzu
- 1 cebula
- 2 łyżki oleju
- 1,5 litra wody (bulionu warzywnego)
- Liście pietruszki lub koperku
- 1 żółtko
- 250 g jogurtu lub śmietanki
- Sól, pieprz do smaku
Ogórki pokrój na ćwiartki, następnie obieramy ze skórki i nasion, kroimy na kawałki o grubości około 1-2 cm.
Cebulę, marchewkę i paprykę pokrój na kawałki.
Do garnka, w którym przygotowywana jest zupa, wlej 2 łyżki oleju, następnie dodaj cebulę i posiekaną paprykę. Mieszaj kilka razy, dodaj startą lub cienko pokrojoną marchewkę. Gdy marchewka zmieni nieco kolor, dodaj kawałki ogórka. Dobrze wymieszaj, a następnie dodaj 1,5 litra wody i sól. Kontynuuj gotowanie na małym ogniu, aż kawałki ogórka staną się przezroczyste i miękkie.
Wyłącz ogień, a następnie wlej do gorącej zupy żółtko wymieszane wcześniej z jogurtem lub śmietaną. Dopraw solą i pieprzem.
Na wierzch posyp zieloną pietruszką lub drobno posiekanym koperkiem. Zupę możesz podawać z grzankami chlebowymi lub grzankami posypanymi odrobiną startego sera.